Optrekkend vocht: prijzen, herkennen en bestrijden

Een koud huis dat niet warm te stoken valt, een muffe geur, vlekken op de muur, en een vervelend hoestje bij je kinderen. Het zijn alle drie symptomen van een vervelend probleem: optrekkend vocht dat door je muren heen slaat. Met als mogelijke gevolgen hoge stookkosten, schade aan je huis en eigendommen en risico’s voor je gezondheid.

Het verhelpen van optrekkend vocht is niet makkelijk, maar gelukkig wel mogelijk! Een vakman kan de oorzaak van het vochtprobleem aanwijzen en een doeltreffende behandeling uitvoeren. Zo kan jij weer in een comfortabele warmte thuis zitten, en de kans op ernstige schade wordt de kop ingedrukt.

Weet jij wat optrekkend vocht is en wat er tegen gedaan kan worden? Je komt het hier te weten.

Optrekkend vocht bestrijden: prijzen

optrekkend vocht in de muur

Er zijn drie gangbare behandelingen tegen optrekkend vocht. Bij alle klussen wordt er een materiaal in je muren aangebracht dat optrekkend vocht tegenhoudt.

Verderop in dit artikel zullen we in detail uitleggen wat deze drie methoden precies inhouden. Maar laten we je eerst even een schatting geven van de kosten waarop je kan rekenen als je het werk laat uitvoeren door een professional. Als je het optrekkend vocht laat behandelen door een professional mag je ervan uitgaan dat je muur waterdicht wordt en dat heel lang zo zal blijven – bij de meeste vaklui heb je zelfs jarenlange garantie op het werk!

Vochtbestrijding prijs per lopende meter
Muren injecteren +- €100
Muren onderkappen +- €100 tot €150
Ventilatieroosters (muurelementen) plaatsen +- €110 tot €150

⇒ Vraag een vrijblijvende offerte aan !

Als het probleem maar aan één element ligt, bijvoorbeeld een inregenend rooster op maaiveldniveau of een kapotte regenpijp, vallen de kosten meestal mee. De oorzaak van het vocht is dus bepalend voor de kosten om de issue te verhelpen.

Er kunnen nog bijkomende kosten van kracht zijn. Als je huis van binnen bijvoorbeeld al geteisterd wordt door schimmels die graag in een vochtige omgeving groeien, kan de vakman die vaak voor je verdelgen. Als er schade is aan de buitenmuren of aan de spouw, dan kan hij dat ook vaak voor je repareren.

Wat is optrekkend vocht precies?

Optrekkend vocht is water dat via je muur je huis binnenkomt. Het grondwater wordt door je muur in de kelder opgenomen en dringt dan door de muur heen, waarna het in je huis terecht komt – waar het voor veel vervelende problemen kan zorgen.

Vooral oudere woningen hebben vaak last van dit probleem. Vijftig jaar geleden wat het nog niet gebruikelijk om huizen te beschermen tegen vocht, en werd het probleem soms als vanzelfsprekend gezien. Het hangt ook af van de porositeit van je muren (hoe makkelijk er vocht intrekt) en van de ondergrond van je woning (zware zeeklei houdt bijvoorbeeld veel makkelijker water vast dan zandgrond).

Wat is de oorzaak van optrekkend vocht?

Het vocht binnen je woning is de directe oorzaak van je probleem. Maar er is ook een indirecte oorzaak: je muur houdt het water van buitenaf niet tegen, zoals hij hoort te doen. Er ontbreekt een zogenaamde ‘waterkering’, of die is beschadigd geraakt. De waterkering is een laag materiaal die het vocht tegenhoudt, waardoor je het binnen droog houdt.

Er zijn veel mogelijke manieren waarop water via je binnen- of buitenmuren je woning inkomt. Als leek kan het erg lastig zijn om te zien waar het probleem precies ontstaat. Een paar oorzaken:

• Het kan gaan om water dat na regenval op de grond blijft staan, om regen- of spatwater dat tegen de muren slaat, of om water uit een kapotte afvoer.

• Er kan sprake zijn van vocht dat via je fundering omhoog kruipt.

• Water uit de grondwaterlaag kan in de muren naar omhoog trekken.

Condensatie van vocht in een spouwmuur kan ook spelen bij doorslaand vocht.

• Als je gevel beschadigd of verkeerd gebouwd is, kan water via de scheuren naar binnen komen als doorslaand vocht.

• En als je roosters op grondniveau hebt, kunnen die doorlekken veroorzaken.

De oplossing is in alle gevallen om te zorgen voor een nieuwe, effectieve waterkering in je muur. En een vakman kan dat op een paar verschillende manieren voor je doen.

Optrekkend vocht herkennen

Optrekkend vocht herkennen

Optrekkend vocht kan je op verschillende manieren herkennen:

• Vaak zie je vochtplekken op je muren. Dat zijn donkere plekken op het behang of op de verf, die koud en klam aanvoelen. Of er zijn delen van je muurverf of muurgips die afbladderen.

• Ook kan het koud worden in huis en kan het moeilijk zijn om je pand warm te stoken.

• Als het probleem voldoende lang duurt, kunnen zich schimmels vormen op de muren, op houtwerk en op stoffen. Die kunnen de vorm hebben van zwarte puntjes, grijze plakkaten, witte draden, of duidelijke zwammen zoals de kelderzwam of huiszwam. De schimmels en ook bacteriën (die zich enthousiast vermenigvuldigen in vochtige omgevingen!) veroorzaken ook een typische muffe lucht in huis.

• Ook kunnen houten vloeren, dakbalken en ander houtwerk krom gaan trekken door de inwerking van het vocht.

• Tenslotte kunnen jij of je huisgenoten aan gezondheidsklachten gaan lijden. Hoesten, kortademigheid en verkoudheid kunnen tekenen zijn dat je huis niet goed waterdicht is.

Wat zijn de gevolgen van optrekkend vocht?

Dit probleem kan nogal wat gevolgen hebben – van kleine vochtvlekjes tot uitbundige zwamgroei die de structuur van je woning kan vernietigen en ernstige schade aan de gezondheid van de bewoners toebrengt. Hoe erg de gevolgen zijn, hangt af van hoeveel water er binnenkomt en vooral van hoe lang het probleem blijft bestaan. Wacht daarom niet te lang met het behandelen van je muren!

De gevolgen voor je gezondheid

Vocht in huis is niet goed voor de gezondheid. Een koud huis met een vochtige atmosfeer kan er voor zorgen dat je sneller verkouden wordt, gewrichtsklachten oploopt, of aan astma gaat leiden. Ook is een vochtig huis een goede omgeving voor allerlei schadelijke plaagdieren, van bacteriën, kakkerlakken en huisstofmijt tot bedwantsen, muizen en ratten.

De grootste problemen liggen hem echter in het ontstaan van schimmels. Schimmels kunnen alleen overleven in een vochtige omgeving. Als je muren en je interieur constant vochtig zijn, zullen ze zich gaan vestigen en verspreiden. En schimmels planten door sporen los te laten: onzichtbare cellen die door de lucht van je huis zweven. Als je de sporen inademt kan je longproblemen krijgen, een schimmelallergie oplopen of zelfs aan schimmelinfecties gaan lijden. Zeker de zwarte schimmel, die zo vaak voorkomt, kan enorm schadelijk zijn. Onderschat deze problemen niet!

Een bijkomend gevaar in sommige huizen is het ontstaan van formaldehydegas. Vloeren, spaanplaat en meubels kunnen gemaakt zijn van materiaal dat formaldehyde bevat. Als die in aanraking komen met water, komt formaldehydegas vrij. Dit stinkende gas is giftig en veroorzaakt onder andere hoofdpijn, geïrriteerde slijmvliezen en huidirritaties. Formaldehyde is één van de stoffen die als ‘sterk water’ wordt gebruikt om dode dieren te conserveren!

⇒ Vraag een vrijblijvende vochtdiagnose aan !

De gevolgen voor je huis

Ook aan je huis kan optrekkend vocht na verloop van tijd erg veel schade veroorzaken. Houten balken, vloeren en meubilair gaat kromtrekken, schilferen en rotten langzaam weg. Behang, stucwerk en verf bladderen af, gipsplaten worden week. En twee soorten schimmels, de bruine kelderzwam en de gevreesde huiszwam, vreten zich een weg door de houten structuur van je woning heen. De huiszwam is bijna onverwoestbaar – als dit organisme zich in je vochtige huis vestigt, kan het bijna onmogelijk zijn om hem uit te roeien, en is de structuur van je huis serieus in gevaar.

Ook je buitenmuren kunnen beschadigd raken door vocht. Bakstenen die zich volzuigen met water zetten bijvoorbeeld bij vorst uit. Hierdoor ontstaan er scheuren in de buitenmuur en kunnen hele delen van je gevel eraf vallen.

Ten slotte kan vocht in huis ook directe financiële schade opleveren. Om een vochtig huis comfortabel warm te krijgen moet je veel harder stoken dan normaal. Die extra energiekosten kunnen (zeker in de winter) behoorlijk hard oplopen.

Hoe kan je vochtige muren behandelen?

vocht-doorslaand-1.jpg

De gevolgen van optrekkend vocht kunnen niet mis zijn. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen die je muren (weer) een waterkerende functie geven. Daardoor worden ze niet meer nat, blijft het vocht buiten je woning, en voorkom je (verdere) schade door vocht, schimmels en hoge stookkosten.

Welke methode geschikt is voor jouw gebouw is van tevoren nooit zeker Een vakman kan snel zien welke aanpak er nodig is. Hij kiest daarbij voor een oplossing die een maximaal effect heeft, en tegelijk zo voordelig mogelijk voor jou is.

Oplossing 1: Muren injecteren met waterdicht materiaal

Muren injecteren is een slimme en betaalbare oplossing. Er wordt een reeks gaten in de binnen- of buitenkant van je muur of muren geboord. Die gaten komen net boven het grondniveau te zitten, met tussenruimtes van zo’n 10 centimeter. Dan wordt er een speciaal vochtwerend product (een gel of een vloeistof) in de gaten geïnjecteerd. Binnenin je muur verspreidt het product zich, en vormt het een waterkerende laag die het vocht gaat tegenhouden.

Oplossing 2: Muren onderkappen

Onderkappen is misschien iets anders dan je zou denken. Er worden namelijk horizontale sleuven onderin je muur ‘gekapt’ (meestal gebeurt het tegenwoordig met een frees). In die sleuven wordt een vochtwerende kunststof aangebracht. Dat materiaal gaat nu de waterkerende laag vormen.

Je kan je voorstellen dat onderkappen een ingrijpende klus is, die ook een flink prijskaartje met zich meebrengt. Na deze behandeling moeten de muren ook weer netjes dichtgemaakt worden. Soms moet er eerst gegraven worden om de sleuven te kunnen maken. Er is zelfs een kans dat er onvoorzien zware schade aan de muur optreedt. Onderkapping van muren wordt dan ook vooral gebruikt voor renovaties van grote panden.

Oplossing 3: Ventilatiekokers (muurelementen) aanbrengen

Dit is een slimme en moderne manier, waarbij er gebruik wordt gemaakt van een luchtstroom om het vocht uit de muren te trekken. In je muur worden met regelmatige afstand keramische muurelementen geplaatst, met daarin openingen. Je zou denken dat je woning daar alleen maar vochtiger van wordt – maar dat is niet zo! De keramische elementen creëren namelijk een doorlopende luchtstroom, waarbij ze afkoelen. En omdat vocht condenseert op koele plekken, wordt het uit je muur getrokken en naar buiten afgevoerd. Zo worden je muren vanzelf weer droog!

Ventilatiekokers in de muur aanbrengen is niet erg duur. Wel is het alleen geschikt op enkelsteens muren en spouwmuren aan de buitenkant. Als het vochtprobleem in je binnenmuren ontstaat, dan heeft deze behandeling helaas geen zin.

Kan je zelf optrekkend vocht bestrijden?

Het is erg moeilijk om zelf optrekkend vocht in de muren te bestrijden. Er worden wel middelen aangeboden die je zelf in de muur kan injecteren, en ook zou je zelf speciale ventilatieroosters in de muur kunnen zetten. Het effect van een doe-het-zelf-klus is echter altijd onvoorspelbaar. Hoe je ook van plan bent om je muren te behandelen: het wordt een forse klus, en je weet nooit zeker of de methode die jij gebruikt ook echt gaat helpen. Je hebt geen garantie dat je op de juiste manier ingrijpt – misschien kom je er na heel veel geld en moeite achter dat jouw aanpak totaal geen effect heeft gehad, en dat je huis vochtig blijft.

Het is echt een beter idee om een professionele vochtbestrijder in te schakelen. Die heeft jarenlange ervaring, en weet welke behandeling wel of niet werkt in jouw situatie. Een vakman kan goed inschatten hoe hij de klus zo moet aanpakken dat jij met minimale overlast en kosten een sluitende waterkering in je muur krijgt.

Een offerte aanvragen voor behandeling van optrekkend vocht

De kosten van deze klus kunnen fors zijn. Je doet er daarom goed aan om de diensten van verschillende vochtbestrijders met elkaar te vergelijken. Ze zullen je graag een vrijblijvende offerte opsturen. Zo kan je direct zien wat ze precies voor je kunnen doen, en hoeveel ze rekenen voor verschillende behandelingen. Je kan ook online kijken naar de specialismes van een bepaalde vakman, en hoe andere klanten de uitvoering van het werk hebben ervaren. Zo vind je snel de beste keus om je vochtprobleem aan te pakken en erger te voorkomen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar heb je een vochtprobleem?
2. Beschrijf je project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.