Schimmel op de muur: hoe herkennen en verwijderen?

Schimmel op je muren is niet alleen lelijk en vies, het is ook schadelijk voor de gezondheid. Wanneer je schimmel in een ruimte van je woning tegenkomt, is het daarom verstandig om snel in actie te komen.

Schimmels groeien snel, zeker wanneer de ruimte een uitstekende leefomgeving vormt. Schimmels houden van donkere vochtige ruimtes. Je ziet ze daarom erg vaak in ruimtes zoals een badkamer of kelder. De meest voorkomende schimmel op je muren of plafond heet Stachybotrys chartarum, of gewoon zwarte schimmel, en is te herkennen aan zijn zwarte kleur.

Vaak is de structuur donzig en hangt er in de ruimte een muffe of zelfs vieze geur. Bij langdurig blootstelling aan deze schimmel kan je schade aan de gezondheid ondervinden. Geef de schimmel dus geen ruimte tot groeien en pak het schimmelprobleem direct aan.

Schimmel verwijderen: prijzen

Wanneer je een schimmel expert de schimmel laat behandelen, ben je direct af van het schimmelprobleem.

Behandeling Richtprijs
Drogen en reinigen van de ruimte  vanaf €75
Kitten en voegen  +- €150
Herschilderen  +- €500

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

De prijzen zijn natuurlijk een indicatie, per ruimte en probleem is het mogelijk een gratis offerte aan te vragen. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Vraag in uw offerte ook meteen naar een plan op maat om het vochtprobleem aan te pakken.

Samen met de vochtexpert kun je de toekomstige schimmelproblemen in vochtige ruimtes voorkomen.

Hoe kan je schimmel van de muur verwijderen?

Vochtmeting: vochtige badkamer

Wanneer je last hebt van grote en veel plekken schimmel, is het verstandig om een professioneel bedrijf in te huren. Zij kunnen vakkundig de gehele ruimte ontdoen van alle bestaande schimmels en de nieuw uitgezette sporen.

Wanneer je kleine plekjes schimmel aantreft in bijvoorbeeld je badkamer, kun je ook zelf aan de slag gaan. Begin altijd met de ruimte goed te ventileren. Schimmels overleven alleen in vochtige ruimtes. Het drogen van de muren en plafond is dus noodzaak voor een effectieve verwijdering. Schimmels verwijder je het liefst nat, op die manier krijgt het niet de kans zijn sporen in de lucht los te laten.

De kans dat jij deze inademt is dan kleiner en het zorgt ervoor dat de sporen niet op een andere plek verder kunnen gaan met groeien. Ook al verwijder je de sporen nat het is toch raadzaam om een mondkapje te dragen en gebruik te maken van handschoenen.

Het is absoluut geen oplossing om over de schimmel heen te schilderen. Niet alleen zit het vocht dan gevangen, de schimmels is ook nog steeds aanwezig. Zo creëer je dus alleen maar een nog prettigere leefomgeving voor de schimmel.

Let op: je kan een schimmelplek wel tijdelijk verwijderen, maar als je het onderliggende vochtprobleem niet aanpakt, dan blijft de schimmel terugkeren.

⇒ Vraag een vrijblijvende vochtdiagnose aan !

Schimmels zijn slecht voor je gezondheid

Zoals eerder benoemt zijn schimmels slecht voor je gezondheid. Het leven in een niet goed geventileerde en donkere ruimte is altijd af te raden.

Voeg daar een of meerdere schimmels aan toe, en je gezondheid kan serieus in gevaar zijn. Schimmels veroorzaken namelijk een groot aantal klachten, die voor een arts niet altijd te herleiden zijn naar een leefomgeving.

Veel voorkomende klachten door schimmels zijn:

  • vermoeidheid
  • luchtwegklachten zoals benauwdheid
  • keelpijn en verkoudheid
  • irritatie aan de ogen
  • huiduitslag
  • slijmvliesirritaties

De sporen en draden die door de schimmel verspreid wordt, adem je in wanneer je in een vertrek met schimmels bent. Natuurlijk ontstaan de klachten niet na een dag, maar wanneer de schimmel in je woonvertrekken zit is het verstandig direct actie te ondernemen.

Voor mensen met klachten zoals astma en bronchitis is blootstelling aan ruimtes met zwarte schimmel dan ook af te raden. De schimmel kan de bestaande klachten verergeren.

Oorzaken van schimmel op muren

Het directe gevolg van schimmel op muren, is een ruimte met overmatig veel vocht. Het is dus zaak om op zoek te gaan naar de oorzaak van het vocht. Er zijn meerdere soorten vocht die de zwarte schimmel uitnodigen. Zo is er opstijgend vocht, vocht door lekkages, doorslaand vocht en het veel voorkomende condensvorming. Doorslaand vocht en lekkages resulteren bijna altijd in schimmel op muur en plafonds.

Het is het type vocht wat je niet met veelvuldig ventileren en verwarmen kwijtraakt, zoals in een badkamer. Het vocht trekt namelijk in het isolatiemateriaal en sijpelt door de muur en het plafond, waarna het stucwerk en behang ook nat wordt.

Er is dus zaak eerst het probleem van buitenaf aan te pakken, voordat het nut heeft de schimmel van binnen aan te pakken.

Vochtige en donkere ruimtes zijn een feestmaal voor schimmels, ze gedijen prettig in de natte omgeving.

Hoe kan je schimmel op muren voorkomen?

Nu je weet dat vocht schimmels uitnodigt, kun je aan de slag met het voorkomen. Zorg dat de ruimtes waar vocht makkelijk in trekt of kan blijven hangen vaak geventileerd worden.

Wanneer ventileren alleen niet genoeg is kun je ook overwegen om een luchtontvochtiger te plaatsen. Deze apparaten meten de luchtvochtigheid en verwijderen het overtollige vocht.

Een lekkage van een dakgoot is te voorkomen door elk najaar te controleren of er veel bladeren in de goot liggen. Het opnieuw isoleren van oude muren kan ook problemen voorkomen.

Zwarte schimmel op de muur

Schimmel op muren is iets wat je niet graag ziet. Het is vies, kan stinken en ontsierd een ruimte. Daarnaast kan het bij langdurige blootstelling ook nog eens de gezondheid aantasten.

Zwarte schimmel is een probleem waar elk huishouden wel eens mee te maken krijgt. In het begin van de schimmeloverlast is het nog mogelijk het zelf te verwijderen. Gaat het om grotere plekken of gehele vertrekken, ga dan niet zelf aan de slag en laat een professionele schimmelverwijderaar de ruimte behandelen.

Zo wordt de schimmel vakkundig verwijdert, zonder extra verspreiding of overlast. Daarnaast is het ook nog mogelijk dat de schimmelverwijderaar uw ruimte in zijn oude glorie herstelt.

Schimmel verwijderen? Vraag een gratis offerte

Kortom heb je een ruimte met een schimmelprobleem? Laat dan een professional jouw ruimtes aanpakken.

Binnen de kortste keren geniet je weer van een droge, schone en fris ruikende badkamer, slaapkamer, zolder of kelder. Vraag daarom vandaag nog een gratis offerte aan en geniet weer van je woning.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar heb je een vochtprobleem?
2. Beschrijf je project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.