Is zwarte schimmel gevaarlijk?

Dat schimmels in huis niet gezond zijn, is algemeen bekend. Schimmels zijn er in vele soorten, kleuren en vormen. Een vrij bekende schimmelsoort is de zwarte schimmel. Deze schimmelsoort is zeer schadelijk voor de gezondheid.

Als je last hebt van deze schimmel is het dan ook zaak om hier zo snel mogelijk vanaf te komen. Wij vertellen je meer over deze schimmelsoort, hoe je de schimmel kunt voorkomen en wat de gevaren zijn van donkere schimmel in je woning.

Zwarte schimmel: is het ongezond?

Dit type schimmel is zowel schadelijk voor je woning als voor de gezondheid. In sommige gevallen kan de schimmel zelfs dodelijk zijn. Het wordt nogal eens onderschat hoe gevaarlijk schimmels zijn.

Gezonde mensen krijgen hier niet onmiddellijk last van, maar zeker mensen die al bestaande gezondheidsklachten hebben kunnen veel last hebben van schimmels. Deze kunnen namelijk de klachten verergeren, wat uiteindelijk zeer slecht af kan lopen. Zwarte schimmel tast voornamelijk de luchtwegen aan. De klachten ontstaan geleidelijk.

Zo kun je in het begin merken dat je meer moet hoesten of niezen. Na een tijdje kunnen de klachten verergeren of zelfs chronisch worden. Zo kan dit type schimmel onder andere allergieën, bronchitis of astma veroorzaken.

Voordat de schimmel kwaad kan doen en gevaarlijk wordt, is het dus zeer belangrijk dat je deze aanpakt met vochtbestrijding en een goede vochtdiagnose.

Je moet het probleem bij de bron aanpakken omdat de schimmel anders gewoon terugkomt en zich verder blijft ontwikkelen.

⇒ Vraag nu een gratis vochtdiagnose aan !

Kan zwarte schimmel dodelijk zijn?

Schimmel op muur

De donkere schimmel kan mycotoxinen in je huis brengen. Dit zijn de giftige stoffen die op den duur je gezondheid kunnen aantasten. Je krijgt last van je gezondheid als je langdurig aan deze mycotoxinen wordt blootgesteld en deze regelmatig inademt.

Voor bepaalde kwetsbare groepen kan deze schimmelsoort zelfs dodelijk zijn, al is niet wetenschappelijk bewezen dat zwarte schimmel als hoofdoorzaak aangewezen kan worden. Een klein zwart plekje in de badkamer is niet direct een reden tot paniek, maar vragen wel om actie.

Vooral kinderen en senioren hebben meer last van de negatieve effecten van de schimmel dan volwassenen.

Hoe kan je zwarte schimmel verwijderen?

Aangezien schimmel in huis schadelijk kan zijn voor je gezondheid en je wooncomfort is het belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen. Het valt aan te raden om handschoenen en een mondkapje te gebruiken als je zelf de schimmel wilt verwijderen.

Daarnaast is het verstandig om dit niet droog te doen omdat je anders de schimmelsporen alleen maar verder verspreidt.

Maak een mengsel van soda en water in de verhouding 6 gram soda per liter water om de schimmel van de muur te schrobben. Wanneer je te maken hebt met een hardnekkig schimmelprobleem kun je ook kiezen voor bleekwater.

Los zo’n 250 ml bleekwater op in een emmer water en breng de oplossing aan op de plek met donkere schimmel. Laat dit een nachtje inwerken en herhaal indien nodig enkele keren voor een goed resultaat. Naast deze huis-tuin-en-keuken middeltjes is het belangrijk om een vochtspecialist in te schakelen.

Zwarte schimmel ontstaat namelijk door een te hoge luchtvochtigheid in huis. Zo lang je het vocht in huis niet aanpakt, zal de schimmel blijven terugkomen.

Zijn de plekken ernstig, groot of erg verspreid? Ook dan schakel je best een specialist in. Als je niet de juiste producten hebt, of even niet goed oplet, dan kan je juist sporen verspreiden doorheen je huis.

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

Zwarte schimmel in huis voorkomen

Het is nog beter om schimmel in huis te voorkomen. Iedereen komt in aanmerking met schimmels en in principe zijn deze niet gevaarlijk als de schimmels zich niet verder kunnen ontwikkelen.

Schimmels bestaan uit kleine schimmelsporen die je huis binnen kunnen komen door openstaande ramen en deuren. Vervolgens hechten ze zich aan de muren, het plafond en de gordijnen.

Dit is verder niet zichtbaar voor het blote oog. Schimmels kunnen echter hard groeien wanneer je vochtproblemen in huis hebt.

Bij een vochtprobleem in huis worden schimmelsporen problematisch en zelfs gevaarlijk. Door de hogere luchtvochtigheid in huis kunnen de schimmelsporen zich verder ontwikkelen.

Dit is ook de reden dat schimmel vaak voorkomt op warme, vochtige en broeierige plekken in huis, zoals in de badkamer. Er komen vochtplekken op de muur en de schimmels gaan verkleuren. Natuurlijk kun je zwarte schimmel verwijderen, maar wanneer je niet de daadwerkelijke bron gaat bestrijden blijft het bij symptoombestrijding.

Wat je nodig hebt is een vochtdiagnose en vochtbestrijding om schimmel in de toekomst te voorkomen.

Zwarte schimmel in de badkamer

Niet alleen zorgt een vochtprobleem ervoor dat de schimmels kunnen groeien. Je loopt hier ook meer risico op in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid. Het gaat dan om ruimtes waar veel water verbruikt wordt, zoals in de keuken en de badkamer.

Ook in een slecht geventileerde slaapkamer kan schimmel ontstaan, omdat je ‘s nachts veel vocht verliest door je ademhaling en transpiratie. Het grootste probleem van de badkamer is vaak de ventilatie.

Zorg ervoor dat de ventilatie in orde is om te voorkomen dat de schimmel na het verwijderen keer op keer blijft terugkomen. Je kan de badkamer even verluchten door na het douchen een raam open te zetten.

Wil je komaf maken met je vochtproblemen, dan kies je beter een mechanisch ventilatiesysteem.

Oorzaken van zwarte schimmel in huis

Er zijn verschillende redenen waardoor er schimmel ontstaat in je huis. In principe kan schimmel in iedere ruimte voorkomen, maar vaak gebeurt dit in vochtige ruimtes zoals de badkamer of keuken.

Het ontstaan van schimmels kan verschillende oorzaken hebben. Vaak komt dit door bijvoorbeeld een slechte ventilatie of een tekort aan zonlicht in een bepaalde ruimte.

Over het algemeen kan er een link gelegd worden met een vochtprobleem in huis: van lekken en condensvorming tot doorslaand vocht en opstijgend vocht.

Vind een vochtbestrijder

Schimmel aanpakken? Dan is het zaak om het vocht in je woning aan te pakken. Vind gemakkelijk en snel een vochtbestrijder bij jou in de buurt en vraag verschillende offertes op om de juiste persoon voor de klus te vinden.

Door offertes te vergelijken kun je geld besparen, maar het vinden van de juiste vakman hoeft niet alleen van de prijs af te hangen. Zo kun je in de offerte meer informatie vinden over de uit te voeren werkzaamheden en het materiaal gebruik.

Naast een overzicht van de totale kosten staan er afspraken over de betaling in de offerte en specifieke voorwaarden en garanties.

Vind direct een vochtbestrijder en pak het schimmelprobleem in jouw woning aan. Je ontvangt vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen bij jou in de buurt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar heb je een vochtprobleem?
2. Beschrijf je project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.