Vochtproblemen: locaties in huis

Vocht in huis is een veelvoorkomend probleem. In principe heeft elke woning er wel in meer of mindere mate mee te maken. Dit wil overigens niet zeggen dat elk vochtprobleem grote schade aan je woning kan bewerkstelligen, maar het is evident dat het er niet mooi uitziet en dat het op de lange termijn wel degelijk flinke schade kan aanbrengen als het gaat je woning. In dit artikel gaan we dieper in op de problemen die kunnen ontstaan bij vocht.
Vocht in huis: verschillende oorzaken
Allereerst moet even vastgesteld worden dat lang niet elk vochtprobleem hetzelfde probleem is. Overkoepelend noemen we het uiteraard een probleem met vocht, aangezien het vocht wel hetzelfde is. Maar er zijn verschillende oorzaken van vocht in je woning. De één is bijvoorbeeld zeer gemakkelijk te verhelpen, terwijl een ander vochtprobleem in de duizenden euro’s kan oplopen als het gaat om de schade. Hieronder bespreken we even de verschillende oorzaken van vochtplekken in je huis.
Optrekkend vocht
Zoals de naam al doet vermoeden, is optrekkend vocht het vocht dat vanuit de grond je woning letterlijk optrekt. Het gaat dus om vocht wat te maken heeft met problemen als het gaat om de fundering van je huis. Optrekkend vocht zie je meestal eerst op de muren van benedenverdiepingen, maar komt ook vaak voor in de kelder. Dit grondvocht kan op de lange termijn voor problemen zorgen, dus het is vaak van belang dat hier een oplossing voor geboden wordt. Om die oplossing te verzorgen, is het natuurlijk eerst belangrijk om na te gaan wat de precieze oorzaak is. Daarom moet je dit ook altijd laten onderzoeken door een expert, voordat je er zelf mee aan de slag gaat.

Om optrekkend vocht te behandelen bestaan er verschillende opties. je kan de muren laten injecteren met een vochtwerend middel, of voor een drastische aanpak kiezen en de muren laten onderkappen.

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !


Doorslaand vocht
Naast optrekkend vocht, bestaat er ook nog doorslaand vocht. Dit probleem ontstaan wanneer er vocht door de buitenmuren uw woning binnenkomen. Je denkt dan ongetwijfeld: maar mijn woning is beschermd dankzij de stenen, dus hoe kan dat doorslaan. Water kan zich helaas door zelfs de dunste kiertjes begeven, waardoor er alsnog een groot probleem ontstaat. Er hoeft maar een kleine scheur of een barst in de natte gevel te zitten en dit kan al voor flinke problemen zorgen wanneer het bijvoorbeeld zeer hard heeft geregend. Doorslaand vocht is op verschillende manieren op te lossen, maar het is doorgaans allereerst gebruikelijk om te laten onderzoeken waar de problemen precies liggen. Welke stenen bevatten scheuren en zorgen ervoor dat het vocht doorslaat?

Als de muur niet al te beschadigd of oud is, kan de muur geïmpregneerd worden door een vakman. Zo wordt een waterdichte laag op de buitenmuur aangebracht.
Condensatie
Er kan ook een condensatieprobleem ontstaan in je woning. De reden hiervoor is meestal dat de verhouding tussen de koude buitenlucht en de warm lucht binnen niet goed is. Meestal kan je een condensatieprobleem snel opsporen. Je ziet dan namelijk condens op uw ramen, of bijvoorbeeld op de spiegels. Dat zijn namelijk de eerste plaatsen waar je dit ziet. Maar deze condensatie kan ook grotere problemen bewerkstelligen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je daardoor te maken gaat krijgen met schimmel of vochtplekken op de muren. Dus condensatie is helemaal niet zo onschuldig. Condensatie kan meerdere oorzaken hebben. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan een slechte ventilatie. Dit is bijvoorbeeld het geval in de oudere huizen. Maar het kan ironisch genoeg ook andersom zijn. Nieuwe woningen zijn vaak zo goed geïsoleerd, dat er vrijwel geen frisse lucht meer doorkomt en daardoor kan condensatie ontstaan. Dit is overigens gemakkelijk op te lossen door een ventilatiesysteem in je woning te bouwen.
Lekkage
Een heel ander probleem dat ook voor vochtproblemen kan zorgen is een lekkage. Bij een lekkage kan een probleem aan de ene kant zeer gemakkelijk op te lossen zijn, maar er zijn tegelijkertijd ook lekkageproblemen die niet zo gemakkelijk op te lossen zijn. Daarbij speelt de zichtbaarheid van de lekkage bijvoorbeeld een belangrijke rol. Als je weet waar de lekkage zit, dan scheelt dit al een slok op een borrel. Je weet dan hoe het probleem moet worden aangepakt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een lekkende kraan in de badkamer. Maar bijvoorbeeld ook met de afvoer van bijvoorbeeld je wasbak. Als je daar water doorheen ziet druipen wanneer je aan het afspoelen bent, dan weet je ongeveer waar het probleem zit.

Er is echter sprake van een groter probleem wanneer je de lekkage niet kunt opsporen. De lekkage kan namelijk ergens in de leidingen zitten. De leidingen zitten, zeker in moderne huizen, vaak verborgen achter de muren, waardoor ze niet zichtbaar zijn. Het is dan zeer lastig om op te sporen waar de lekkage zit. Want er kan wel ergens water terecht komen, maar heel veel vaak weet je niet waar dat water dan precies vandaan komt. Water kan namelijk veel rare bochten maken, voordat het helemaal zichtbaar wordt, dus het is belangrijk dat dit in ogenschouw wordt genomen. Maar gelukkig bestaat er zoiets als een lekdetectie. Met geavanceerde apparatuur vindt de vochtbestrijder waar het probleem ontstaat, zodat er vervolgens gegronde stappen kunnen worden genomen om dit probleem vakkundig op te lossen.
Vocht in slaapkamer

Het kan zich op verschillende plekken in je huis manifesteren, maar er zijn bepaalde kamers die gevoeliger zijn voor vochtproblemen dan andere kamers. Vocht in de slaapkamer komt bijvoorbeeld vaak voor en dit heeft meerdere oorzaken.

Een belangrijke oorzaak is doorgaans condensatie. In een slaapkamer kun je daar meer last van hebben dan in andere kamers en wel om verschillende redenen. De eerste reden is dat je in de slaapkamer doorgaans aan het slapen bent. Een punt is echter dat wanneer je gaat slapen je meestal dieper gaat ademen. En ademen kan ervoor zorgen dat je meer condensatievocht in je slaapkamer krijgt. Maar veel mensen zweten ook tijdens het slapen en dat kan ook een groot probleem zijn. Dit zorgt namelijk ook voor meer condens. Slaap jij bijvoorbeeld gezamenlijk met je partner in een kleine slaapkamer? In dat geval is de kans nog veel groter op condensatievocht.
Vochtplekken op de muur, of schimmelplekken, zijn duidelijk indicaties dat er wat mis is. Gelukkig is het vaak gemakkelijk op te lossen door bijvoorbeeld een goede ventilatie aan te schaffen.
Let wel: als er een ander probleem is, zoals bijvoorbeeld een lekkage, optrekkend vocht of doorslaand vocht, dan moet dat probleem natuurlijk eerst worden verholpen. Is het echter condens, puur door de menselijke oorzaak? Dan volstaat het aanschaffen van een ventilatierooster. Het is aan te raden om vocht in slaapkamer eerst te laten onderzoeken.

Vochtige badkamer
Een vochtplek in de badkamer komt nog vaker voor dan een vochtige slaapkamer. De reden hiervoor kun je waarschijnlijk wel raden. In een vochtige badkamer wordt zeer veel water verbruikt en als dat blijft hangen, dan kan dit zorgen voor vochtigheid in huis. Maar meestal is de oorzaak van een vochtige badkamer het gebrek aan ventilatie. Het kan ook zijn dat er wel sprake is van een ventilatie, maar dat deze ventilatie niet toereikend genoeg is, omdat er te veel water wordt gebruikt.

Er zijn namelijk zeer veel oorzaken van een vochtige badkamer te verzinnen. Allereerst zijn er natuurlijk de menselijke handelingen die dat kunnen veroorzaken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het regelmatig douchen of een bad nemen. Ten tweede kan er ook sprake zijn van een lek of doorslaand vocht. Bij heftige vochtproblemen moet altijd de oorzaak aangepakt worden, want anders blijft het probleem in de kamer, ook nadat je bijvoorbeeld alle schimmel hebt verwijderd.
Vochtige kelder
Het klinkt al bekend in de oren bij veel mensen: last van water in de kelder. Water in de kelder of een vochtige kruipruimte komen vaak voor. Dat komt omdat een kelder of kruipruimte onder de grond liggen en dus ook te maken krijgen met grondvocht dat naar binnen probeert te dringen. Het kan ook liggen aan een gebrek aan ventilatie of een barst in de buitenmuur. Laat het niet te lang voor wat het is, want anders kruipt het vocht in de gehele woning. Een kelder kan op tal van manieren waterdicht worden gemaakt, welke behandeling je kiest is volledig afhankelijk van de kern van het probleem.
Schimmel in huis
Heb jij last van schimmel in je woning? Dat is om meerdere redenen heel vervelend. Allereerst ziet schimmel er niet mooi uit en zorgt het ervoor dat het afdoet aan de esthetiek van je woning. Maar schimmel heeft nog meer nadelen. Het kan namelijk ook zorgen voor een zeer muffe geur in je woning en dat is vaak moeilijk weg te werken. Het nadeel is dat jouw eigen neus doorgaans gewend gaat raken aan die muffe geur, maar dat is vaak niet het geval voor bezoekers. Voor hen kan die muffe geur vervelend zijn en vaak durven ze er niet iets van te zeggen.

Daarnaast is schimmel ook nog eens heel slecht voor de gezondheid. Het kan je luchtwegen bijvoorbeeld aantasten. En zeker wanneer je al onderliggende problemen hebt, dan kan zwarte schimmel dit verergeren. Zwarte schimmel verwijderen is omwille van die reden dan ook bijzonder relevant. Veel mensen zijn zich niet bewust van deze gezondheidsproblemen. Mensen raken bijvoorbeeld gewend aan een loopneus bij het opstaan elke dag, terwijl dat natuurlijk niet normaal is maar dit bijvoorbeeld door zwarte schimmel kan komen. Schimmel in huis is altijd een gevolg van vochtproblemen, dus het betekent ook dat er iets mis is met je woning.
Belang van een goede vochtdiagnose
Een goede vochtdiagnose laten opstellen is zeer belangrijk. Doe je dit niet, dan bestaat er een kans dat je lukraak maar aan de slag gaat met het trachten te verhelpen van de vochtproblemen.

Vraag een vrijblijvende offerte aan bij een vochtbestrijder:

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar heb je een vochtprobleem?
2. Beschrijf je project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.