Ventilatie in badkamer: soorten en richtprijzen

Ventilatie in een badkamer is een absolute noodzaak. Tijdens het douchen of baden kan er een hoge luchtvochtigheid in de badkamer ontstaan.

Een goede badkamerventilator zorgt ervoor dat de warme vochtige lucht wordt afgevoerd. Als deze lucht niet afgevoerd wordt, dan veroorzaakt de waterdamp of condens onder andere schimmel op je badkamermuren en het plafond.

Deze schimmel kan aanzienlijke gezondheidsproblemen tot gevolg hebben. Het is daarom van belang om je badkamer te voorzien van een goed werkende ventilator.

Badkamerventilatoren zijn vaak eenvoudig te installeren en ze zijn verkrijgbaar in vele soorten en maten en in allerlei prijsklassen waarover we je hieronder meer vertellen.

Ventilatie in badkamer: soorten ventilators en prijzen

Op het gebied van badkamerventilatoren is de keuze enorm. Er wordt onder meer onderscheid gemaakt tussen opbouwventilatoren en inbouwventilatoren.

⇒ Laat je adviseren door een vochtbestrijder !

Opbouwventilator of inbouwventilator

Veel mensen kiezen voor een opbouwventilator, omdat deze ventilatoren als groot voordeel hebben dat ze eenvoudig te monteren zijn. Je kunt ze zowel aan het plafond als aan de muur plaatsen. Daarnaast zijn ze al voor een aantrekkelijke prijs te verkrijgen. Omdat deze badkamer ventilator niet ingebouwd is, blijft het apparaat wel zichtbaar na montage.

Wil je dit liever niet, dan is een inbouwventilator wellicht een betere keuze. Dit afzuigingssysteem kan op verschillende manieren worden ingebouwd, te weten in het luchtafvoerkanaal of tussen de luchtbuizen.

  • Een badkamer ventilator die in het luchtafvoerkanaal wordt geplaatst, noemen we ook wel buisventilator.
  • Als een ventilator tussen de twee luchtbuizen wordt geïnstalleerd, dan spreken we van een kanaalventilator.
  • Een positief punt van de inbouwventilator is dat dit exemplaar aan het zicht onttrokken wordt en dat het geluid van het afzuigsysteem gedempt wordt, omdat de ventilator wordt ingebouwd. Een nadeel van de inbouwventilator is dat dit type in de regel wat moeilijker te installeren is dan een opbouwventilator.

Axiaal of centrifugaal ventilator

Opbouw- en inbouwventilatoren kun je onderverdelen in axiaal ventilatiesystemen en centrifugaal ventilatiesystemen.

  • Een axiaal ventilator heeft een ventilatorblad dat platter en dunner is en dat qua uiterlijk vaak vergeleken wordt met de propeller van een vliegtuig. Deze ventilatoren zijn wat kleiner en bouwen weinig druk op.
  • De bladen van een centrifugaal ventilator zijn wat groter en worden ook wel vergeleken met het rad in een hamsterkooi. De centrifugaal ventilator die ook wel radiaal ventilator wordt genoemd, is wat groter in omvang, maakt minder toeren dan een axiaal ventilator en kan meer druk opbouwen.

Ben je benieuwd naar de prijzen voor een nieuwe afzuigunit in de badkamer? De prijs van een badkamerventilator is afhankelijk van een aantal factoren, zoals onder andere de capaciteit van de ventilator en de extra functies waar je voor kiest.

Wil je bijvoorbeeld een systeem met een bewegingssensor of een nalooptimer in je badkamer of ben je op zoek naar een energiezuinig afzuigingssysteem dat vrijwel geluidloos is?

De prijzen liggen gemiddeld tussen de 25 euro en 200 euro, afhankelijk van wat je wilt en wat je zoekt. Er is dus voor elke badkamer en voor elk budget een goed ventilatiesysteem te vinden.

Ventilator badkamer: welke kies je?

Frisse badkamer door goede ventilatie

Om een optimale ventilatie in de badkamer te garanderen zijn er een aantal zaken waar je op kunt letten. Zo functioneren badkamerventilatoren op verschillende manieren.

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

Ventilatie kiezen op basis van gebruik

  • De eerste optie is een badkamerventilator met een bewegingssensor. Dit luchtafvoersysteem zal vanzelf aanspringen op het moment dat de sensor beweging detecteert. Is er geen beweging meer, dan gaat het luchtafvoersysteem uit zichzelf weer uit.
  • De tweede mogelijkheid is een badkamerventilator met een schakelaar. Deze schakelaar staat in verbinding met de lichtschakelaar. Als het licht aangaat, gaat de ventilator ook aan. Hetzelfde gebeurt als je het licht uitdoet in de badkamer.
  • Wil je de afzuigunit nog even aanlaten nadat het licht uit is, dan kun je kiezen voor een systeem met een naloop-timer. Met deze timer kun je de tijd instellen en blijft de badkamer ventilator aan zolang je wilt, zonder dat het licht langer dan nodig aan hoeft te blijven.
  • De laatste mogelijkheid is een badkamerventilator met een hygrostaat. Dit systeem beschikt over een vochtsensor die het vochtgehalte in de badkamer meet. Als de hoeveelheid vocht een bepaald niveau bereikt, zal het ventilatiesysteem automatisch aangaan. Als de luchtvochtigheid weer gezakt is, dan stopt de ventilator met de luchtafvoer.

Ventilatie kiezen op basis van capaciteit

Voorkom vochtproblemen in de badkamer: ventilatie

Een belangrijk punt bij de aanschaf van een badkamerventilator is de capaciteit van de ventilator. Het apparaat moet over voldoende kracht beschikken om de vochtige lucht af te voeren.

Er bestaat een rekensom waarmee je precies kunt uitrekenen welke capaciteit je nodig hebt voor jouw badkamer. Je kunt dan de lengte, de breedte en de hoogte van je badkamer met elkaar vermenigvuldigen. Vervolgens vermenigvuldig je de uitkomst met het getal 10.

Op deze manier bereken je de hoeveelheid lucht in je badkamer die in een uur tijd verplaatst kan worden door het systeem. Zo weet je zeker dat de badkamer ventilator die je aanschaft sterk genoeg is voor je badkamer.

Verder is het belangrijk om te weten wat de diameter van het luchtkanaal is. De diameter van de badkamer ventilator moet namelijk hetzelfde zijn als de diameter van het luchtkanaal.

Als je kiest voor een ventilator met een hogere capaciteit, dan heb je tevens grotere afvoerkanalen nodig. Badkamerventilatoren zijn beschikbaar met een diameter van 100, 120, 125 en 150 millimeter.

Ventilator lawaai

Ten slotte kun je ook kiezen hoeveel geluid je ventilatiesysteem mag produceren. Er zijn ventilatoren die redelijk wat geluid maken. Vind je dit niet prettig, dan zijn er genoeg stille ventilatoren te krijgen.

Het gemiddelde geluidsniveau van badkamerventilatoren ligt tussen de 19 en 49 decibel, zodat je de badkamer ventilator kunt kiezen die het best aansluit op jouw wensen.

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Mechanische ventilatie of buisventilator in de badkamer?

Mechanische ventilatie

Als je badkamerventilator niet rechtstreeks naar buiten geplaatst kan worden, dan heb je een krachtig ventilatiesysteem nodig. De af te voeren lucht moet in dit geval namelijk helemaal door het ventilatiekanaal naar buiten toe. Een mechanische badkamer ventilator of een buisventilator is dan de beste keuze.

Een mechanisch ventilatiesysteem is altijd actief en verbruikt daarom de nodige energie. Dit type systeem heeft een lage stand en een of twee hogere standen. Op de laagste stand staat het systeem altijd aan. De twee hogere standen kun je gebruiken bij het douchen of baden.

Bij het gebruik van een mechanische badkamer ventilator is het belangrijk dat er ook frisse lucht de badkamer in kan komen. Je kunt bijvoorbeeld de deur van de badkamer openzetten of een luchtrooster plaatsen. Zo voorkom je dat er onderdruk ontstaat.

Buisventilator badkamer

Daarnaast is er nog de buisventilator. Dit is een mechanische ventilator die eruitziet als een buis. Dit systeem is uitermate geschikt voor de badkamer, omdat deze ventilatoren specifiek bedoeld zijn voor ruimtes die wat kleiner zijn en die beschikken over ventilatiekanalen die niet al te lang zijn.

Voordelen:

  • De buisventilator badkamer is gemakkelijk te monteren, omdat de ventilator rechtstreeks in het ventilatiekanaal geplaatst kan worden.
  • Het ventilatiesysteem is bijna niet te zien en te horen.
  • Er kan zowel lucht afgevoerd als toegevoerd worden.
  • De badkamerventilator is voorzien van allerlei functies, waaronder een thermostaat waarmee je de temperatuur kunt instellen en een toerenregeling om de draaisnelheid te regelen.

Waarom is ventilatie badkamer belangrijk?

Een goede ventilatie in de badkamer is uitermate belangrijk. Met een ventilatiesysteem heb je de zekerheid dat de luchtvochtigheid in de badkamer op het juiste niveau blijft.

Als de vochtige lucht niet wordt afgevoerd, blijft de badkamer te vochtig. Dit zal de nodige problemen met zich meebrengen. Door het vocht komt condens en deze condens zorgt voor de vorming van schimmel in je badkamer. Dit zal je merken aan donkere vochtplekken op de wanden of in het voegwerk van je badkamertegels. Ook zal er een muffe lucht ontstaan.

Schimmel kan grote gezondheidsproblemen met zich meebrengen. Je kunt eerder last krijgen van luchtweginfecties en allergieën en astma kunnen verergeren. Naast irritaties aan je slijmvliezen kan schimmel ook huidproblemen veroorzaken.

Schimmel brengt tevens extra werk met zich mee. De schimmel moet verwijderd worden, het vochtprobleem moet worden aangepakt en je zal eerder de muren van de badkamer moeten schilderen.

Vraag nu een vrijblijvende offerte aan

Met een goede ventilatie in je badkamer kun je veel problemen voorkomen en zorg je voor een goede aanvoer van frisse lucht en de afvoer van vochtige lucht. Zo creëer je een prettig en gezond binnenklimaat, waarin schimmels geen kans krijgen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Waar heb je een vochtprobleem?

2. Beschrijf je project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.