Kelderzwam herkennen en bestrijden

Stel: Om een nieuwe geluidsinstallatie te installeren moet je ineens aan een stroomkabel in de kruipruimte onder je huis. Via een vloerluik in de gang bij de voordeur kun je die kruipruimte bereiken maar je merkt al snel dat die aanzienlijk natter is dan je toch al vochtige kelder.

Je daalt af met een bouwlamp. Aan de zijmuren en onder de balken die de vloer van de woonkamer dragen zie je rare dingen hangen. De gelige schimmel bezorgt je onmiddellijk grijze haren.

Door het opgehoopte vocht heeft een kelderzwam zich gehecht in je kruipruimte. Wat nu?

De kelderzwam bestrijden: laat het over aan een professional

Het oprechte advies is wanneer je denkt dat er kelderzwam, Coniophora Puteana, in je kelder of kruipruimte zit, het te laten bestrijden door een professional. Ten eerste moet je zorgen dat je bron, de oorzaak, aanpakt en verwijdert.

Pas dan weet je zeker dat de kelderzwam niet blijft of terugkeert. De bestrijdingsmiddelen die je in de winkel koopt helpen absoluut niet voldoende om de zwam definitief te verwijderen. Bovendien maak je het alleen maar erger als je niet precies weet wat je doet. Je kunt namelijk de sporen van de kelderzwam meenemen aan je schoenen of kleding en die door je hele huis verspreiden.

Kelderzwam verwijderen is niet zomaar iets. Gezondheidsklachten zijn niet uitgesloten als je zonder beschermende kleding en mondmasker de zwam te lijf gaat.

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

Hoe zwammen in je kelder herkennen?

De schimmel is afhankelijk van vocht en komt om die reden nogal voor in een vochtige kelder. Meestal ben je te laat. Je ziet ze pas als de kelderwam geelbruin is en ongeveer 3 mm dik is.

Dit zijn de vruchtlichamen en hebben lichter gekleurde randen. De kelderzwam die onregelmatig van vorm is, verkleurt na enige tijd naar grijsgroen. Dit zijn de sporen die op de zwam zitten. Juist ook aan de deze sporen kun je kelderzwam herkennen. Als aliens in een waaiervorm verspreiden ze zich als lang uitgestrekte dunne wortels over alles wat ze tegen komen. Dat kan een beetje luguber gezicht opleveren.

Op lichtere betonnen muren kun je de vruchtlichamen van de kelderzwam sneller waarnemen. Maar vergis je niet! Is het de kelderzwam of de huiszwam? Ook dit is een reden om een professional in te schakelen.

Vocht in huis; te hoge luchtvochtigheid

Kelderzwam of huiszwam?

Goed herkennen of het hier om de kelderzwam of om de huiszwam gaat, is heel belangrijk. De deskundige kan de kelderzwam verwijderen omdat hij exact weet wat hij ziet en wat hij voor zich heeft.

Ook weet hij de oorzaak te bepalen en te verwijderen of aan te passen. De kelderzwam is volledig bruin en je kunt hem herkennen aan het sporenpatroon. De huiszwam heeft een gele of witte rand en is meestal rond of ovaal van vorm.

Beide zwammen tasten hout aan. De huiszwam kan ook bij minder vochtige omstandigheden al goed gedijen en zich snel ontwikkelen. Vaak is vocht in huis het probleem, meestal in combinatie met een slechte ventilatie.

⇒ Vraag nu een vrijblijvende vochtdiagnose aan !

Kelderzwam: slecht voor je gezondheid?

Kelderzwam bestrijden is een noodzaak. Alleen al vanwege je gezondheid. Omdat kelderzwam een schimmel is, zorgt die net als vele andere soorten schimmels voor klachten aan de luchtwegen. Astma, luchtweginfecties en allerlei allergische reacties zijn in bepaalde gevallen het gevolg van contact met de zwam of de sporen ervan.

Ook alleen het inademen van de sporen van de zwam kan negatieve gevolgen voor je gezondheid met zich mee brengen. De aanwezigheid van zwammen kan dus behoorlijke nare gevolgen voor je gezondheid hebben. Daar waar een hoge luchtvochtigheid heerst, kunnen zwammen zich makkelijk ontwikkelen. Alleen die hoge luchtvochtigheidsgraad heeft al vervelende gevolgen. De sporen van de zwam werken irriterend op je luchtwegen. De ene persoon reageert natuurlijk anders dan de andere, maar je kunt er ademhalingsproblemen van krijgen of er zelfs een luchtweginfectie van oplopen.

Mensen met een schimmelallergie en mensen met astmatische problemen reageren helemaal heftig op de sporen van de zwam. Ook moet je instortingsgevaar niet te makkelijk nemen. Er zijn al mensen door aangetaste vloeren gevallen. Overmatig vocht is sowieso slecht. Huisstofmijt en schimmels groeien sneller in een vochtig huis dan in een droge woning. Vochtplekken, een muffe geur en beslagen ramen maken het leven in huis niet aangenamer.

Door bouwkundige gebreken kunnen de vochtproblemen ontstaan. Een paar voorbeelden hiervan zijn: slechte ventilatie, lekkage of gewoon een bouwkundige fout. Verkeerd ventileren, te weinig stoken of veel vocht produceren kunnen ook oorzaken zijn van overmatige vochtproblemen.

Schimmels zijn lelijk en tasten allerlei materialen aan. Een hoge of te hoge luchtvochtigheid in je woning kan op den duur zeker aanleiding geven tot gezondheidsklachten. Denk aan pijnlijke spieren en gewrichten, problemen met je gewrichten en aandoeningen aan je luchtwegen. Vooral wanneer je langdurig in een vochtige ruimte woont, kunnen er problemen ontstaan.

Vaak zijn dat mensen met toch al gevoelige luchtwegen en astmatische klachten die hier erg veel last van kunnen ondervinden. Ook reumatische klachten verergeren door vocht.

Gevolgen voor je woning

De schade die de huiszwam kan veroorzaken kan ernstig zijn. Maar kelderzwam bestrijden is wel aan te bevelen om het hout in je huis niet verder aan te laten tasten. Het hout kan helemaal zwart kleuren en gaan scheuren.

Als draagbalken worden aangetast begrijp je dat er gevaar kan ontstaan. Maar ook kozijnen, houten panelen, ramen, deuren en meubelen kunnen ten onder gaan aan de schimmel. Vervangen en renoveren kost veel geld. Het hout dat eenmaal is aangetast moet worden verwijderd en verbrand. Dit in verband met het gevaar dat de sporen van de schimmel ergens anders terechtkomen en zich daar dan weer gaan verspreiden en ontwikkelen.

Zorg in ieder geval altijd voor een goede ventilatie en laat je kruipruimte en kelder regelmatig checken. Door gebrekkige ventilatie, vaak de sluitpost van een nieuwe badkamer, wordt er te weinig frisse lucht aangevoerd en vochtige lucht afgevoerd. Denk erom dat voorkomen beter is dan genezen!

Als je niet zeker weet of je zelf met kelderzwam of huiszwam te doen hebt, wacht dan niet te lang met het inschakelen van een professional. Hoe langer je wacht hoe groter het probleem en de schade wordt.

Vraag een vrijblijvende offerte aan bij een specialist

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar heb je een vochtprobleem?
2. Beschrijf je project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.