Schimmel in de badkamer: hoe voorkomen en wat zijn de mogelijke oplossingen?

Schimmel groeit goed in vochtige plekken. Dit is namelijk één van de vereisten voor schimmel in huis. Aangezien je badkamer een erg vochtige ruimte is, is dit de perfecte basis voor schimmelvorming.

Precies op een plek waar je het niet wilt hebben. Schimmel geeft een vies uiterlijk en kan op termijn zorgen voor vaste aanslag. Daarnaast is schimmel ook nog eens erg slecht voor je gezondheid.

Het kan de bron zijn van verschillende ziektes of vervelende huidaandoeningen. Iets wat je natuurlijk bij voorbaat al wilt voorkomen. Hoe groeit schimmel precies en voornamelijk hoe krijg je deze hardnekkige viezigheid weer weg?

Oorzaken van schimmel in de badkamer

Zoals aangegeven is een vochtige ruimte de perfecte basis voor schimmelvorming. Niet zo gek dus dat schimmel voornamelijk goed groeit in de badkamer. Naast de badkamer zijn schuren, kelders en keukens ook erg geliefd bij schimmel.

Op het moment dat warme lucht afkoelt zal er condensatie ontstaan. Op het moment dat dit niet vocht niet makkelijk kan ontsnappen zal dit vocht zich op blijven stapelen.

Dit vocht zoals condens op je ramen en vensterbanken is de perfecte voeding voor elke soort schimmel. Hete stoom van het bad of douche is meestal de boosdoener in de badkamer. In de keuken zal het gaan om condensatie van het koken. In de schuur of kelder zal je dit probleem minder hebben.

Hier zal het vocht echter wel nog steeds toe kunnen blijven slaan. Deze ruimtes worden meestal niet verwarmt, waardoor het vocht nooit volledig kan verdwijnen.

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

Hoe kan je schimmel in de badkamer voorkomen?

schimmel in badkamer

Voorkomen is beter dan genezen, dat geldt zeker bij schimmel. Met twee makkelijke tips is dit makkelijk in praktijk te brengen.

Blijf de ruimte goed verwarmen

In praktisch elke badkamer zit een verwarming. Het is van belang om deze goed te gebruiken voor en na het gebruik van de douche. Een verwarmde badkamer is een belangrijk middel om schimmelvorming tegen te gaan.

Hierbij is voornamelijk de verwarming voor het douchen van belang. Deze verwarming zorgt ervoor dat de muren ook op temperatuur komen. Een verwarmde muur is namelijk veel beter bestand tegen het condenseren.

Ventileren laat het vocht ontsnappen

Constant ventileren van de badkamer is naast het verwarmen een goede optie om geen schimmel in je badkamer te hebben. Waar het bij het verwarmen van de ruimte belangrijk is om dit voor het douchen te doen, is dit bij het ventileren het beste om dit tijdens en na het douchen te doen.

Op moment als je klaar bent met douchen kan je raam openzetten voor wat tijdelijke verluchting. Er zweeft namelijk nog een hoop vocht in de ruimte die op de muur, grond of plafond wilt komen.

Als er geen plek is om te ontsnappen zal dit ook het geval zijn. Het is dan ook hoe meer vocht, hoe meer kans op schimmel in je badkamer.

Schimmel verwijderen uit de badkamer

Schimmel in huis is ontzettend vervelend, zeker als dit nog eens de badkamer betreft waar het altijd hygiënisch en schoon dient te zijn. Schimmel op de muur, plafond of grond in je badkamer dient dan ook altijd bestreden te worden.

Voordat je deze schimmel kan bestrijden moet je wel weten waar de schimmel zit en hoe je deze specifiek tegen kan gaan. Op moment als je de schimmel namelijk hebt gelokaliseerd kun je makkelijker de strijd aan gaan met deze vervelende huisgenoot.

Let op: Je kan schimmel verwijderen, maar als je de vochtigheid in de badkamer niet aanpakt, zullen de problemen gewoon terugkomen. De enige manier waarop je voorgoed van schimmel afkomt is dus door een ventilatiesysteem installeren.

⇒ Vraag een vrijblijvende vochtdiagnose aan !

Schimmel op het plafond

Schimmel op het plafond van je badkamer is één van de meest voorkomende. Warme lucht stijgt namelijk op en komt tegen je plafond aan. Op het plafond condenseert het vocht vervolgens, waarna je plafond voor lange tijd erg vochtig kan blijven. Ook zijn er op het plafond meestal geen tegels aanwezig, waar je de schimmel altijd relatief makkelijk vanaf kan halen.

Heb je last van plotse vochtplekken en schimmel op het plafond? Dan kan dat ook een teken zijn van doorslaand vocht of een lekkage. Doorslaand vocht kan je grondig laten behandelen door de gevel te laten impregneren.

Schimmel tussen de voegen

De voegen tussen de tegel zijn ook een perfecte broedplaats voor schimmels. Waar je de schimmel makkelijk van een tegel af kan nemen zal een voeg de vocht absorberen, waarna er schimmel kan ontstaan. Ook hier kan de schimmel een indicatie van een lekkage in je badkamer zijn, zeker als de schimmel hardnekkig blijft terugkomen.

Schimmel in de douche of het bad

Schimmel kan niet makkelijk ontstaan in een douche of bad. Deze plekken hebben dezelfde kenmerken als tegels door de laag die er overheen zit. Er zijn echter kleine plekken in een douche of bad die wel vatbaar zijn voor schimmel. Dit zijn plekken in het bad of douche waar kit is gebruikt. Schimmel kan zich namelijk wel makkelijk aan deze kit hechten.

Ook plekken zoals rond het douchepuntje of rond de kraan is een goede voedingsbodem voor de schimmel. Dit is meestal gemaakt van ander materiaal dan waar de douche of het bad zelf van gemaakt is. Je kan de schimmel verwijderen met chloor of andere reinigingsproducten. adem deze producten niet in!

Schimmel in de badkamer? Vraag een vrijblijvende offerte aan

Vraag een vrijblijvende offerte aan en vergelijk prijzen van specialisten in vochtbestrijding.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar heb je een vochtprobleem?
2. Beschrijf je project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.