Lekdetectie: werkwijze en prijzen

Een lekkage kan leiden tot vervelende vochtproblemen, die vaak pas worden opgemerkt als er schade in ontstaan aan plafonds, vloeren of muren. Schimmel- en/of vochtplekken kunnen tekenen zijn van een lek.

Soms is het meteen duidelijk waar het lekkage zich bevindt, maar meestal is het zeer moeilijk om op te sporen waar het water vandaan komt.

Een waterlek opsporen: hoeveel zal een lekdetectie kosten?

Een lek opsporen en het detecteren van de exacte plaats ervan kan al gauw een aantal uren in beslag nemen. Bij de inspectie moeten alle toevoerleidingen en afvoerbuizen getest worden met behulp van speciale apparatuur. De tarieven lekdetectie, gemiddeld tussen de € 300,– en € 500,–, zijn inclusief kosten voor gebruik van apparatuur, voorrijkosten en een uitgebreide rapportage met de bevinden én een vakkundig advies over hoe de reparatie van het lek het best aangepakt kan worden.

Behandeling Richtprijs
Lekdetectie dak vanaf €150
Lekdetectie keuken +- €150
Lekdetectie badkamer +- €300

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

De prijs is sterk afhankelijk van de duur van de behandeling. Als de vakman drie uur lang moet zoeken naar een lekkage in de badkamer, zal het duurder zijn dan wanneer je last hebt van een enkele lekkende kraan.

Afhankelijk van geval tot geval, kun je in veel situaties met je schade terecht bij je verzekeraar. Een waterlek achter de muur geeft een grotere kans op tussenkomst in de kosten dan een goed zichtbaar lek, omdat het risico op kwaad opzet of nalatigheid dan groter is. Tevens wordt vaak ook niet de oorzaak gedekt, alleen de gevolgschade.

Factoren die de prijs van lekdetectie beïnvloeden

lekdetectie

Het grootste deel van de lekdetectie kosten bestaat uit arbeidskosten. Het spreekt daarom voor zich, dat wanneer er slechts een enkele leiding gecontroleerd dient te worden, de kostprijs van een inspectie lager zal uitvallen dan bij een meer omvangrijke controle.

Daarnaast is de prijs onderhevig aan het type lek en de daaropvolgende keuze voor de geschikte lekdetector. Als laatste is de hoeveelheid voorbereidend werk, dat verricht moet worden, van invloed op de prijs.

Hierbij moet je denken aan meubilair dat verplaatst moet worden, vooraleer de inspecteur aan het werk kan gaan.

Lekdetectie: methodes door een professional

Een lek opsporen is in veel gevallen niet eenvoudig; de gevolgen van een lekkage uiten zich vaak op een heel andere plaats dan waar het lek zich bevindt. Hierdoor kan tevens enige tijd duur voor je het bestaan van een lek ontdekt.

Vermoed je een lekkage, dan is het raadzaam deze zo snel mogelijk te laten verhelpen. Uitstel zorgt voor meer schade, zoals rottende plekken en schimmel op muren, plafonds en houtwerk of zelfs voor blijvende schade aan de constructie van je woning.

Vroeger was er veel hak- en breekwerk nodig voor het opsporen van een lekkage. Vandaag de dag zijn er gelukkig specialisten in lekdetectie, die innovatieve methodes en geavanceerde apparatuur voor de opsporing van lekken tot hun beschikking hebben. De keuze voor methode en lekdetector is afhankelijk van het type lekkage. De gebruikte methodes zijn:

 • endoscopie: een endoscoop is een flexibele, dunne slang met in de kop een wendbare camera. Deze gaat in holle ruimtes of waterleidingen op zoek naar lekken. Een endoscoop kan worden ingezet bij detectie in spouwmuren of onder de badkuip of douche. Via een monitor kan worden bekeken, wat de camera registreert. Een endoscoop kan zelfs de kleinste haarscheurtjes in beeld brengen
 • rioolcamera: geschikt voor het lokaliseren van onbereikbare leidingen en het traceren van lekkages in lange leidingen
 • infraroodcamera: hiermee kunnen lekken in warmwaterleidingen opgespoord worden. Door een lek wordt het water niet meer warm (genoeg) en ontstaat er energieverlies. De camera detecteert warmteverschillen in wanden en vloeren. Omdat infrarood door muren heen kan “kijken”, zijn er bij deze manier van detectie geen breekwerken nodig
 • kleurstoftest: bij lekkende leidingen wordt gebruik gemaakt van de kleurstofmethode. Leidingen worden geïnjecteerd met een milieuvriendelijke, ongevaarlijke kleurstof vermengd met water. Wanneer de kleurstof zichtbaar wordt buiten een leiding, dan is er sprake van een lek. Deze methode biedt de mogelijkheid meerdere kleuren te gebruiken; door verschillende leidingnetwerken met een andere kleur te injecteren, kan achterhaald worden in welk netwerk het lek zich bevindt
 • rooktest: zeer effectief wanneer je lekkages in dakbedekking wilt traceren. De rook wordt onder de dakbedekking geblazen en daarna wordt gekeken, waar de rook naar buiten komt
 • akoestisch onderzoek: hierbij wordt gebruik gemaakt van geluid om een lek te detecteren in een leiding van de cv-ketel of een waterleiding. Een lekkende leiding produceert een ruisend geluid. Tegen de muur wordt een stethoscoop geplaatst, waardoor het ruisende geluid beter hoorbaar is. In de buurt van het lek is een hogere frequentie waarneembaar
 • ultrasoon: ultrasoon detectie kan worden gebruikt voor het detecteren van lekken in isolatie en wanden en voor het detecteren in leidingen. Een zender en ontvanger communiceren bij deze methode met elkaar. Het ultrasone geluid is niet hoorbaar en schadelijk voor mensen
 • druktest: met behulp van een pomp voorzien van een drukmeter wordt water in leidingen gepompt. Wanneer de druk in de leidingen afneemt, terwijl alle kranen dicht zijn, betekent dat, dat er ergens een lek zit
 • hygrometrie/vochtmeting: elk materiaal heeft een eigen eigenschap m.b.t. de natuurlijk aanwezige hoeveelheid vocht. Wanneer een vochtmeter op een materiaal geplaatst wordt, meet deze de vochtwaarde. Is deze hoger dan de natuurlijke waarde van het materiaal, dan kan er sprake zijn van een lek

⇒ Vraag nu gratis offertes aan !

Soorten lekkages in huis

Een lekkage ontstaat altijd door een scheur of een breuk. In een woning kunnen verschillende soorten waterlekken ontstaan, zoals bijvoorbeeld aan:

 • afvoeren
 • leidingen
 • plafonds
 • verwarmingen
 • daken
 • muren
 • riolering
 • vloeren

Lekkages ontstaan door achterstallig onderhoud, bijvoorbeeld aan verwarmingssystemen of daken. Regelmatige controle is dan ook zeker aan te raden. Lekkages kunnen ook ontstaan door gewone slijtage; na een aantal jaren zijn bepaalde materialen gewoon óp en aan vervanging toe.

Een lekkage kan ook per ongeluk ontstaan, bijvoorbeeld bij het boren van een gaatje in vloer of wand. Je schiet per ongeluk iets te ver door en veroorzaakt onbedoeld een gaatje in een leiding of afvoer van een wastafel of douche.

Naast wateroverlast kunnen deze lekkages leiden tot stankoverlast, schimmelvorming, energieverlies, kou en blijvende schade aan de constructie van je woning.

Gevolgen van lekkages

Wanneer in je woning een lekkage ontstaat, kan het nog maanden of misschien zelfs jaren duren, voor je dit opmerkt. De volgende problemen kunnen wijzen op een lekkage:

Vochtplekken en waterschade

Afvoeren en leidingen zitten meestal weggewerkt achter muren. Omdat waterschade zich in eerst instantie achter deze muren zal voordoen, kan het lang duren voor je het in de gaten krijgt, bijvoorbeeld doordat er op het plafond, de muren of de vloer vocht- en/of schimmelplekken zichtbaar worden.

Slechtwerkende isolatie

Een aantal soorten isolatiemateriaal, bijvoorbeeld glaswol of rotswol, zijn niet bestand tegen vocht. Daardoor verliezen zij bij een waterlek hun isolerend vermogen. Een energierekening, die ineens veel hoger uitvalt dan normaal, kan dus wijzen op een waterlek;

Waterfactuur valt hoger uit

Wanneer je waterverbruik op onverklaarbare wijze stijgt, zou er sprake kunnen zijn van waterverspilling door een lek. Om dit te controleren, kun je de watermeterstand goed in te gaten houden.

Is deze gedurende de nacht, terwijl er niemand water heeft gebruikt, gestegen? Dan is er gegarandeerd sprake van een lek.

Last van een lekkage? Vraag een vrijblijvende offerte aan

 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar heb je een vochtprobleem?
2. Beschrijf je project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.