Condens op ramen: oorzaken en oplossingen

Het kan erg vervelend zijn om condens op ramen te hebben. Vocht in huis is namelijk erg slecht voor je gezondheid. Daarnaast kan vocht in huis ook nog eens zorgen voor extra onderhoud aan je huis. Veel mensen denken dat er vocht op ramen komt omdat het glas in de loop van de tijd slechter is geworden, maar dat is niet het geval. Vaak zit er een andere reden achter dit vervelende probleem met vocht. Zeker als de temperatuur buiten afneemt zal je steeds meer last krijgen van condens op de ramen. Met een beetje vocht ontstaan er niet zo snel problemen, maar als dit langer aanhoudt heb je de kans op blijvende schade aan je kozijn. Op het moment dat je condens vaststelt, is het dus slim om het goed in de gaten te gaan houden. Blijft het aanhouden, wacht dan niet met het zoeken naar een oplossing.

Hoe ontstaat condens op ramen?

De grootste boosdoener op het gebied van condens is het grote temperatuurverschil tussen twee verschillende ruimtes. Naast deze grote boosdoener heb je vaak ook nog te maken met een te hoge luchtvochtigheid wat condens kan veroorzaken.

Condens op binnenkant ramen

Vaak zie je ‘s ochtends condens op de ramen van je slaapkamer, of heb je na het douchen vocht op de spiegel en de muren. De kans is erg groot dat de ventilatie in huis niet op orde is als er vocht aan de binnenkant van je raam zit. Ventilatie moet er in huis juist voor zorgen dat het overtollige vocht wordt afgevoerd en dat op die manier de luchtvochtigheid in orde is. Er moet een constante aanvoer van frisse lucht zijn om dit onder controle te krijgen.

⇒ Vraag nu een gratis vochtdiagnose aan !

Condens op buitenkant raam

Condens op de buitenkant van je ramen wijzen op een erg goede isolatie. Hier hoef je dan ook niks aan te doen en kan je met een gerust hart laten zitten. Deze vorming van condens op de binnenkant van je ramen duidt op een goede scheiding van warme en koude lucht. De koude buiten lucht en warme binnen lucht komen niet met elkaar in contact. De vochtige lucht aan de buitenkant van je raam zal vervolgens voor deze aanslag zorgen. Condens op de buitenkant van het raam kan wel wat vervelend zijn, maar niks om je zorgen over te maken.

Condensatievocht tussen het dubbel glas

Condens op dubbele beglazing

Condensatie tussen dubbele beglazing duidt meestal wel op een probleem met je raam. Bij een raam dat in orde is kan namelijk geen vocht tussen deze twee raamdelen komen. Is dit wel een geval dan is de kans erg groot dat je een lek hebt in de dubbele beglazing. Als dit het geval is dient het raam vervangen te worden. Een dubbele beglazing die lek is heeft namelijk geen correcte isolerende werking meer. Deze ruit kan dan alleen nog functioneren als een variant met enkel glas.

Deze problemen treden vaak toe op het moment als de ruiten verouderen. De onderdelen in de ruit beginnen hun kracht te verliezen, waardoor er uiteindelijk een lek in kan komen. Soms kan het ook gebeuren dat bij het plaatsen van de ruit deze beschadigd raakt, waardoor hij lek gaat. Ook komen er af en toe nog productiefouten toe. In al deze gevallen zal het in ieder geval betekenen dat de ruit vervangen moet worden. Helaas is een lekkage in een ruit nog niet te repareren. Controleer dus zeker of je nog garantie hebt op je ramen.

⇒ Vraag een vrijblijvende offerte aan !

Waar in huis vind je condensatievocht?

Condens vind je uiteraard vaak terug op het raam zelf. Als je langere tijd of extreem veel last hebt van vocht in huis zal het echter ook op andere plekken zichtbaar worden. Zodra er veel vocht op het raam zich ophoopt zal dit naar beneden komen. Zo kan het bijvoorbeeld zichtbaar zijn op de vloer en vind je vaak condens aan de onderkant van je raam. Ook kozijnen en deuren zullen hier last van krijgen. Vocht op de onderkant van het raam of op de vensterbank zijn misschien wel de meest voorkomende plekken waar je het tegenkomt. Een vensterbank is meestal waterpas en groter dan een kozijn, waardoor het zich hier goed kan ophopen.

Op het moment dat vocht langere tijd in aanraking komt met hout zoals op vensterbanken, kozijnen en deuren het geval is, kan dit voor grotere problemen zorgen. Vocht en hout gaan erg slecht samen en zorgt ervoor dat het hout snel achteruit gaat. Zeker onbehandeld hout kan veel problemen ondervinden van dit vocht in huis en kan beginnen rotten of kromtrekken.

Hoe voorkom je condens op de ramen?

Op het moment dat je dit vochtprobleem hebt, moet je eerst uitvinden waar de oorzaak precies zit. Zoals eerder aangegeven zijn er meerdere mogelijkheden waardoor dicht vocht tevoorschijn komt. Bij een probleem aan de binnenkant van je raam dien je goed te ventileren. Goed ventileren betekent hierbij niet even het raam open zetten voor een half uur. Dit moet 24 uur per dag op orde zijn. Heb je geen goede ventilatie in huis dan zal dit probleem niet vanzelf weg gaan. Dit is de enige manier om condensatievocht aan te pakken. Er zijn veel verschillende manieren om ventilatie aan te brengen in je huis. Zo kan een mechanisch ventilatieysteem je condensatieprobleem in de badkamer voorgoed oplossen.

Zit er vocht tussen het dubbel glas? Dan is er hoogstwaarschijnlijk een een barst of lek tussen de beglazing waardoor het raam geen isolerende functie meer heeft. Zowel ouderdom als installatieproblemen kunnen een lek in het raam veroorzaken. De enige mogelijkheid is hierbij dan ook om dit dubbel glas te vervangen. Vochtbestrijding bij condensatie aan de buitenkant van je raam is niet nodig. De warme en koude lucht komen niet bij elkaar, waardoor dit probleem wordt veroorzaakt. Een goede isolatie is de enige uitleg van deze variant.

⇒ Vraag een vrijblijvende vochtdiagnose aan !

Ventilatie in huis

installatie ventilatiesyteem

Ventilatie kan je op veel verschillende manieren toepassen in je huis en zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid op peil blijft. De toevoer en de afvoer kunnen zowel natuurlijk als mechanisch gebeuren. We onderscheiden vier soorten ventilatiesystemen, afhankelijk van de toevoer en afvoer van de lucht.

Condens kan je alleen oplossen door je huis te voorzien van een goed ventilatiesysteem. Het vocht moet kunnen afgevoerd worden en vervangen door frisse buitenlucht.

Condens op de ramen? Vraag een vrijblijvende offerte aan

Voor elk probleem met condensatievocht is een eigen oplossing te vinden. Het is dan ook belangrijk dat je een correcte vochtdiagnose laat stellen door een professional. Vraag vrijblijvend offertes aan van vochtbestrijders bij jou in de buurt om snel een helpende hand te vinden voor een correcte prijs.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar heb je een vochtprobleem?
2. Beschrijf je project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.