Doorslaand vocht herkennen en behandelen

Vocht in huis wordt vaak veroorzaakt door een probleem met je muren. Vocht van buiten slaat dan door naar binnen, waar het de aanleiding geeft voor veel problemen. Er zijn veel verschillende manieren waarop water van buiten naar binnen kan komen.

En gelukkig ook verschillende manieren om vocht te bestrijden! Een vakman kan de oorzaak vaststellen en een behandeling aan de vochtige muren uitvoeren.

Doorslaand vocht behandelen: de prijzen

Bij doorslaand vocht sijpelt er vocht via de natte buitenmuur naar binnen, waardoor je ook binnenhuis last krijgt van vochtige muren. Het is dan belangrijk om de muur te herstellen, zodat die weer een intacte waterkerende functie krijgt.

We leggen je verderop in deze tekst uit hoe vochtdoorslag in huis optreedt en hoe de verschillende herstelwerkzaamheden worden uitgevoerd. Maar hier noemen we eerst even kort de prijzen waarop je kan rekenen als je deze klus laat uitvoeren door een ervaren vochtbestrijder.

Behandeling Prijs
Gevel impregneren €10 / m²
Vochtwerende verf €30 / m²
Gevel bekleden met hout €40 – €120 / m²
Gevel bekleden met kunststof (PVC) €40 – €100 / m²
Gevel bekleden met natuursteen €200 – €250 / m²
Gevel bekleden met metaal €75 – €200 / m²
Ventilatie-elementen aanbrengen +- €120 / strekkende meter

⇒ Vraag nu een gratis offerte aan !

Wat is doorslaand vocht?

Doorslaand vocht is vocht dat het huis binnenkomt via de vochtige  buitenmuur, dus via de gevel, de schouw of via de scheiding tussen de bovenste muurrand en het dak.

Binnenshuis zorgt het vocht voor een reeks problemen, zoals schimmelvorming, gezondheidsklachten, kromtrekken en rotten van meubels en andere bezittingen, en nog meer narigheid.

Een ander vochtprobleem in huis is optrekkend vocht. Het kan ongeveer dezelfde gevolgen hebben, maar de bron zit ergens anders. Optrekkend vocht wordt namelijk vanaf of vanuit de bodem (het maaiveld, de fundering, de kelder) opgenomen en treedt zo het huis binnen.

Het gaat hier dus om twee aparte problemen, die elk hun eigen unieke oplossingen kennen.

Hoe herken je vochtdoorslag?

Doorslaand vocht herkennen kan heel makkelijk zijn – als het voorkomt op plekken waar je vaak bent, zoals in je woonkamer. Maar het kan ook een flinke tijd duren voordat je het op het spoor komt, als het bijvoorbeeld optreedt in de kelder of op de vliering.

Je kan doorslaand vocht herkennen aan een paar zaken, die elk op iets anders kunnen wijzen. Als ze allemaal samen aanwezig zijn, dan is de kans dat je last hebt van vochtdoorslag groot. Het gaat dan om de volgende ‘symptomen’.

 • Vochtplekken op muren: Je bakstenen muren, behang of verf vertonen donkere plekken, die koud en nat aanvoelen als je ze aanraakt. Verf kan ook gaan afbladderen, lambrisering kan krom gaan trekken, en stucwerk kan barsten en omlaag komen. Als het vocht doorslaat via een gipsplaat kan er zelfs een deel van je wand naar beneden komen!
 • Muffe lucht. Je kan deze typische geur omschrijven als een geur van bederf, van schimmel, van rotting. Het is een geur die veroorzaakt wordt doordat schimmels en bacteriën in de vochtige buitenmuur actief worden en beginnen met waar ze goed in zijn – de afbraak van natuurlijke stoffen. Die afbraak zorgt voor de vage, onaangename lucht van bederf die je ruikt. Hij wordt sterker als je dichter bij de plek staat waar het vocht door de muur heen slaat.
 • Schimmels en ongedierte in huis. Schimmels doen het uitstekend in vochtige omgevingen. Een kamer waarin vocht door de buitenmuur slaat, gaat dan ook al snel schimmelplekken vertonen: bruine plakkaten, zwarte stipjes, of in het ergste geval zelfs echte huis- of kelderzwammen. Ook pissebedden, slakken, wantsen, zilvervisjes en andere kleine beestjes voelen zich thuis in een natte omgeving.

⇒ Vraag nu een vrijblijvende vochtdiagnose aan !

Oorzaken van doorslaand vocht

Doorslaand vocht op muur

Er zijn veel manieren waarop vocht je woning binnen kan komen. Het kan best een uitdaging zijn om de precieze plek op te sporen waarlangs het water door de muur heen komt. Een vakman kan je helpen om de oorzaak snel op te sporen, en dan doeltreffend in te grijpen.

Vocht dat door de buitenmuur doorslaat, komt meestal via één van deze wegen het gebouw binnen.

 • Een kapotte muur (met scheuren, kieren, gaten, missende stenen of breukschade) houdt water niet langer buiten het huis. Ook schade aan het cement in een bakstenen muur kunnen vocht doorlaten. Typisch hierbij is dat er steeds meer vochtschade optreedt, omdat de schade aan een vochtige buitenmuur meestal steeds erger wordt na verloop van tijd. De schade kan ontstaan omdat de muur oud is en vanzelf begint af te brokkelen, maar kan ook optreden bij het bouwen van het pand of bij een renovatie.
 • De muur hoeft niet per se gescheurd of gebroken zijn. Een muur die van nature poreus (doorlaatbaar voor water) is kan, vooral bij hevige regenval of als hij lang niet schoongemaakt is, water doorlaten naar binnen. De natte buitenmuur kan dan niet voldoende opdrogen en geeft een deel van het vocht binnenshuis af.
 • Ook beschadigde stuc- en verflagen, onvolledige of beschadigde kitranden of kapotte kozijnen laten soms water door.
 • Schade aan de hemelwaterafvoer kan ook vocht in huis veroorzaken. Vaak kan je doorslaand vocht herkennen aan vochtplekken bovenaan de muren. Een verstopte of lekke dakgoot, regenpijp of een kapotte dakbedekking is dan de boosdoener.

De mogelijke gevolgen van doorslaand vocht

Je snapt vast wel dat vocht in huis geen gewenste situatie is. Maar waarschijnlijk ken je niet alle problemen die het kan veroorzaken. Hoe langer en hoe sneller de muren vocht doorlaten, hoe groter de gevolgen kunnen worden. Met vocht in huis loop je de volgende risico’s.

 • Schade aan je woning. Bakstenen die zich vol hebben gezogen met water kunnen bij vorst breken en verkruimelen. Gips kan afbrokkelen, stucwerk, verf en behang gaat kapot, en houten constructies kunnen fataal aangetast worden door de draden van groeiende schimmels.
 • Schade aan je eigendommen. Alle materialen van natuurlijke herkomst, zoals hout, natuurvezels, papier, metaal en steen kunnen rotten, kromtrekken, barsten of roesten als ze met vocht in aanraking komen.
 • Schade aan je gezondheid. Schimmels en bacteriën gedijen goed in een nat huis. De sporen van schimmels verspreiden zich via de lucht en kunnen zorgen voor gezondheidsklachten zoals astma, slijmvliesirritaties, longklachten en meer. Ongedierte in huis kan ziekten overbrengen en voedsel aantasten. En bouwmateriaal dat formaldehyde bevat kan giftige gassen loslaten als het nat wordt.
 • Hoge stookkosten. Een nat huis is veel moeilijker warm te stoken en te houden, met (veel) hogere verwarmingskosten tot gevolg.

Hoe kan je je buitenmuur behandelen tegen vocht?

Als je een vakman op het gebied van vochtbestrijding inhuurt, kan die exact bepalen wáár er vocht door buitenmuren heen komt. Hij kiest dan in samenspraak met jou de beste ingreep uit. Dat is de ingreep die het beste resultaat oplevert en voorkomt dat het probleem terugkomt. En die jou het minste geld kost.

Drie van de meest gebruikte behandelingen tegen doorslaand vocht zijn het impregneren van de gevel, het aanbrengen van vochtwerende verf op de buitenmuur, en het opnieuw bekleden van de gevel. Lees hier hoe elk van die behandelingen verloopt en wat de voor- en nadelen van elke soort vochtbestrijding zijn.

De gevel impregneren

Als er vocht via de muur je huis binnenkomt, dan heeft je muur één van zijn belangrijkste functies – die van waterkering – verloren. Een snelle oplossing is dan de muur te impregneren met een materiaal dat zelf een waterkerende functie heeft.

Dat materiaal, een bepaald soort kunststof of imitatierubber, wordt onder hoge druk tegen de buitenkant van de buitenmuur gespoten. Als de muur goed egaal bedekt is, is een dun laagje impregneermiddel voldoende om de buitenmuur voor een lange tijd weer waterkerend te maken.

Voordat de muur geïmpregneerd kan worden moet de gevel wel goed worden gepoetst en schadevrij worden gemaakt. Dat kan je zelf doen, of je kan het aan de vakman overlaten. Een kapotte muur (met scheuren of gaten) die geïmpregneerd wordt, loopt kans om daarna toch weer vocht door te laten.

Vochtwerende verf

Een alternatief voor de impregnatie van de muur is een laag speciale vochtwerende verf op de buitenmuur aanbrengen. Deze vochtwerende verf is speciaal bereid om ondoordringbaar te zijn voor water. Als deze verf juist wordt aangebracht op de buitenmuur, kan er geen water doordringen.

Ook bij het aanbrengen van vochtwerende verf moet de buitenmuur eerst grondig schoon worden gemaakt (zodat de verf er goed op pakt) en moeten eventuele scheuren en breuken in de muur hersteld worden.

De gevel opnieuw bekleden

De bovenstaande oplossingen zijn nuttig voor een muur die in een goede conditie verkeert. Maar ze hebben weinig of geen effect op een oude muur die letterlijk barst van de beschadigingen. Dan is er namelijk altijd wel een gat of spleet waarlangs vocht na de behandeling toch weer binnenkomt. Of er ontstaat snel een beschadiging omdat de muur in zo’n slechte staat is.

Een alternatieve oplossing is dan om de gevel opnieuw te bekleden met gevelelementen. Dit is een duurdere oplossing, die echter wel hele goede resultaten met zich meebrengt. Bovendien is het meteen een manier om een lelijke oude muur te renoveren en aantrekkelijk te maken – en ook nog eens de waarde van je huis te verhogen!

Een vakman kan je muur bekleden met elementen van kunststof, metaal of hout. Elk van die oplossingen heeft zijn eigen uitstraling, duurzaamheid en prijskaartje. Hout is bijvoorbeeld erg mooi, maar wel duur. Kunststof is duurzaam en goedkoop, maar niet iedereen vindt het aantrekkelijk. De elementen worden overlappend op je muur gemonteerd.

Soms moet er eerst een lattenframe worden aangebracht, en soms is een vochtwerende folie onder de muurelementen ook noodzakelijk. Je kan deze renovatie trouwens ook combineren met het isoleren van je muur – waardoor je weer bespaart op je stookkosten.

Ventilatie-elementen in je muur laten zetten

Een laatste optie is om door een expert ventilerende muurelementen te laten aanbrengen. Die worden dan met regelmatige afstand in je muur aangebracht. Hiervoor moet er eerst een reeks forse gaten in je muur worden geboord. In de gaten worden keramische buizen geplaatst.

Door hun unieke vorm en materiaal wekken die een zogenaamde koudebrug op, waardoor vocht uit je muur en je woning naar buiten wordt gezogen.

Keramische elementen zijn een slimme oplossing die vrij goedkoop uit kan vallen. Het zetten van de buizen brengt wel flink wat overlast met zich mee. Ook kan dit systeem niet voor elke soort muur worden gebruikt.

Het belang van een vochtdiagnose

Zoals je in de bovenstaande tekst kan lezen, zijn er nog al wat manieren waarop vocht door de buitenmuur je huis kan binnendringen. Via je gevel dus, en dat kan verschillende oorzaken hebben.

Maar er kan ook sprake zijn van optrekkend vocht, vocht dat via de onderkant van je muren je huis binnenkomt. En misschien heeft je woning eigenlijk wel gewoon te lijden van een ordinair lek in het dak!

Om doorslaand vocht goed te behandelen, is het van groot belang dat je weet waar het vocht vandaan komt. Zelf is dat erg moeilijk na te gaan.

Een vakman op het gebied van vochtproblemen heeft de ervaring en de detectiegereedschappen om daar snel en zeker achter te komen. Hij kan precies nagaan waar de vochtoverlast ontstaat, welk element van je huis het water doorlaat, en wat de juiste behandeling is.

Daarom is sterk aan te raden om de behandeling van doorslaand vocht over te laten aan een ervaren vochtbestrijder. Ga je zelf aan de slag, dan is de kans groot dat je voor niks kosten maakt en dat het probleem gewoon blijft bestaan.

Vraag een vrijblijvende vochtdiagnose aan

Vraag een offerte aan bij lokale vakmannen die het klappen van de zweep kennen en die jouw vochtprobleem snel en degelijk oplossen, voor er (meer) schade aan je woning, bezittingen en gezondheid ontstaat.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar heb je een vochtprobleem?
2. Beschrijf je project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.