Condensatie: oorzaken en oplossingen

Condens op je ramen en muren is niet alleen vervelend voor de kwaliteit van je woning, het kan ook tot diverse gezondheidsrisico’s lijden. Een goed ventilatiesysteem voor de aanpak van natte plekken in huis is dan ook van absoluut belang. Er zijn diverse systemen beschikbaar die elk zo zijn voor- en nadelen hebben. Kom meer te weten over de meest belangrijke oorzaken en oplossingen, de diverse systemen en prijzen, en reken en snel af met vocht en damp binnenshuis.

Condensatie herkennen

Wat is condens

Condensatie is verdamping die op diverse manieren door warmte tot stand komt en vervolgens wordt omgezet in vocht. Zo kan er condens ontstaan door simpelweg te ademen, of na het koken en douchen. Ook kan er condens door factoren buiten de woning ontstaan, zoals door regen, sneeuw of dauw. Wanneer er vocht vrijkomt binnen de woning en het geen uitweg vindt, kan de damp condenseren tegen het plafond, de muren of tegen de ramen.

Condensatie is op het eerste oog simpel te herkennen door de vochtige aanslag op spiegels, ramen en andere gladde oppervlakken. Condens kan ook in andere materialen trekken waarop het minder goed zichtbaar is, zoals in de muur, in het tapijt, gordijnen of in het behang. Wanneer deze materialen of voorwerpen langdurig worden blootgesteld aan condens en vocht, kunnen er vieze plekken zichtbaar worden of kan er zelfs schimmel ontstaan. Ook kan het materiaal zoals behang of hout los komen te zitten, afbrokkelen en tekenen van slijtage vertonen. Daarnaast kun je condensatie herkennen door muffe en vieze geurtjes. Controleer bijvoorbeeld hoeken en plekken waar je niet vaak komt en ruik eventueel of je tekenen van muffe condens op de muren of vensterbanken ruikt.

⇒ Vraag nu een vrijblijvende vochtdiagnose aan !

Condensatie aanpakken

condens op raam

Er zijn diverse manieren om af te rekenen met het vervelende vocht en de vochtplekken. Het belangrijkste is om je woonruimte, of de kamer waarin je vaak veel condens aantreft, zoals in de badkamer of in de keuken, zorgvuldig ventileert. Dit kun je doen door regelmatig de ramen open te zetten, met behulp van een elektronisch of mechanische ventilatiesysteem of doormiddel van een goede isolatie van je woning.

De beste en goedkoopste oplossing is een natuurlijke ventilatie door de ramen geregeld te openen, waardoor een verse lucht doorstroom kan ontstaan en vocht naar buiten kan waaien. Echter is het niet altijd mogelijk om ramen te openen en wil je op koude dagen vaak de ramen zo min mogelijk opendoen. Voor dit soort momenten, en voor ruimtes zonder ramen, is de elektrische oplossing dan ook het meest geschikt. Denk aan een kleine badkamer die na het douchen volledig vochtig is, met condens op de spiegel en zelfs de kasten of vloer. In een badkamer is het sowieso aangeraden om ventilatie te installeren.

Met een goed ventilatiesysteem pak je condens grondig aan en geef je nattige ruimtes geen kans op vochtvorming of schimmelvorming. De systemen zorgen ervoor dat ruimtes zo droog mogelijk blijven en je gewoon de ramen dicht kunt houden wanneer je doucht of aan het koken bent.

Naast een goede natuurlijke of mechanische ventilatie is het ook van belang dat je zorgt voor een zorgvuldige isolatie van je woning. Hierdoor kan vocht van buiten minder goed naar binnen. Je kunt je woning isoleren met speciale materialen en op diverse manieren. Het idee van isolatie is echter altijd hetzelfde, namelijk de woning op koude dagen beschermen tegen de kou, en op warme dagen tegen de hitte en daarmee de ruimte zo koel mogelijk te houden.

Oorzaken van condens

Er zijn tal van oorzaken te noemen die kunnen lijden tot condens binnenshuis. Zo komt het met name tot stand in de zogenoemde ‘natte ruimtes’, zoals de badkamer en keuken, waar veel water gebruikt wordt en vaak veel warmte en waterdamp is. Denk bijvoorbeeld aan water dat wordt gekookt op het fornuis, of aan de warme douche waardoor waterdamp opstijgt naar het plafond.

Ook in ruimtes die over het algemeen ‘droog’ genoemd worden en die relatief groot zijn, zoals de slaapkamer of woonkamer, kan vocht zich gaan ophopen. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer er een te hoge luchtvochtigheid binnenshuis is, of wanneer de woning onvoldoende geïsoleerd is. Hierdoor kunnen zelfs grote ruimtes vatbaar worden voor vocht en is het altijd van belang om de luchtvochtigheid op pijl te houden.

Een andere en veelvoorkomende oorzaak van condens daarnaast is de aanwezigheid van koudebruggen. Koudebruggen zijn plekken in de muren van je woning waarin isolatiemateriaal niet goed verspreid is of niet goed functioneert. Warme lucht binnenshuis kan hierdoor in contact komen met de koudere lucht van buiten waardoor waterdam sneller zal condenseren en vochtplekken op de muren kunnen ontstaan.

Luchtvochtigheid in huis

De luchtvochtigheid heeft betrekking tot de hoeveelheid waterdamp in de lucht, in verhouding tot de hoeveelheid vocht die de lucht kan opnemen. Factoren die invloed hebben op de luchtvochtigheid in huis is uiteraard het klimaat (de temperatuur in huis), de isolatiekwaliteit van de woning en de mate van ventilatie binnenshuis.

Over het algemeen geldt het dat hoe warmer de lucht binnenshuis is, hoe meer waterdamp er kan worden opgenomen door de lucht. Voor een goede luchtvochtigheid binnenshuis is het dus van belang dat ruimtes goed verwarmd worden. In de winter is er vaak meer kans dat waterdamp niet wordt opgenomen en is het van belang dat je ruimtes voldoende blijft stoken en isoleren.

Tegenwoordig zijn er tal van systemen die kunnen bijdragen aan een optimale luchtvochtigheid in huis. Zo zijn er bijvoorbeeld airconditioners of ventilatoren die bijdragen aan een betere luchtvochtigheid. Ook zijn er speciale verwarmingen die als doel hebben om de luchtvochtigheid in huis te verbeteren.

Gevolgen voor je gezondheid

Wanneer je woonruimte een te hoge luchtvochtigheid heeft, kan dit lijden tot nare gezondheidsklachten, waaronder andere allergieën en luchtwegaandoeningen.

Wanneer je een te lage luchtvochtigheid hebt binnenshuis kun je klachten krijgen zoals drogen ogen, barstjes in je lippen of irritaties aan de luchtwegen of slijmvliezen.

Gevolgen van condensatievocht voor je woning

Teveel condens en waterdamp in je woning kan lijden tot vochtplekken, schimmelgroei of schade aan je meubels en muren. Zo kunnen er vocht- of schimmelplekken ontstaan die lastig te verwijderen zijn en zelfs door een professional moeten worden behandeld.

Wanneer je niet snel afrekent met condens in je woning kan de schade flink oplopen, en kan de algemene waarde van je woning zelfs flink afnemen.

Condens in slaapkamer

Heb je ‘s ochtends ook last van condens op de muren in je slaapkamer? Dan kan je ervan uitgaan dat er niet genoeg ventilatie in je slaapkamer is. Tijdens je slaap komt er veel vocht vrij door te ademen en te zweten. En als dat vocht nergens heen kan, dan hecht het zich aan koude oppervlakten als condens. Laat dus een raam openstaan, of beter nog: investeer in een goede ventilatie als je vochtproblemen wilt voorkomen.

Condens in badkamer

Ook in de badkamer zie je het vaak: condens op muren, spiegels en zelfs op het plafond. Ook hier kan het goed zijn dat je huidige ventilatie niet volstaat. Als je te lang wacht met het aanpakken van condens in de badkamer loop je het risico om binnenkort serieuze werken te moeten ondernemen. Schimmel, losgekomen behang of aangetast hout zijn geen pretje om aan te pakken.

Condens in kelder

Heel veel mensen hebben last van vocht in de kelder. Kelders liggen doorgaans onder het maaiveld en hebben dus snel te kampen met grondvocht dat naar binnen sijpelt of andere lekkages. Toch kan het zeker ook aan condensatie liggen. Condens in de kelder komt vaker voor dan je denkt, laat dat dus zeker een vochtdiagnose uitvoeren om de precieze oorzaak van je vochtprobleem te vinden.

Condensatievocht bestrijden

Wanneer je last hebt van vocht en waterdamp binnenshuis is het van belang om direct actie te ondernemen. Je kunt ervoor kiezen om een systeem te laten installeren of om regelmatig de woonruimte te verluchten door ramen te openen, of door een professionele vochtbestrijder in te huren.

Met de hulp van een professionele vochtbestrijder kun je eenvoudig afrekenen met vervelende vochtsituaties en zorg je ervoor dat de waarde van jouw woning intact blijft. Ook kan een professional ervoor zorgen dat je een systeem installeert die perfect aansluit bij jouw woning en situatie, waardoor je eventuele problemen kunt voorkomen.

Informeer naar diverse systemen en laat je adviseren over de prijzen en mogelijkheden. Wacht niet te lang met het bestrijden van vocht en voorkom ernstige schade aan je woning en aan je gezondheid. Vraag een vrijblijvende vochtdiagnose aan bij een expert in de buurt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Waar heb je een vochtprobleem?

2. Beschrijf je project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.