Lekkages: oorzaken en lekdetectie

Een lekkage aantreffen in je woning is erg vervelend. Ondanks dat de waterlekkage vaak klein is, kan de schade toch erg groot zijn. Het is dan ook van belang om een waterlek zo snel mogelijk op te sporen. In dit artikel lees je alles over lekkages. Van het herkennen, opsporen en repareren van verschillende soorten waterlekkages in je woning tot aan wat de kosten hiervoor zijn.

Hoe weet je dat er een lek is: lekkage opsporen

Een lekkage merk je vaak te laat op. Dat komt omdat de meeste waterlekken klein van aard zijn. Daardoor zie je er in het begin bijna niets van. Wanneer je een lekkage pas laat ontdekt, kan deze echter al zeer veel schade aan je woning hebben aangericht. Gelukkig geven waterlekken – hoe klein dan ook – enkele alarmsignalen af. Welke signalen dit zijn, lees je in het lijstje hieronder.

  • Vocht- en schimmelplekken. Een van de eerste tekenen van een lekkage zijn het verschijnen van vocht- en schimmelplekken in je woning. Dit komt omdat een waterlek waterschade veroorzaakt. Ontdek je schimmel op de muur, vloer of het plafond van je woning? Onderneem dan snel actie, want vocht- en schimmelplekken breiden zich snel uit. Let op: dankzij het snel uitbreiden van een waterlekkage is de plaats waar je een vocht- en schimmelplek ontdekt is niet altijd de exacte plek van het waterlek. Een vochtplek op de muur kan echter ook een aanwijzing van een ander probleem zijn. Ga dat zeker na met je specialist.
  • Verminderde isolatie. Bouwmateriaal zoals platen en rollen van glaswol zorgen voor goede warmte- en geluidsisolatie van je woning. Het isolerend vermogen van glaswol wordt door een lekkage echter sterk aangetast waardoor je hoger moet stoken om je woning warm te houden.
  • Hoge energierekening. Merk je dat je energierekening ineens hoger is dan normaal? Wellicht is een lekkage hiervan de oorzaak. Een hoge energierekening zonder dat je de oorzaak hiervan direct kunt achterhalen is een belangrijk signaal om een lekdetectiebedrijf in te schakelen.
  • Hoge waterrekening. Is je waterrekening ineens een stuk hoger? Een lekkage kan hiervan de oorzaak zijn aangezien dit waterverspilling met zich meebrengt. Ook bij een hoge waterrekening is het noodzaak om zo snel mogelijk een lekdetectiebedrijf in te schakelen.

⇒ Vraag nu een vrijblijvende vochtdiagnose aan !

Bovenstaande signalen zijn gemakkelijk te herkennen en duiden meestal op een lekkage. Toch dient er bij waterschade een kanttekening te worden gemaakt. Vocht- en schimmelplekken in je woning kunnen namelijk ook wijzen op een ander vochtprobleem dan waterschade door een waterlek:

  • Optrekkend vocht. Ontdek je vocht- of schimmelplekken onderaan de muren op de begane grond in je woning? Dan komt dit niet altijd door een waterlekkage. Zeker als er op die plek achter de muur geen waterleiding loopt. Optrekkend vocht ontstaat door een slechte fundering van je woning. Het grondwater trekt hierdoor omhoog in de muren van je huis waardoor vochtplekken en schimmels ontstaan. Je kunt dit oplossen door je muren te laten injecteren met een waterafstotend middel.
  • Condensatievocht. Wanneer je woning niet goed geventileerd wordt ontstaat er condensatie. Dit probleem is gemakkelijk op te lossen door je woning van een ventilatiesysteem te voorzien. Ook kun je je woning vaker op een natuurlijke manier ventileren door goed te luchten en frisse lucht via roosters binnen te laten.
  • Doorslaand vocht. In Nederland is doorslaand vocht een veelvoorkomend probleem. Doorslaand vocht ontstaat doorgaans door regenbuien waarbij het regenwater de muren van je woning ingezogen wordt. Hierdoor ontstaan vochtplekken en schimmels. Je kunt dit oplossen door je muren te laten impregneren.

Lekdetectie

Als je een waterlekkage in je woning hebt, is het vaak zeer lastig om zelf te achterhalen wat de oorzaak of de precieze locatie van het waterlek is. In dit geval is lekdetectie door een professioneel bedrijf nodig. Een lekkage opsporen is hun specialiteit. Allereerst stelt een lekdetectiebedrijf vast om wat voor soort waterlekkage het gaat. Ze voeren meestal een grondige inspectie uit die enkele uren zal duren. Lekdetectie kosten kunnen behoorlijk verschillen. Zo is de prijs afhankelijk van de ernst van het waterlek en zit er ook wel degelijk verschil tussen de prijzen die diverse bedrijven hanteren. Wanneer een grondige inspectie noodzakelijk is, of wanneer de waterlekkage vrij ernstig is, zullen de kosten al snel oplopen.

Soorten lekkages

Last van lekkages?

In je woning kun je vroeg of laat geconfronteerd worden met verschillende soorten lekkages. Dit zijn de veelvoorkomende locaties van waterlekken:

  • Waterleiding. Een waterlek in de waterleiding ontstaat op het punt waar de waterleiding zich vertakt. Meestal is een waterlekkage in de waterleiding klein. Het water druppelt dan langs de kapotte leiding en koppelingen.
  • Verwarmingssysteem. Een verwarmingslekkage bevindt zich in de aanvoer- en/of afvoerleidingen van de verwarming in je woning. Het gaat hier om waterlekken als gevolg van een kapotte leiding of lekkende koppelingen. Een verwarmingslekkage kan ontstaan na het klussen in je woning (bijvoorbeeld boren in de muur of vloer).
  • Afvoerbuis. Bij een waterlek in de afvoerbuis is de afvoer van bijvoorbeeld je douche of wastafel beschadigd. Waterdruppels hopen zich op met een zichtbare waterlekkage als gevolg.

Daklekkage

Dak reinigen: minder kans op daklekkage

Een lekkage opsporen in het dak van je woning is lastig. Een lekkage in het dak valt namelijk niet goed op. Vaak is het lek al vrij groot voordat je er iets van merkt. De meest voorkomende oorzaken van een daklekkage zijn:

  • Dakpannen. Wanneer dakpannen niet goed aansluiten of er enkele kapot zijn kan dit voor een waterlek zorgen. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen een schuin en plat dak. Het opsporen van een daklekkage is met name bij een schuin dak erg lastig. Dit komt omdat de vochtplek hier op een heel andere plek zichtbaar wordt dan waar het waterlek zich bevindt. Bij een plat dak is de kans groot dat regenwater zich ophoopt. Dit zorgt, in combinatie met de wisselende weersomstandigheden, voor slijtage aan je dak waardoor een waterlek kan ontstaan.
  • Daklood. Daklood bij schoorstenen en dakkapellen gaat na verloop van tijd slijten. De grootste boosdoener is het weer. Bij slijtage raakt het daklood beschadigd waardoor water naar binnen sijpelt en er een waterlek ontstaat.
  • Dakgoot. Regen en vallende bladeren zorgen voor een verstopte dakgoot. Dit kan na verloop van tijd tot een waterlekkage leiden.

Lekkages in de badkamer

Een lekkage in de badkamer komt erg veel voor. Dat is niet zo gek, want dit is dan ook de plaats in de huis waar de meeste waterleidingen lopen. Waterlekkages in de badkamer komen onder meer door:

  • Kapotte waterleiding of cv leiding. De meest voor de hand liggende oorzaak van een waterlek in de badkamer is een beschadigde waterleiding of achterstallig onderhoud aan de leiding. Het continu afvoeren van warm en koud water kan tevens voor een kapotte cv leiding zorgen.
  • Slecht voegwerk. Wanneer het voegwerk in je badkamer is beschadigd of slecht is uitgevoerd, kan er water ophopen. Dit veroorzaakt een waterlekkage.
  • Loszittende badkamertegels. Als badkamertegels los zitten kan er zich gemakkelijk water achter ophopen. Helemaal wanneer er tegels in de douche loszitten.

Lekkages aan het plafond

Zie je een vochtplek op het plafond verschijnen? Dan kan dat wel eens een lekkage aan de afvoer zijn. Een waterlek in de afvoer ontstaat vaak door een ongelukje bij het klussen. Denk hierbij aan het boren in de muur of vloer waarna de afvoerbuis beschadigd raakt waardoor water vrij komt.

Lekkages in de waterleiding

Het ontstaan van een waterlek in de waterleiding kan verschillende oorzaken hebben:

  • Verkeerd aanleggen. Als waterleidingen op de verkeerde manier zijn aangelegd sluiten ze niet goed op elkaar aan. Hierdoor kan water gemakkelijk uit de leidingen druppelen en een waterlek veroorzaken.
  • Beschadigingen. Een ongeluk tijdens het klussen zit in een klein hoekje. Door op de verkeerde plekken in je muur of vloer te boren kun je onverhoeds een waterleiding raken.
  • Vorstschade. In de winter kan stilstaand water in je waterleiding bevriezen en uitzetten. Als dit gebeurt kan een waterleiding knappen. Wanneer het water weer ontdooit sijpelt het uit de kapotte waterleiding waardoor een waterlek ontstaat.

Last van lekkages? Vraag een vochtdiagnose aan

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Waar heb je een vochtprobleem?

2. Beschrijf je project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.