Schimmel in huis: oplossingen en gezondheid

De oorzaak van schimmel is altijd een teveel aan vocht. Schimmels ontwikkelen zich namelijk alleen in een vochtige omgeving. Schimmels worden dus altijd gelinkt aan vochtproblemen in huis. Bovendien hebben schimmels ook een nadelige invloed op je gezondheid. Om de schade aan je woning en gezondheidsproblemen zoveel mogelijk te beperken is zo snel mogelijk schimmel verwijderen belangrijk. Je moet het dus tijdig te herkennen om schimmel verwijderen mogelijk te maken. Wat kun je zelf doen om dit te voorkomen of, in het ergste geval, te behandelen?
Oorzaken van schimmel in huis
Schimmel groeit het best in vochtige omgevingen. Heb je last van vocht in huis, bijvoorbeeld door een lekkage, dan zal je snel plekken op de muur zien verschijnen.
Condensatievocht
Condensatievocht is een van de belangrijkste oorzaken van schimmels in je woning. Het ontstaat door afkoeling van warme lucht. Denk aan de hete stoom die vrijkomt tijdens het koken of douchen en die afzet op tegels en ramen. Als de vochtige lucht niet voldoende wordt afgevoerd, zal deze condenseren op de vochtige muur. Het ontwikkelt zich razendsnel op vochtige muren. Condensatie ontstaat ook als gevolg van uitgeademde lucht, douchen en baden. Je ziet dan ook vaak schimmel als eerste in de keuken of de badkamer.
Doorslaand vocht
Doorslaand vocht ontstaat bij een verstoorde vochthuishouding van de gevel. Wanneer die niet goed kan uitdroogt kan het vocht uit de gevel doorslaan naar de binnenmuren. Vochtschade is het gevolg. En dat vormt dan weer een uitstekende voedingsbodem voor schimmels. Doorslaand vocht komt vooral voor bij oudere woningen waarvan de buitengevel is beschadigd. Regenwater sijpelt vervolgens naar binnen via scheuren of scheuren in buitenmuren. De buitenmuur kan weer waterdicht gemaakt worden door te reinigen, opnieuw te voegen en te impregneren.
Opstijgend vocht
Optrekkend vocht is een veel voorkomend probleem en vooral oudere woningen hebben er last van, maar ook nieuwe woningen blijven niet gespaard. Optrekkend vocht is grondvocht dat door het ontbreken van een goede vochtscherm via de fundering in de muren trekt. De muren raken uiteindelijk verzadigd. Het vocht raakt binnen en zorgt voor schimmels, beschadiging en gezondheidsproblemen. Optrekkend vocht kan op verschillende manieren worden behandeld: door de muren te onderkappen of door de muren te injecteren.

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !


Schimmel voorkomen
Schimmel voorkomen doe je met een goede ventilatie en- of een luchtontvochtiger. Door condensatie, opstijgend en doorslaand vocht te behandelen ben je definitief van schimmels in je woning verlost.

Schimmel maakt je woning minder waard maar is ook schadelijk zijn voor je gezondheid en die van de andere gezinsleden. Verspreide schimmelsporen komen namelijk door inademing in je longen terecht, wat ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken of bestaande ongemakken verergeren. Schimmels zijn uiteraard niet bevorderlijk voor het materiaal waarop ze groeien. Zo zullen muren, metselwerk, stucwerk, behang en hout ernstig beschadigd worden. Wanneer er niet tijdig wordt ingegrepen kan je dat zuur opbreken, zeker op financieel vlak.
Sporen
Voor de verspreiding zorgen kleine schimmelsporen. Die zweven in de lucht en komen uiteindelijk via openstaande ramen of deuren ons huis binnen. Sporen zijn gelukkig nog geen schimmels. Schimmelsporen hebben water nodig om te groeien. Veel voorkomende plaatsen zijn badkamers, watermeterkasten, kelders, kruipruimtes, keukens en slaapkamers. Deze sporen maken het moeilijk om zelf schimmel te verwijderen. Vaak gebeurt het dat je per ongeluk meer sporen verspreidt wanneer je een schimmelplek wil schoonmaken.

Hoe kan je schimmel nu voorgoed aanpakken? Schimmels zijn meestal een teken aan de wand van een groter probleem. Om de vieze schimmels geen kans meer te geven, pak je dus beter de oorzaak van het probleem aan.
Betere ventilatie
Een goede ventilatie kan al heel wat problemen oplossen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een badkamerventilator of aan ventilatieroosters in de ramen. Om zo weinig mogelijk energie te verliezen is een mechanisch ventilatiesysteem vaak een betere optie. Daarmee verkrijg je een goede luchtkwaliteit en bespaar je op je energierekening. Het installeren van een goede mechanische installatie is het werk van een ervaren specialist. Vraag meerdere offertes aan. Door die te vergelijken kun je heel wat besparen.
Doorslaand vocht bestrijden
Bij vocht in je woning is de gevel vaak aan een grondige herstelling toe. Daarna geef je die gevel een beschermende impregneerlaag met een waterafstotend product, waardoor vocht niet langer binnen kan dringen. Buitengevelisolatie of renovatie met sierpleister zijn goede alternatieven. Controleer ook altijd de kwaliteit van de spouw. Die kan vochtproblemen veroorzaken.
Opstijgend vocht bestrijden
Opstijgend vocht wordt makkelijk gestopt door de gevel te injecteren met een aangepaste vloeistof. Probeer dit niet zelf maar schakel een professioneel bedrijf in. Die boort gaten in de onderzijde van de gevel. De ingespoten vloeistof veroorzaakt een chemische reactie in het metselwerk, waardoor het geen vocht meer opneemt. Onderkapping is een andere manier om opstijgend vocht te stoppen. Men plaatst dan tussen de fundering en de gevel een waterkerende laag waardoor je woning los op de fundering staat. Onderkapping is de laatste mogelijkheid om vocht- en schimmelproblemen te behandelen. Het wordt alleen toegepast als alle andere middelen weinig of geen resultaat leverden.
Schimmel in kelder
Komt veel voor in kelders, wat op zich niet verwonderlijk is. Kelders zijn de ideale omgeving voor het ontstaan en de ontwikkeling van schimmels. Door schimmels wordt de kelder uiteindelijk onbruikbaar. Ze zijn niet alleen schadelijk voor je woning en je gezondheid, maar even zo voor de producten die er zijn opgeslagen. Vooral papieren dozen, hout en textiel vormen een goede voedingsbodem. Kelders zijn bovendien de perfecte habitat voor ongewenste gasten zoals de kelderzwam. Om met een kelderzwam af te rekenen heb je professionele hulp nodig, deze zwam laat zich niet zomaar uitroeien.
Schimmel verwijderen badkamer
Schimmel in badkamer komt veel meer voor dan je denkt. Ze vinden daar een uitstekende voedingsbodem en beschadigen muren en tegels en zijn slecht voor je gezondheid. Beter ventileren is de enige manier om schimmel in badkamer te voorkomen. Vooral zwarte schimmel komt vaak voor, maar ook rode schimmel vertoeft graag in een vochtige badkamer. Deze bacteriën houden van warmte en vocht, maar ook zeepresten vinden ze helemaal niet erg.
Schimmels in huis: de soorten

Er zijn tientallen soorten schimmels, maar diegenen die het meest in onze woningen voorkomen zijn ongetwijfeld:

Alternaria: laten bruine vlekken achter. Sporen veroorzaken allerlei allergieën en zelfs ernstige longziekten.
Zwarte schimmel: komt het meest voor in woningen. Je herkent ze aan kleine zwarte vlekken op muren van vochtige ruimtes. Hun sporen van zwarte schimmel zijn toxisch.
Cladosporium: vind je vooral op vochtige (gips)wanden en op verf. Verspreid zich razendsnel maar zorgt voor weinig of geen gezondheidsproblemen.
Kelderzwam: een kelderzwam herken je aan donkere plekken op vochtig hout.
Huiszwam: een huiszwam verteert vochtig hout tot poeder.

Witte schimmel in je woning behandelen
Witte schimmel is niet alleen schadelijk voor je woning. Het heeft ook een negatieve invloed op je gezondheid. Witte schimmel is eigenlijk salpeterzuur, of hygroscopisch zout. Dat ontstaat wanneer scheikundige stoffen in opstijgend grondwater reageren met de materialen van je muur. Je vindt deze schadelijke producten ook in regenwater, waardoor het witte schimmel kan veroorzaken. Salpeter is een zoutsoort dat vocht aantrekt en zo voor meer problemen zorgt. Het is erg schadelijk maar makkelijker te verwijden. In tegenstelling met witte schimmel dringt de zwarte variant door tot diep in het oppervlak. Salpeterzuur wordt vooral veroorzaakt door grond- of regenwater, ammoniak en nitraatbacteriën gecombineerd met het metselwerk. In veruit de meeste gevallen is opstijgend vocht de grootste boosdoener. Deze witte vlekken op de muur noemen we ook wel hygroscopisch zout.
Zwarte schimmel
Om definitief verlost te raken van zwarte schimmel moet je het vochtprobleem aanpakken, anders zal het de ganse woning aantasten. En hoe verder deze gevorderd is, hoe moeilijker je er vanaf raakt. Dan moeten spaanplaten, gipsplaten en pleisterwerk er zeker aan geloven. Wordt ook hout aangetast dan worden de problemen zo mogelijk nog groter. Zwarte schimmel verwijderen op hout verloopt erg moeizaam. In vele gevallen zal je zelfs de volledige houtconstructie moeten vervangen. Het is veruit een van de gevaarlijkste schimmels die je in je huis kunt krijgen. Een professionele vochtdiagnose brengt de oorzaken aan het licht. Dan kan een aangepast plan worden opgemaakt om de vochtproblemen definitief op te lossen.
Zwarte schimmel kan zelfs dodelijk zijn
Ook deze schimmelsoort brengt je gezondheid in gevaar en kan zelfs dodelijk zijn. Vooral personen met gezondheidsproblemen moeten oppassen voor deze schimmel. Deze zwarte schimmel verwijderen is dan de enige oplossing. In sommige gevallen kan zwarte schimmel bestaande klachten zo verergeren dat het fataal wordt. Dit soort schimmel tast vooral onze luchtwegen aan. Dat manifesteert zich eerst eerder onschuldig met hoesten of niezen. In een later stadium zullen deze klachten verergeren en zelfs chronisch worden. Dan veroorzaakt dit vooral astma, infecties van je luchtwegen zoals bronchitis en allerlei allergieën. Als je niet de bron van schimmelvorming aanpakt blijft schimmel zich verder ontwikkelen en voor levensgevaarlijke toestanden zorgen.
Rode schimmel
Schimmels bestaan in tienduizenden soorten in allerlei kleuren. Naast zwarte schimmel is ook de rode variant erg gevaarlijk. Ze zorgt vooral voor gezondheidsproblemen en moet zo dus zo snel mogelijk je huis uit. Rode schimmel, of Serratia Marescens, vind je vooral voor in de badkamer. Zorg er dus zeker voor dat die altijd schoon en droog is. Veel voorkomende gezondheidsklachten zijn:

Allerlei allergieën en vooral hooikoorts
Verkoudheidsklachten
Huiduitslag
Long- en ademhalingsproblemen
Hoofdpijn en migraine
Vermoeidheid

Dit kun je doen op rode schimmel zo snel mogelijk en definitief uit te schakelen:
Goed ventileren
Omdat alle soorten schimmels van een vochtige omgeving kan het belang van een goede ventilatie niet genoeg benadrukt worden. Verse lucht zorgt ervoor dat vocht zich onmogelijk kan verzamelen waardoor schimmels veel trager groeien. Vaak is de ramen enkele minuten open zetten niet genoeg. Om de luchtvochtigheid binnenskamers in evenwicht te houden heb je ventilatieroosters en, nog beter, mechanische ventilatie nodig. De meest vochtige plaatsen in je woning zijn de keuken, de badkamer en het toilet. Het installeren van een goed afzuigsysteem is dan zeker een goed idee.
Let op de temperatuur
Een hoge luchtvochtigheid in een warmte ruimte is het gedroomde klimaat voor het ontstaan en de verdere groei van schimmels. Zet daarom de binnenhuistemperatuur wat lager dat is ook positief voor je energierekening.
Regelmatig reinigen
Schimmels groeien sneller op een vuile ondergrond. Houd vooral kitranden en muren schoon, breng voedingsresten en al je ander afval tijdig naar de afvalbak. Zo zorg je er voor dat schimmels geen voedingsbodem vinden.
Is schimmel in huis schadelijk voor je gezondheid?
De belangrijkste gezondheidsproblemen als gevolg van dit probleem in huis zijn vooral:

Hoofd- en spierpijn
Koorts, misselijkheid en braken
Vermoeidheid
Infecties van je luchtwegen zoals bronchitis
Verkoudheden
Pijnlijke middenoorontstekingen
Allerlei allergieën
Astma of ademhalingsproblemen en kortademigheid
Geïrriteerde slijmvliezen
Prikkende ogen
Huiduitslag en huidirritatie met rode vlekken
Netelroos
Lopende neus
Keelpijn en heesheid
Hoesten

Last van schimmel in huis? Vraag een vrijblijvende vochtdiagnose aan

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar heb je een vochtprobleem?
2. Beschrijf je project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.