Vochtige badkamer? Vochtprobleem herkennen

Een vochtige badkamer is een veelvoorkomend vochtprobleem. En dat is natuurlijk ook wel logisch, aangezien dit één van de plekken in je woning is waar het meeste water wordt gebruikt. En water zorgt natuurlijk voor vochtigheid.

Vochtprobleem in de badkamer herkennen

Het herkennen van een vochtprobleem in de badkamer hoeft niet moeilijk te zijn wanneer het een grootschalig probleem is. Hieronder geven we enkele aspecten aan waardoor jij het vochtprobleem kan herkennen.

Muffige geur

Heerst er vaak een muffe geur in de badkamer? Heb je het idee dat het er altijd een beetje stinkt? In dat geval kan er sprake zijn van een vochtprobleem, want dit veroorzaakt meestal een muffe geur en het is dan ook belangrijk dat dit wordt opgelost.

Let wel: soms herken je de geur niet eens meer. Omdat je neus gaat wennen aan bepaalde luchtjes in de woning. Vraag dan aan iemand anders of die een vreemd geur ruikt in je badkamer.

Schimmel in de badkamer

Schimmel op muur

In veel badkamers is er sprake van schimmel. Schimmel wordt altijd veroorzaakt door te veel vocht in je woning. Als je dan ook last hebt van schimmel in de badkamer dan kun je eigenlijk al vaststellen dat er sprake is van een grootschalig vochtprobleem. Je moet dan ook zo snel mogelijk actie ondernemen, want dit wordt alleen nog maar erger in de toekomst.

Zeker als het gaat om zwarte schimmel. Dit is ook nog eens slecht voor je gezondheid. In de badkamer kan je ook rode schimmel tegenkomen. Deze bacterie vertoeft graag in vochtige plekken, en zeepresten maken het zelfs nog aangenamer voor de rode schimmel.

Ook hier moet je mee opletten: rode schimmel kan gezondheidsklachten veroorzaken.

Verf laat los

Het kan ook zijn dat verf los gaat laten. De oorzaak hiervan is meestal ook te wijten aan een te vochtige badkamer. Dus als je merkt dat het verf los gaat laten, dan kun je er zeker van zijn dat er sprake is van een vochtprobleem in je badkamer.

Vocht plafond badkamer

Ook vocht op het plafond van je badkamer is een indicatie dat je badkamer te vochtig is. In sommige gevallen is het zelfs zo dat het gaat druppelen. In dat geval moet je sowieso snel actie ondernemen.

Vocht achter tegels badkamer

Het kan ook zijn dat je tegels niet meer goed zijn. als er te veel vocht in de badkamer is, kunnen de tegels loslaten en wordt het voegwerk lelijk. Soms kan het zijn dat er een lekkage is in de leidingen in de muur.

⇒ Vraag nu een vrijblijvende vochtdiagnose aan !

Wat is de oorzaak van je vochtige badkamer?

We hebben in de vorige alinea besproken hoe je vocht in de badkamer kunt herkennen, maar wat zijn nu de oorzaken van het vochtprobleem?

Een lekkage in de badkamer

Een lekkage in de badkamer kan een belangrijke oorzaak zijn van een vochtige badkamer. Heel veel mensen denken: een lekkage? Dat zie je toch direct? Dat is echter een misvatting, want een lekkage kan soms heel klein zijn, maar toch flinke problemen in de woning veroorzaken.

De ene lekkage is ook lastiger om op te sporen dan een andere lekkage. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat er sprake is van een lekkende kraan. Dit is vrij gemakkelijk op te sporen en te verhelpen. Daarnaast kunnen er ook problemen zijn met je afvoer. Ook dat is redelijk gemakkelijk op te sporen.

Maar het wordt lastiger als je een lekkage bij je leidingen hebt. En deze leidingen achter de muur zijn weggewerkt. Dan is het lastig om te detecteren waar de lekkage precies zit.

Onvoldoende ventilatie in je badkamer

Een andere belangrijke oorzaak is onvoldoende ventilatie in je badkamer. Elke badkamer is immers vochtig, daarom is een ventilatie in je badkamer ook een belangrijke noodzaak.

Anders kan de damp niet worden weggewerkt en dat zorgt voor condens. Bekijk dus of je ventilatie nog wel optimaal werkt.

Doorslaand vocht badkamer muur

Heb je last van vochtplekken hoog op de muur in de badkamer? Dan kan het zijn dat er sprake is van doorslaand vocht. Dit kan bijvoorbeeld van buiten komen en hangt af van waar je badkamer is geplaatst.

Mocht dit het geval zijn, dan ligt het probleem niet bij de badkamer maar bij de buitenmuur tegen de badkamer aan. Maar laat dit altijd eerst onderzoeken door een expert. Zodat je zeker weet waar het vocht vandaan komt.

Een vochtprobleem badkamer kan meestal gemakkelijk verholpen worden, terwijl de schade wel groot kan zijn. Doorslaand vocht kan behandeld worden door de buitenmuur te impregneren met een waterdichte laag.

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

Hoe kan je een vochtige badkamer voorkomen?

Badkamer vochtvrij

Er zijn verschillende manieren hoe jij een vochtprobleem in de badkamer kunt voorkomen. Of het nu gaat om vochtplekken in de badkamer of andere problemen. Het credo: voorkomen is beter dan genezen, geldt natuurlijk altijd als het gaat om vochtproblemen.

Tip 1: goed ventileren

Vocht in de badkamer kan vrijwel altijd voorkomen worden door goed te ventileren. Dit zorgt er niet alleen voor dat het lekker ruikt in je badkamer, maar het zorgt er ook voor dat bij eventuele vochtproblemen er ook geen schade gaat ontstaan.

Ventileren kan op zeer veel verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld een ventilatie kopen en deze aan de muur installeren bij een kanaal. Dit is vaak de goedkoopste oplossing, maar je kunt ook je gehele badkamer laten verbouwen.

Dit is vaak noodzakelijk als je last hebt van grote vochtproblemen en je ook geen ramen in je badkamer hebt.

Tip 2: verwarming in de badkamer

Een ander manier om problemen met vocht op te lossen is door je badkamer altijd uit te drogen door de verwarming aan te zetten nadat je klaar bent met douchen of badderen.

Probeer hier een gewoonte van te maken, want het is belangrijk dat dit gebeurt. Zeker op de lange termijn kan dit ervoor zorgen dat vochtproblemen worden voorkomen.

Een ventilator werkt natuurlijk wel in veel gevallen, maar als er echt te veel vocht in je badkamer is, dan kun je ervan uit gaan dat die ventilator ook moeite heeft met al dat vocht wegwerken.

Tip 3: beschadigde voegen repareren

Daarnaast is het ook belangrijk om beschadigde voegen te repareren. Hier kan namelijk water in komen te zitten wat voor de ideale omstandigheden voor schimmels zorgt. Vocht in de badkamer kan dus ook opgelost worden door beschadigde voegen te repareren.

Last van een vochtige badkamer? Vraag een vrijblijvende offerte aan

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar heb je een vochtprobleem?
2. Beschrijf je project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.