Witte schimmel of hygroscopisch zout?

Heb je in je woning last van witte aanslag op de muren? In eerste instantie denk je hierbij ongetwijfeld aan schimmels. Toch is dit lang niet altijd het geval. Naast schimmel zorgt hygroscopisch zout ook voor een vervelende witte aanslag.

Sterker nog, deze zouten zijn meestal de boosdoener die op lange termijn zorgt voor de verdere ontwikkeling van schimmelvorming. Wat dit hygroscopisch zout dan precies is, hoe je het kan herkennen, de oorzaken en vooral de oplossingen voor deze witte aanslag vind je alvast terug in onderstaand artikel.

 

Hoe herken je schimmel op de muur?

mold-removal-services-circle.jpg

Schimmel op muur en plafond oogt niet enkel onprettig maar is bovendien ook erg schadelijk voor de gezondheid van jezelf en je woning. Denk je te maken te hebben met een schimmelproblematiek, dan is het goed deze te herkennen en te kunnen onderscheiden van andere witte aanslag.

Schimmel op muur en plafond ontstaat doordat vocht zich binnendringt in je woning en zich vastkleeft aan verschillende oppervlakten. Een van de meest voorkomende schimmels in woningen is de ‘zwarte schimmel‘. Deze is heel gemakkelijk te herkennen aan de grote zwarte vlekken. Wanneer je de schimmel onbehandeld laat, verspreid deze zich razendsnel over grote oppervlakten.

Schimmel herken je dus aan de grijs/ zwarte kleur en niet aan de witte aanslag waaraan meestal meteen gedacht wordt. Vochtplekken en schimmel zijn dus eerder donker van kleur.

⇒ Vraag een vrijblijvende offerte aan !

Hoe herken je hygroscopisch zout op de muur?

Nu je weet dat schimmel te herkennen is aan de zwarte vlekken vraag je je waarschijnlijk af wat de witte aanslag op je muren dan wel precies is. Vaak denken mensen dat ze witte schimmel op de muren hebben groeien, maar de witte vlekken ontstaan wanneer er sprake is van een zogeheten zoutuitbloei.

De fijne witte lijnen of pluizen zijn echter geen schimmel, maar plekken zout. Grondzouten vind je van nature terug in de bodem. Deze grondzouten zijn hygroscopisch, dat wil zeggen dat ze de eigenschap hebben grondvocht aan te trekken.

Wanneer dit grondvocht in contact komt met het metselwerk van je muren zorgt dit voor heel wat problemen. Het opstijgend vocht zorgt dan namelijk voor zoutuitbloei en bijgevolg een zichtbare, witte aanslag.

Oorzaken van hygroscopische zouten op muren

Zoals hierboven reeds aangegeven is de oorzaak van hygroscopisch zout te wijten aan optrekkend vocht. Zuigen je muren vocht op, dan beland je al snel in een vicieuze cirkel. Het vocht bestaat dan ook niet enkel uit water, maar ook de nodige zouten en mineralen. Zouten, op hun beurt, bezitten de eigenschap vocht aan te trekken.

Zo zullen je muren hoe langer hoe meer vocht in zich opnemen. Bovendien trekken deze zouten ook opnieuw andere zouten aan en gaat het probleem van kwaad naar erger. Je muren krijgen niet de kans zich terug te drogen en zoutuitbloei zal al snel zichtbaar zijn.

Hoewel de witte aanslag dus geen schimmel is, wijst het dus wel op een onderliggend vochtprobleem in huis.

⇒ Vraag nu een gratis vochtdiagnose aan !

Gevolgen van hygroscopische zouten op de muur

Last van zouten die zich in je muren vasthouden, is niet enkel vervelend maar ook daadwerkelijk gevaarlijk. Zowel je woning, alsook jijzelf kunnen ernstige gevolgen ondervinden van een hygroscopische zoutproblematiek. Zoals eerder vermeld is optrekkend vocht een vicieus probleem. Grijp je niet meteen in, dan kunnen je binnenmuren behoorlijk worden aangetast.

  • De zouten tasten de materialen van het oppervlak aan en je zal merken dat behangpapier en verf langzaam los komen door het overtollige vocht.
  • Ook het pleisterwerk wordt zwaar beschadigd door het optrekkend vocht. Wanneer je te laat ingrijpt, zal het pleisterwerk niet meer te herstellen zijn en geheel vervangen moeten worden. Dat brengt natuurlijk al snel een behoorlijk kostenplaatje met zich mee.
  • Daarnaast zorgen de muurzouten voor een hogere luchtvochtigheid in de woning wat verwarmingsproblemen met zich kan meebrengen. Naast je woning, ben jijzelf ook vatbaar voor de gevolgen van zoutuitbloei.
  • De hoge luchtvochtigheid zorgt immers voor heel wat lichamelijke klachten zoals problemen met de luchtwegen, allergische reacties, verhoogde vatbaarheid voor verkoudheden, huidirritaties en kan op langere termijn zelfs astma veroorzaken.

Oplossingen voor hygroscopische zouten op muren

We weten inmiddels dat een hygroscopische zoutproblematiek heel wat nare gevolgen met zich meebrengt. Het is dus van cruciaal belang om het probleem zo snel mogelijk aan te pakken.

In eerste instantie zal er voor gezorgd moeten worden dat vocht niet langer kan opstijgen en je muren de kans krijgen uit te drogen. Dit kan op verschillende manieren, maar vaak zal een professional de muren injecteren.

Ook is er de optie om een horizontale barrière van staal of kunststof aan te brengen, dat noemen we het onderkappen van de muren. Zo zorg je ervoor dat het vocht uit de grond niet langer naar omhoog in je woning kan trekken. Maar, ook het uitgraven van de fundering is een mogelijke oplossing. Dit biedt je immers de kans deze rondom volledig af te dichten.

Eenmaal het vocht niet langer kan opstijgen, kunnen de muren uitdrogen en is het zaak de zouten te verwijderen. De zouten geheel verwijderen is echter onmogelijk. Zouten die diep in de muur zitten, kunnen niet worden verwijderd.

Maar éénmaal de muur volledig droog is, geeft dit ook geen verdere problemen. Zouten die zich aan het oppervlak bevinden kunnen worden verwijderd door middel van verschillende technieken. Houd er rekening mee dat zouten die hygroscopisch van aard zijn altijd nat zullen ogen wanneer de luchtvochtigheid in huis te hoog is.

Het is daarom verstandig om te opteren voor een anti-zout membraan, een vochtwerende afwerkingslaag of een chemische zoutbehandeling.

Vind een vochtbestrijder in de buurt

Het bestrijden en definitief verwijderen van opstijgend vocht in je muren is een werk dat dient te worden uitgevoerd door specialisten. Om er voor te zorgen dat je in de toekomst niet opnieuw te maken krijgt met dezelfde problematiek, doe je er goed aan een vochtbestrijder in te schakelen.

Deze heeft heel wat kennis van zaken en zal dan ook in staat zijn de oorzaak aan te wijzen en het probleem definitief te verhinderen.

Vraag een gratis offerte aan en vergelijk prijzen van vochtbestrijders.

 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar heb je een vochtprobleem?
2. Beschrijf je project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.