Vochtige buitenmuur: oorzaken en behandelingen

De gevel van je woning is bedoeld om jouw huis te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Bij een flinke regenbui is het immers de bedoeling dat je toch nog lekker warm en droog binnen kunt zitten. Soms kunnen er echter problemen ontstaan met de gevel, waardoor je met een vochtige buitenmuur opgescheept zit.

Misschien zie je een vochtplek op buitenmuur of merk je dat het sneller koud wordt in huis. Deze vochtproblemen komen helaas vaak voor.Als je last hebt van een vochtige buitenmuur is het zaak om dit probleem zo spoedig mogelijk op te lossen. Anders is de kans groot dat het probleem steeds groter wordt en dat je zelfs binnen last krijgt van lekkages.

Maar op welke manier kun je een natte buitenmuur laten behandelen?

Prijsoverzicht behandeling vochtige buitenmuur

Als je gevel vochtig is, kan dat aan verschillende oorzaken liggen. Afhankelijk daarvan wordt een oplossing gezocht. De prijzen van de behandelingen kunnen dus variëren. Dit prijsoverzicht geeft een schatting van de kosten. Natuurlijk zijn er factoren die de prijs kunnen beïnvloeden, zoals de moeilijkheid, de ernst van het probleem en de duur.

Behandeling Prijs per m²
Muren injecteren tegen optrekkend vocht €100 – €150
Muren impregneren tegen doorslaand vocht €8 – €12
Muren schilderen €20 – €40
Muren bekleden met crepi €40 – €80

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

Optrekkend vocht in de buitenmuur

Is jouw buitenmuur nat onderaan? Dan is de kans groot dat je last hebt van optrekkend vocht. Dit is een veelvoorkomend probleem. Zonder een goed werkende vochtwerende laag kan grond- of lekvocht eenvoudig in de muren trekken. Een hoge grondwaterstand verergert dit probleem. Vervolgens zie je dat jouw buitenmuur nat onderaan is. Ook witte vlekken aan de onderkant van de muur kunnen op opstijgend vocht wijzen. Deze plekken worden veroorzaakt door het zout en de kalk uit het vocht.

Buitenmuur waterdicht maken: gevel impregneren

Injecteer je vochtige buitenmuur

Als je last hebt van een natte buitenmuur wil je natuurlijk weten wat je hier tegen kunt doen. Als optrekkend vocht buitenmuur nat maakt, dan kun je de buitenmuur laten injecteren. In de buitenmuur zullen dan gaten worden geboord, waardoor een chemisch middel in de muur kan worden gespoten. Dit middel zorgt ervoor dat optrekkend vocht buitenmuur niet langer in kan trekken. Na het injecteren zullen de boorgaten weer opgevuld worden. Na het injecteren duurt het nog minstens een jaar voordat al het vocht uit de muren verdwenen is. Pas daarna kan worden bekeken of het injecteren echt het volledige probleem van de vochtige buitenmuur heeft opgelost.

Doorslaand vocht buitenmuur

Muren hebben flink wat te verduren. Door flinke temperatuurschommelingen en weersomstandigheden kan het steenwerk beschadigd raken. Het krimpen en uitzetten van de muur door verschillende externe factoren levert scheuren op. Een poreuze gevel laat vocht door buitenmuur heen en noemen we doorslaand vocht. De buitenmuur behandelen tegen vocht is dan essentieel voor een goede bescherming van je gevel én de rest van je woning. De behandeling voor een vochtige plek op buitenmuur is anders dan als je last hebt van optrekkend vocht. Het probleem zit immers niet alleen onderaan de muur. Als je doorslaand vocht te lang onbehandeld laat kun je ook in huis last krijgen van flinke vochtplekken of schimmels.

Gevel impregneren of schilderen met vochtwerende verf

Zie je een vochtige plek op buitenmuur verschijnen of is de buitenmuur vochtig? Dan is de kans groot dat de stenen poreus zijn en vocht opnemen. Een vochtige buitenmuur behandelen is gelukkig eenvoudig te bewerkstelligen door het impregneren van de muur of door het schilderen met een vochtwerende verf. Het is een eenvoudige en doeltreffende behandeling. Na het impregneren kan jouw gevel er weer jaren tegenaan. De buitenmuur behandelen tegen vocht wordt gedaan met een speciale coating. Heb je liever een behandeling met vochtwerende verf? Dat is ook mogelijk bij doorslaand vocht buitenmuur. Zo bescherm je jouw gevel en geef je je huis direct een frisse uitstraling. Let wel op dat het vochtprobleem eerst opgelost moet worden, voordat er vochtwerende verf aangebracht kan worden. Het is aan te raden om hier een expert voor in te huren. Zo weet je zeker dat het probleem adequaat verholpen wordt.

Beschadigde gevel

Soms komt er vocht door buitenmuur heen doordat de gevel beschadigd is. Beschadigde voegen laten eenvoudig vocht door en maken de buitenmuur vochtig. Ook andere beschadigingen of scheuren in de muur maken de gevel kwetsbaar voor vocht. Afhankelijk van de oorzaak van het probleem kun je voor een passende oplossing kiezen.

⇒ Vraag nu gratis offertes aan !

De buitenmuur opnieuw voegen of opnieuw bekleden

Zit het probleem van de vochtige buitenmuur in poreuze of beschadigde voegen? Dan is de gevel voegen met waterdichte voegmortel een goede oplossing. Eerst zullen de oude voegen verwijderd moeten worden. Vervolgens wordt de gevel gereinigd en pas daarna kunnen de nieuwe voegen worden aangebracht. Dit moet secuur gebeuren, om lekkages in de toekomst te voorkomen. Het is ook verstandig om de muren meteen te laten impregneren, zodat je van een optimale bescherming kan genieten. Als het probleem niet alleen in de voegen zit, kan het nodig zijn om de gehele gevel opnieuw te bekleden. Zo kun je jouw vochtige buitenmuur behandelen en ziet je huis er weer als nieuw uit. Als je voor deze optie kiest is het slim om te overwegen of je de gevel meteen wil laten isoleren. Dat kan je flink wat geld op je energierekening besparen. Voor gevelbekleding heb je de keuze uit verschillende soorten materialen. Dit kan met crepi (sierpleister), maar ook met kunststof of hout. De prijs voor deze materialen lopen nogal uiteen.

Lekkage of een verstopte dakgoot

vochtige buitenmuur

Een dakgoot is bedoeld om jouw gevel te beschermen tegen vocht. Als de dakgoot echter een lekkage heeft, of als deze verstopt zit door bijvoorbeeld afgevallen bladeren, kan deze functie niet meer uitgevoerd worden. De dakgoot draagt dan juist bij aan het probleem van vochtige buitenmuren. Zodra je dit probleem constateert is het zaak om de dakgoot zo spoedig mogelijk te repareren. Misschien is het voldoende om de dakgoot schoon te maken, zodat het water weer goed weg kan lopen. Bij een lekkage zal er wat meer werk verzet moeten worden.

Los vochtproblemen zo snel mogelijk op

Van welk soort vochtprobleem je ook last hebt, het is belangrijk om dit probleem snel serieus te nemen. Vocht dat doorslaat naar binnen kan grote gevolgen hebben voor de rest van je huis. Om er zeker van te zijn dat jouw muren de beste behandeling krijgen is het verstandig om ze door een professional te laten behandelen. Of je de muren nou wil laten impregneren, injecteren of dat je volledig nieuwe gevelbekleding nodig hebt; een vakman kan deze klus het snelst en meest professioneel voor je uitvoeren. Heb jij last van een vochtprobleem? Vraag dan nu nog offertes aan, zodat ook jij weer snel comfortabel en droog in je huis zit.

Vochtige buitenmuur? Vraag een vrijblijvende offerte aan bij een vochtbestrijder

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Waar heb je een vochtprobleem?

2. Beschrijf je project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.