Water in de kruipruimte bestrijden en prijzen

Water in de kelder of kruipruimte kan veel ellende veroorzaken, maar valt vaak goed te behandelen. Jammer genoeg zijn kelders en kruipruimtes gevoelig voor vochtproblemen. Het zijn dan ook de ruimtes in huis waar je het vaakst vocht tegenkomt.

Er zijn een paar manieren om het probleem op te lossen. Afhankelijk van waar het water vandaan komt (uit een lekke buis, uit de grond, of door slechte ventilatie) kunnen er verschillende soorten kruipruimte drainages worden uitgevoerd.

De gemiddelde kosten voor doeltreffende vochtbestrijding door een vakman zijn €150. De prijzen lopen echter flink uiteen.

Een natte kruipruimte behandelen: de prijzen

Voordat we de verschillende behandelmethoden bespreken, geven we eerst een kostenplaatje. Zo weet je alvast waar je ongeveer op moet rekenen als je een expert in vochtbestrijding inhuurt.

Let op – deze kosten zijn een schijntje vergeleken met de potentiële schade die door water in kruipruimte of kelder kan optreden als het probleem genegeerd wordt!

Behandeling Prijs Per
Kruipruimte bekuipen €10 tot €20 per m² muur
Muren injecteren €10 tot €20 per m² muur
Bodem waterdicht afsluiten €15 tot €30 per m² vloeroppervlak
Ventilatieroosters installeren €200 tot €400 per rooster

Houd er rekening mee dat er meerprijzen kunnen gelden. Bijvoorbeeld als de kelder moet worden leeggepompt, als er beschadigde muren of vloeren gerepareerd moeten worden, en voor het schoonmaken van oppervlakten met verontreinigen (bijvoorbeeld door algen of schimmels).

Grondwater in kruipruimte: gevolgen

Water in je kruipruimte of kelder is een sluipend probleem. Omdat je niet dagelijks in je kruipruimte komt, kan het lang duren voordat je het doorhebt. Soms zijn forse gezondheidsklachten het eerste teken dat er iets mis is. Op dat moment kan er ook aan je huis al zware schade ontstaan zijn.

Een natte kruipruimte kan de volgende moeilijkheden veroorzaken.

⇒ Vraag nu een vrijblijvende vochtdiagnose aan !

Problemen door schimmelvorming

Schimmel en vocht: gezondheidsrisico's

Schimmels vestigen zich in natte, bedompte ruimtes. Een vochtige kelder of kruipruimte is een ideale omgeving voor schimmels.

Schimmels zijn levende wezens, en ze verspreiden zich dan ook snel als de omstandigheden er naar zijn. Hun sporen, die microscopisch klein zijn, worden aan de lucht afgegeven. Die sporen kunnen schimmelallergie, hoesten, benauwdheid en irritatie aan de slijmvliezen veroorzaken.

Ook ruik je een muffe geur die je vaak niet direct kunt plaatsen, maar die niet weggaat door luchten.

Maar schimmels kunnen ook ernstige schade aan de woning opleveren. Minstens drie schimmels die een vochtige ruimte kunnen koloniseren vreten namelijk hout op.

De ergste daarvan is de huiszwam, die zuur uitscheidt en daardoor zijn tentakelachtige schimmeldraden dwars door hout en steen laat groeien. Deze schimmel kan de houten structuren in een huis volledig wegvreten en zelfs slopen noodzakelijk maken. De huiszwam is een serieus ernstig risico, en kan bijna niet meer uitgeroeid worden als hij eenmaal aanwezig is. Ook de kelderzwam is een geduchte vijand.

De kelderzwam tast de constructie van je woning aan en vergt veel aandacht om grondig te verwijderen.

Ongedierte in huis

Veel schadelijke, enge of ziekteverwekkende beestjes houden van vocht. Een natte kruipruimte of kelder is een perfecte uitvalsbasis voor deze dieren. En niemand zit te wachten op kakkerlakken, mieren, vliegen, bedwantsen, kevers, slakken, muizen of ratten in huis.

Schade aan spullen en het interieur

In een huis dat vochtig is door water in kelder of kruipruimte treedt met de tijd meer schade op. Eerst gaan de opgeslagen spullen in deze ruimtes stuk – en als het vocht zich uitbreidt tot de leefruimte, neemt de schade alleen maar toe.

Er is nogal wat in huis dat kapot kan gaan door vocht. Het vocht zorgt dat houten vloeren, lambrisering en bouwmaterialen zich samentrekken of uit elkaar vallen. Meubels lopen vochtplekken of barsten op als ze vochtig genoeg worden.

Bakstenen in de buitenmuren kunnen barsten als ze vochtig blijven en daarna uitzetten door de vorst. Boeken, tapijten, gordijnen en schilderijen verkleuren of rotten. En behang, stucwerk, gipsplaten en verf kan afbladderen en van de muur vallen.

Hogere stookkosten

Vergeleken met de andere problemen vallen hogere stookkosten nog wel mee – maar leuk zijn ze niet. Als je vloer of vertrek koud en klam blijft, kan je (zeker in de winter) tot wel twee keer meer stookkosten kwijt zijn om hem alsnog warm te krijgen!

Oorzaken van vocht in de kruipruimte en oplossingen

optrekkend vocht in de muur

In grote lijnen zijn er drie manieren waarop water in kelder of kruipruimte kan binnentreden. Bij elke oorzaak zijn er verschillende oplossingen mogelijk.

Een ervaren vakman die zich met vochtbestrijding bezig houdt, kan snel de oorzaak opsporen en de beste (en goedkoopste!) manier van drainage uitvoeren.

  • Grondwater – Nederland is een laagliggend en vochtig landje, en de funderingen van je woning liggen al snel in de buurt van het grondwaterniveau. Het grondwater kan (soms alleen in bepaalde periodes met veel regen of sneeuwval) opstijgen tot aan de fundamenten of zelfs boven het bodemniveau van je kelder. Soms drukt het grondwater hard tegen de onderkant van je keldervloer, waardoor er vocht door de poriën of haarscheurtjes wordt geperst.
  • Lekken – Af en toe kan er vanwege ouderdom, schade door een verbouwing of het barsten door vocht een buis kapot gaan. Als je geluk hebt is er sprake van een lekke waterleiding, als je pech hebt is er een rioolbuis kapot. Het vocht uit het lekkage stroomt dan, soms via muren of plafonds, je kruipruimte binnen.
  • Ventilatieproblemen – Als je kelder niet 100% waterdicht is, en het vocht in de lucht niet goed weg kan, dan wordt de ruimte netto steeds vochtiger. Het water condenseert dan op de muren van je kruipruimte, maar kan ook dwars door je vloer heenkomen of via binnenmuren opstijgen. Het kan lastig zijn om zelf de oorzaak van dit probleem op te sporen – een vakman kan wel snel doen met zijn meetapparatuur.

Welke methodes van vocht bestrijden zijn er?

Vochtproblemen in kruipruimte of kelder kunnen voor veel ellende zorgen. Schimmels, ongedierte en vocht zijn slecht voor jouw gezondheid én voor je spullen en woning.

Het goede nieuws is dat er veel goede manieren zijn om kelder- of kruipruimte drainage uit te laten voeren. Daarmee verdwijnen de onmiddellijke problemen, droogt de ruimte op, en wordt vermeden dat het probleem terugkomt.

Een vakman kan nagaan waar het water in kruipruimte of kelder vandaan komt. Samen met jou kiest hij dan voor één van de volgende oplossingen.

⇒ Vraag een vrijblijvende offerte aan !

Kruipruimte bekuipen

Bekuipen is een optie als de keldervloer of –muur niet meer intact is. Het vochtwater komt dan uit de kruipruimte als optrekkend vocht naar boven in de rest van het huis.

De oplossing is om de vloer (en/of de muren) van de ruimte te herstellen. Er wordt een laag beton, schuimbeton of cement op de bodem van de vochtige kruipruimte of kelder gegoten. Deze laag vormt, als hij goed egaal wordt aangebracht, een intacte bodemafsluiting en is dan ondoordringbaar voor vocht.

Soms kan de laag direct op de vloer worden gegoten, maar soms is er ook een nieuwe vloerplaat voor de kelder nodig. De kosten van bodemafsluiting door bekuiping lopen daarom uiteen.

De muren injecteren

Als het vocht binnenkomt via de muren van de kelder, dan kan er een waterkering in de muren worden aangebracht. Een effectieve methode is om gaten op regelmatige afstand te boren, en daarin een onder hoge druk een speciale tweecomponenten gel of vloeistof te injecteren.

Dat materiaal verspreidt zich binnen je muur en vormt dan een waterkering. Zelfs grondwater dat stevige druk uitoefent wordt tegengehouden door de geïnjecteerde substantie.

Bodemafsluiting

Bij deze behandeling wordt er een dikke laag materiaal op de vloer van de natte kruipruimte aangebracht. Het gaat dan om zand, schelpen of zogenaamde isoparels.

Deze laag isoleert je kelder, zodat vocht er nauwelijks meer kan binnenkomen. Deze methode is alleen geschikt voor ruimtes die niet extreem nat zijn. Een nadeel is dat je ruimte een stukje lager wordt – er wordt een flinke laag isolerend materiaal aangebracht.

Ventilatieroosters in de kruipruimte plaatsen

Als je kelder nat is omdat de ventilatie daar slecht is, kan het probleem vaak met betere ventilatie opgelost worden. Een eenvoudige oplossing is het plaatsen van een ventilatierooster. Dat rooster zorgt dat het vocht uit de lucht in je kelder naar buiten kan ontsnappen.

Je kelder droogt dan geleidelijk aan op. Soms wordt deze methode toegepast in combinatie met andere soorten drainage. Twee alternatieven voor een rooster zijn het plaatsen van een ventilator of ontvochtigingsapparaat.

Andere drainagemethodes

De bovenstaande oplossingen zijn de meest gebruikte toepassingen. Sommige vakmannen gebruiken nog andere behandelingen om vochtproblemen te bestrijden.

Een afsluiting van de vloer met waterkerende folie, of zelfs het weggraven van grond rondom de kelder kunnen als oplossingen worden aangeboden.

Ga altijd in overleg met een vakman over de beste oplossing – hij kan je in duidelijke taal uitleggen waarom een bepaalde behandeling hem het beste lijkt.

Bestrijd water in de kruipruimte: ontvang een gratis vochtdiagnose!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar heb je een vochtprobleem?
2. Beschrijf je project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.