Gevel impregneren: prijzen en stappenplan

Last van vocht in de muren en dan vooral door doorslaand vocht? Dan kan het zomaar zijn dat jij jouw gevel zal moeten laten impregneren. Door de gevel te impregneren maak je de buitenmuur waterdicht en voorkom je dat er op enige manier water door gevel de muur in kan trekken.

Gevel impregneren: Prijzen per m²

Laten we beginnen met de prijzen voor het impregneren van jouw gevel. Het is wel van belang dat jij goed de verschillende aanbieders van de service vergelijkt. Je kan het best verschillende offertes aanvragen om zo te zien waar jij het beste uitkomt. De prijs per vierkante meter hangt van een aantal zaken af. Allereerst gaat het er natuurlijk om bij wie jij de muur laat impregneren. Ook kunnen de kosten hoger zijn als de gevel zeer moeilijk te bereiken is en er daarom zware hulpmiddelen moeten worden ingeschakeld. Tot slot bieden de meeste specialisten kortingen aan voor grotere oppervlaktes. Hoe groter de oppervlakte dus, des te lager de prijs per vierkante meter.

Richtprijzen voor het impregneren van de buitenmuur:

behandeling  Prijs per m²
Reinigen van de gevel  €8 – €20
Impregneren  €8 – €15
Voegwerk  €37 – €47
Hydrofoberen  €8 – €10

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

Stappenplan: hoe moet je een gevel waterdicht maken

Buitenmuur waterdicht maken: gevel impregneren

Voor een vakman kan beginnen aan het impregneren van de muur moeten er een aantal factoren in rekening worden genomen: is de muur beschadigd? Moet de gevel gereinigd worden? We geven een stappenplan van hoe een vakman doorgaans te werk gaat.

Stap 1: Is impregneren mogelijk?

Als jij jouw gevel wil laten impregneren, dan moet je wel eerst kijken of dit mogelijk is. Niet alle muren kunnen geïmpregneerd worden. Er kunnen bepaalde laagjes zoals een bepaalde verfsoort op de muur zitten, waardoor het impregneermiddel niet blijft zitten. Oude gebouwen kunnen aangetast zijn door de tijd en een te broze gevel hebben voor de behandeling. In dat geval zoek je beter een andere oplossing om de buitenmuur waterdicht te  maken. Het is het beste om een gevelimpregneer specialist jouw gevel te laten onderzoeken. Overigens kunnen de meest populairste soorten gevel gewoon geïmpregneerd worden. Zo is het impregneren van natuursteen, baksteen en beton gewoon mogelijk.

Stap 2: Buitenmuur klaar maken voor impregneren

Als de muur geïmpregneerd kan worden, dan moet de muur eerst voorbereid worden. Zo moet hij in de meeste gevallen eerst schoongemaakt worden. Ook moeten eventuele oneffenheden worden weg gewerkt. De gevel reinigen, voegen en impregneren kan je beter door een professional laten uitvoeren, om er zeker van te zijn dat er geen fouten worden gemaakt die je in de kosten kunnen jagen.

Stap 3: Buitenmuur impregneren

De laatste stap is natuurlijk: impregneren van de buitenmuur. De gevelimpregneer specialist die jij hebt ingehuurd zal een dun laagje impregneermiddel over jou muur heen spuiten. Hierdoor komt er een extra beschermingslaag op de muur, waardoor deze waterdicht wordt. Hiervoor heeft de specialist alle ramen en deuren afgeplakt. Hier gaat wellicht wel het meeste tijd in zitten. Overigens vindt het impregneren gevel nooit plaats als het geregend heeft of als het vriest.

Wanneer moet je buitenmuur impregneren tegen vocht?

Je moet de buitenmuur impregneren wanneer je merkt dat de muren worden aangetast door doorslaand vocht. Dit gebeurt wanneer de gevel niet in topconditie is. De gevel is dan oud, poreus of kapot. Het water loopt dan naar binnen door kleine kiertjes, waardoor de binnenmuur vochtig wordt. Dit leidt tot schimmel wat zeer slecht is voor de staat van het huis en je gezondheid. Je hoeft natuurlijk niet te wachten totdat de gevel kapot is met het impregneren. Door het buitenmuur impregneren bescherm jij de buitenmuur en blijft deze langer netjes. Je bespaart hier veel kosten op de lange termijn mee.

⇒ Vraag een vrijblijvende vochtdiagnose aan !

Injecteren of impregneren? Wat is het verschil?

Wat is nou het verschil tussen het injecteren en het impregneren van een  muur. Allereerst gaat het om de soort waterschade.

  • Als het water door de gevel heen komt door bijvoorbeeld de regen, en je dus last hebt van doorslaand vocht, dan moet je de muur impregneren.
  • Gaat het om optrekkend vocht, dan moet je de muur injecteren. Je injecteert dan een vochtwerend middel in de muur, waardoor het water dat omhoog wil kruipen, geblokkeerd wordt.

Het gaat hier dus om twee verschillende type problemen, die beide een verschillende oplossing vereisen. Twijfel je over met welk vochtprobleem je te maken hebt, vraag dan aan een specialist om even langs te komen om een vochtdiagnose uit te voeren.

Een tip: Is je muur nat onderaan? Dan gaat het waarschijnlijk om optrekkend grondwater. Merk je vochtplekken hoger op de muur op? Dan kan het om doorslaand vocht gaan.

Wat is hydrofoberen?

Het hydrofoberen van de gevel is een bepaalde methode van impregneren. Bij het hydrofoberen wordt een laag vochtwerend product op de gevel of muur gespoten, waardoor deze waterdicht wordt. Het hydrofoberen is uiteindelijk dus hetzelfde als het impregneren ervan, maar aangezien impregneren ook met brand geassocieerd wordt, gebruiken enkele specialiste deze term liever.

Soorten impregneermiddel: welke kies je?

Er zijn verschillende soorten impregneermiddelen. Vaak is het ene middel geschikt voor de ene muur en de ander weer voor de ander. Laat de specialist het goede impregneermiddel gevel uitzoeken, zodat jij niet de verkeerde per ongeluk neemt en zo tegen hoge onnodige kosten aanloopt. Vaak stelt een specialist een pakket voor om de gevel te reinigen, voegen en te impregneren.

Voor- en nadelen van impregneren

Als je er nog niet uit bent of jij jouw muur wil laten impregneren dan kan je hieronder een aantal voor- en nadelen voor het impregneren muur vinden. Weeg de verschillende voor- en nadelen af om zo tot een goede beslissing te komen.

Voordeel 1: Bescherm je huis

Allereerst bescherm jij jouw huis tegen het water. Weer en wind kan jouw gevel langzaam aantasten. Op een gegeven moment komt het water dan naar binnen waardoor de gevel en de binnenmuren kapot zullen gaan. De kosten die hier dan mee gemoeid zijn, kunnen zijn erg hoog. Op dat moment zal je dan ook niet langer kunnen wachten met de reparatiewerkzaamheden. Als je de buitenmuur laat impregneren, bescherm je ook je gevel naar de toekomst toe.

Voordeel 2: Bescherm je gezondheid

Als het water eenmaal door de gevel in de binnenmuren terecht is gekomen, kan er schimmel in huis ontstaan. Je kan dit lang niet opmerken, maar wel al gezondheidsklachten ervaren. Jij en je familie kunnen huidproblemen ervaren en moeite met de ademhaling krijgen. Als je de oorzaak dan niet snel genoeg doorhebt, kunnen de klachten ernstiger worden. Daarom is het van belang om schimmel in de muren te voorkomen en het huis veilig en leefbaar te houden.

Voordeel 3: Vergelijken is besparen

Door te impregneren kan je grotere schade voorkomen. Aangezien je dus nu nog niet met een groot probleem zit, kan je de tijd nemen om een doordachte keuze te maken. Je kan allerlei offertes aanvragen en zo de beste en goedkoopste specialist inhuren. Door prijzen te vergelijken kan je bovendien besparen op de werken. Voorkomen is altijd beter dan herstellen.

Nadelen

Natuurlijk kunnen we ook nadelen bedenken. Het prijskaartje van het impregneren van de gevel kan soms tegenvallen, zeker als er grote herstellingswerken moeten gebeuren. Natuurlijk is dat niet te vergelijken met de kosten die je riskeert door het vochtprobleem niet aan te pakken.

Woon je in een ouder huis? Dan moet je wel even goed controleren bij je specialist of de gevel niet te broos is voor het impregneren. Als dat het geval is, kan het impregneren meer schade veroorzaken door de druk die wordt uitgeoefend op het materiaal van de buitenmuur.

Belang van een specialist

Het is een goed idee om een specialist in te huren. Vakmensen zijn goed op de hoogte van de juiste materialen en hebben de nodige producten vaak al op voorraad. Op het eerste gezicht lijkt dit allemaal erg duur, maar als je het zelf gaat doen, loop je het risico fouten te maken en dus grotere kosten te veroorzaken.

Doorslaand vocht? Vraag een vrijblijvende offerte aan!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar heb je een vochtprobleem?
2. Beschrijf je project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.