Muren injecteren: kosten en stappenplan

Vocht in huis en dan met name optrekkend vocht is een probleem dat zich helaas vaak voordoet. Het vocht zit dan met name aan de onderkant van de muur.

Optrekkend vocht ontstaat als er geen waterkering is of als de waterkering gebreken vertoont. Met de waterkering bedoelen we de laag die op grondniveau wordt aangebracht om water of vocht tegen te houden. Deze laag zorgt ervoor dat de muren het water niet kunnen opnemen. Als deze laag ontbreekt of beschadigd is, dan ontstaat er vocht in muren. Dit herken je aan vochtplekken of zelfs schimmel op de muur.

De muren injecteren met een vochtwerend middel is een methode waar veel vochtspecialisten voor kiezen om optrekkend vocht tegen te gaan. Dit is een van de goedkoopste oplossingen op het gebied van vochtbestrijding. Als je een expert inschakelt, kan hij de muren behandelen met een speciaal middel dat vochtwerend werkt. Hiermee voorkom je dat het vocht in de muren trekt met alle problemen van dien.

Wat kost het om de muren te laten injecteren?

Als je een berekening wilt maken hoeveel het kost om je muren vochtvrij te laten maken, dan kun je ervan uitgaan dat deze manier van vochtbestrijding gemiddeld 100 euro per strekkende meter kost. Is de muur sterk beschadigd dan zal de prijs wat oplopen voor herstellingswerken.

Behandeling Prijs per strekkende meter
Binnenmuren injecteren +- €100
Binnen- en buitenmuren injecteren +- €180
Beschadigde muren herstellen en injecteren +- €275

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

Factoren die de prijs beïnvloeden

Als je je muren wilt laten behandelen door een vakman, dan wil je uiteraard de beste kwaliteit voor een goede prijs. Er zijn een aantal aspecten die samen de totaalprijs vormen. Op sommige van deze elementen kun je wellicht besparen, zodat de totaalprijs lager uitvalt.

 • Laat eerst een vochtmeting laten doen. Zo kan de deskundige bepalen of het vochtprobleem dusdanig groot is dat het echt noodzakelijk is om je muren te laten behandelen. Daarnaast kan de expert met deze meting ook goed aangeven wat de eindprijs gaat worden.
 • Zit er schimmel op de muur? Dan kun je deze schimmel eventueel zelf weghalen. Laat je het liever deskundig aanpakken, dan heeft de expert de juiste middelen om ervoor te zorgen dat de schimmel goed verwijderd wordt en er geen sporen verspreid worden.
 • Kies je voor een vochtspecialist bij jou in de buurt, dan kun je wellicht ook op de voorrijkosten besparen.

Waarom optrekkend vocht bestrijden?

muren injecteren

Optrekkend vocht bestrijden is belangrijk om grote gevolgen te voorkomen.

 • Heb je last van vocht in je buitenmuur, dan kunnen de stenen kapot gaan als je het probleem niet aanpakt. Door het vocht in de muur en de kou van buitenaf kunnen de stenen namelijk barsten.
 • Zit het vocht in de binnenmuur van je woning, dan zullen er vochtplekken op de muur ontstaan. Het gevolg van deze vochtplekken is schimmel, wat vaak voor een muffe lucht in huis zorgt.
 • Door het vocht in de muren kan het behang afbladderen en het pleisterwerk loslaten.
 • Vochtige muren zorgen voor een hogere luchtvochtigheid in huis. Een hoge luchtvochtigheid en schimmels op de muren zullen zeker nadelige effecten op je gezondheid hebben. Zo ervaren mensen eerder gewrichtspijn, verkoudheden komen vaker voor en allergieën spelen meer op.
 • Door de hogere luchtvochtigheid in huis zal het meer energie kosten om de woning te verwarmen. Dit zal je terugzien in je maandelijkse energierekening.
 • In het ergste geval kan vocht in de muren van je woning zelfs invloed hebben op de constructie van het huis. Hierdoor zal je woning minder waard worden. 

Het is dus van groot belang om problemen met vochtige muren te lijf te gaan!

⇒ Vraag een vrijblijvende vochtdiagnose aan !

Stappenplan bij het beschermen van de muren tegen vocht

Optrekkend vocht bestrijden

Een belangrijke vraag is hoe een vakspecialist te werk gaat bij het bestrijden van vochtige muren. Allereerst inspecteert de vochtspecialist de muur om eventuele beschadigingen te herstellen. Dit doet hij om te voorkomen dat de vochtwerende vloeistof door de scheuren wegloopt. Dan boort hij kleine gaten aan de onderkant van de muur. Tussen deze gaten zit steeds een ruimte van ongeveer 10 tot 15 centimeter. Voordat de gaten gevuld worden, zal de expert al het gruis en stof uit de gaten verwijderen. Vervolgens gebruikt de vochtspecialist buisjes die in de gaten komen. Deze buisjes vult hij met een vochtwerende middel. De muren nemen de vloeistof op en er ontstaat door de vloeistof een laag die het vocht tegenhoudt. Zo zorgt de vloeistof ervoor dat het vocht niet langer door de muur opgenomen kan worden. Om de gaten dicht te maken gebruikt de vakman meestal mortel. Belangrijk is dat de muren pas afgewerkt kunnen worden als de muren helemaal droog zijn. Dit duurt in de praktijk meestal een aantal maanden.

Welk vochtwerend middel kies je?

Bij vocht in huis zijn er een aantal producten die je kunt gebruiken om je muren te beschermen tegen vocht. Kies je bijvoorbeeld voor een gel of vloeistof, dan heeft dit als voordeel dat het zelfs de kleinste gaatjes volledig opvult. Deskundigen zullen vaak voor een gel of vloeistof kiezen bij muren die een gemiddelde vochtigheidsgraad hebben. Naast een gel of vloeistof is hars een veelgebruikt middel dat vochtwerend werkt. Hars is heel geschikt om scheuren te dichten en het droogt snel als het in de muur wordt geïnjecteerd. Ten slotte gebruiken experts vaak kit of crème. Een pluspunt van kit of crème is dat het gemakkelijk te gebruiken is en dat je net als met gel of hars gemakkelijk de kleinste gaatjes kunt opvullen. Daarnaast is kit of crème ook goed te gebruiken als de muur erg vochtig is. Je specialist kan je precies vertellen met welk middel je in jouw situatie het beste het vochtprobleem kunt bestrijden.

Muren injecteren of impregneren?

Het laten impregneren van muren is een andere manier om vocht te bestrijden. Maar wat is nu het verschil tussen impregneren en injecteren?

 • Impregneren wordt toegepast om doorslaand vocht te weren, bijvoorbeeld bij slagregen op een buitenmuur. Het houdt in dat de gehele muur een speciale beschermlaag krijgt, zodat het vocht niet door de muur naar binnen kan sijpelen en de muur beschermd is tegen water van buitenaf. Daarnaast blijft de muur schoner, omdat deze laag het vuil tegenhoudt.
 • Om optrekkend vocht te weren zullen de meeste vakmensen kiezen voor het injecteren van de muren met bijvoorbeeld een vochtwerende gel of vloeistof. Optrekkend vocht begint aan de onderkant van de muren waar de muur grondvocht absorbeert. Bij de injectiemethode kan het grondwater niet meer door de muur worden opgenomen. Beide methodes zullen vochtproblemen effectief aanpakken.

Vraag een gratis offerte aan bij een vakman in de buurt

Als je op zoek bent naar een goede specialist om je vochtprobleem te verhelpen en je wilt een goede prijs-kwaliteit verhouding, dan kun je hier vrijblijvend verschillende offertes aanvragen van vochtspecialisten bij jou in de buurt. Op deze manier kun je de prijzen van verschillende aanbieders eenvoudig vergelijken. Het vergelijken van verschillende offertes biedt je de mogelijkheid om de beste specialist te kiezen om je vochtprobleem voor eens en voor altijd te verhelpen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar heb je een vochtprobleem?
2. Beschrijf je project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.