Soorten vochtproblemen: herkennen en behandelen

Vocht in huis kan tot vervelende problemen zorgen, zowel voor je huis als voor je gezondheid. Leer vocht op tijd herkennen en zorg ervoor dat schade aan je huis en gezondheid voorkomen kunnen worden.
Vaak voorkomende vochtproblemen herkennen
Veel vocht in huis is zeer vervelend en vochtproblemen in huis zijn niet altijd eenvoudig te herkennen. Zo kan vocht pas na lange tijd zichtbaar worden of beginnen te ruiken waardoor je vaak veel te laat met het bestrijden van de problemen begint. Wanneer je een muffe of stinkende geur ruikt, of vochtplekken aantreft, is het probleem al vaak te ver uit de hand gelopen en is een effectieve bestrijding van belang. Probeer vocht te herkennen voordat het te laat is, zoals door licht condens op ramen of simpelweg door het meten van de luchtvochtigheid binnenshuis. Wanneer er al spraken is van vochtklachten, kun je vocht terugzien en herkennen in de vorm van een vochtplek op de muur, natte en schimmelige hoeken of door loshangend behang.

Een vochtplek muur kan daarnaast de vorm hebben van een gekleurde kring, een schimmelvorming of in de vorm van natte vlek. Door vochtproblemen te herkennen kunnen vochtproblemen zoals zwarte schimmel of vochtvlekken voorkomen worden. Om de vochtproblemen te herkennen en vervolgens te bestrijden is het uiteraard eerst van belang om de diverse soorten problemen te onderscheiden. Elk type vochtprobleem vergt vaak een verschillenFde aanpak en kan op diverse manieren voorkomen en bestreden worden. De meest voorkomende vochtproblemen zijn optrekkend vocht, condensatievocht, lekkages en doorslaand vocht.

Behandeling
Prijs
Per

Muren injecteren tegen optrekkend vocht
€100 – €250
per strekkende meter

Muren impregneren tegen doorslaand vocht
€8 – €20
per m²

Lekdetectie
€150 – €300
per lekdetectie

Ventilatiesysteem installeren
€1.000 – €7.000
per woning

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !


Optrekkend vocht muur
Een veel voorkomend vochtprobleem binnenshuis is optrekkend vocht. Optrekkend vocht ontstaat door damp vanuit buiten, zoals vocht in de muur, opstijgend grondwater uit de kelder of vocht uit het dak. Dit kan lijden tot vocht in het dak, de muur of op de keldervloer. Vocht in de muur komt over het algemeen het meest voor.

Optrekkend vocht komt niet alleen voor in de buitenmuur, maar dus ook in de binnenmuur. Optrekkend vocht in de binnenmuur kan tot nare klachten zorgen en het ziet er vaak vies of versleten uit. Optrekkend vocht is vaak eenvoudig te verhelpen door ruimtes goed te ventileren of door te kiezen voor een elektronische of mechanische ventilatie. Ook kan optrekkend vocht verholpen worden door een professionele isolatie.

Optrekkend vocht kan tot nare problemen voor je kelder zorgen. Deze vorm van vocht wordt veroorzaakt door grondwater. Opstijgend grondwater in de kelder veroorzaakt problemen wanneer de keldervloer niet voldoende geïsoleerd is. Hierdoor stijgt grondwater naar boven en trekt het door het beton en vloer heen. Op lange termijn kunnen plekken op de grond ontstaan en zal er een muffe lucht komen te hangen in de kelderruimte.

Optrekkend vocht in de muur en de vloer kan behandeld worden maar kost echter veel werk. Vaak is een goede isolatie van ramen, muren en vloerisolatie van uiterst belang bij het opstijgend vocht in muur en andere optrekkend vocht problemen te behandelen. Zo is een vochtplek op de muur vaak lastig te verwijderen en kan daarom maar beter voorkomen worden. Vocht in de muur behandelen wordt vaak gedaan door een professional en staat bekend als een specialistische klus. Zo komt bij het vocht in muur behandelen vaak een zorgvuldige isolatie kijken, waarbij een muur vaak moet worden opengebroken. Ook kan een expert de muur injecteren met speciale isolatiegel waardoor het vocht zich niet kan verspreiden.

Er kan ook worden gekozen voor een drastische oplossing tegen optrekkend vocht: onderkappen. Doorgaans wordt hier niet voor gekozen vanwege de risico’s en de moeilijkheid, maar bij een renovatie kan het wel een goede optie zijn om voorgoed van vocht af te komen.
Condensatievocht

Een andere vorm van veelvoorkomende vochtproblemen in huis is condensatievocht. Condens ontstaat met name in natte ruimtes, zoals in de badkamer of in de keuken. In deze ruimtes is vaak water aanwezig en komt ook veel stoom voor (denk maar eens aan pannen op het vuur of wanneer je uit een warme douche stapt). Condens is vaak zichtbaar in de vorm van druppels op glas. Ook zie je condens terug op spiegels en gladde voorwerpen.

Condensatie is te voorkomen door een eenvoudige vormen van vochtbestrijding. Zorg ervoor dat (met name kleine) ruimtes goed worden geventileerd en er regelmatig frisse lucht binnenkomt. Zet geregeld ramen tegenover elkaar open voor een optimale luchtcirculatie. Indien je niet beschikt over ramen, of wanneer je de ramen liever niet open hebt, kun je ervoor kiezen om een mechanische ventilatie aan te schaffen.

Veel vocht in huis hangt samen met de hoeveelheid condensatie binnenshuis. Je kunt vocht in huis verminderen door bijvoorbeeld was buiten op te hangen of een droger te gebruiken, en een afzuigkap aan te zetten tijdens het koken. Ook kun je deuren van kleine ruimtes openlaten en zorgen dat de ruimtes verwarmt blijven tijdens koude temperaturen.
Lekkages
Vocht in huis bestrijden begint bij het aanpakken van lekkages. Met name in oudere woningen kunnen lekkages geregeld voorkomen, zoals door rottend hout of door slecht geïsoleerde daken. Ook kunnen lekkages ontstaan na zware regen- en hagelbuien. Dit kunnen flinke lekkages zijn waardoor je direct waterplekken of druppels ziet, of sluiklekkages waardoor ruimtes langzaamaan vochtiger worden zonder dat je dicht echt door hebt. Sluiplekkages komen vaak voor in ruimtes waar je niet bij kunt, zoals kruipruimtes, of slechts zelden komt, zoals de zolder. Je kunt sluiplekkages dan ook vaak lastig ontdekken.

Om lekkages te verhelpen of voorkomen, kun je zorgen voor een goede dakisolatie, een goede muurisolatie of de muur injecteren tegen vocht. Een muur injecteren tegen vocht is een ingrijpende klus dat vaak tijdens een verbouwing wordt uitgevoerd of bij de aankoop van een nieuwe woning. Voor het injecteren wordt over het algemene vaak een speciale injectiegel gebruikt. Deze gel zorgt ervoor dat een waterdichte elastische massa ontstaat waardoor lekkages in de muur gerepareerd kunnen worden of waardoor de muur beschermt blijft tegen lekkages.
Doorslaand vocht

Ook doorslaand vocht is een vervelend vochtprobleem dat kan lijden tot een vochtig huis. Doorslaand vocht komt net als opstijgend vocht van buitenaf. Het ontstaat namelijk wanneer regenwater van buiten naar binnendringt. Je kunt deze vorm van vocht herkennen door een poreuze of beschadigde buitenmuur.

Naast schade aan de buitenmuur kan doorslaand vocht ook tot problemen aan de binnenmuur zorgen. Zo kunnen er langdurig vochtplekken ontstaan op de muren en kunnen er zelfs schimmelvorming of ongedierte aanwezig zijn.

Doorslaand vocht is eenvoudig te voorkomen door een goede muurisolatie. Zorg ervoor dat doorslaand vocht geen kans krijgt en kies ook voor een waterdichte gevelbekleding. Heb je een ouder huis? Laat de gevel impregneren en controleren op beschadigingen.
Belang van een goede vochtdiagnose

Vocht in huis kan tot gezondheidsklachten zorgen, zoals ademhalingsproblemen of allergieën. De gezondheidsklachten zijn vaak uiteenlopend en niet altijd direct te herleiden naar vochtproblemen. Hierdoor kan het vocht ongemerkt tot veel schade zorgen.

Naast dat vocht in huis gezondheid problemen kan veroorzaken, kan vocht ook tot schade aan je woning zorgen. Zo kan het tot afbrokkelende buitenmuren zorgen of voor vochtplekken op je binnenmuren. Ook kan vocht zorgen voor slijtage aan meubels en kan het in tapijt of vloerkleden gaan zitten. Dit valt wellicht niet meteen op en kan daardoor oplopen tot flinke schade. Daarnaast kunnen vochtige plekken, of vocht in de muur lijden tot een daling van de algemene waarde van je woning. Een goede vochtbestrijding en vochtdiagnose is daarom van uiterst belang.

Wanneer de problemen kleinschalig zijn en je geen flinke schade hebt, is het aan te raden om zelfs enkele maatregelen te nemen ter preventie. Wanneer de schade dan toch flink oploopt, is het aan te raden een professionele vochtbestrijder in te schakelen.
Vraag een vrijblijvende vochtdiagnose aan

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar heb je een vochtprobleem?
2. Beschrijf je project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.