Vochtplekken op de muur: oorzaken en oplossingen

Veel huizen kampen met vochtplekken op de muur. Met name oudere woningen zijn gevoelig voor het ontwikkelen van een vochtplek op muur of plafond. Wellicht denk je bij het zien van een vochtplek in je huis wel aan een waterlekkage.

In veel gevallen komen vochtplekken door heel andere oorzaken. Het is hoe dan ook verstandig om zo snel mogelijk dit vochtprobleem te bestrijden!

Hoe vochtplekken herkennen en behandelen?

Vochtplekken in je woning zijn niet alleen vervelend, ze zijn ook slecht voor je gezondheid. Allereerst is het van belang om vast te stellen wat voor soort vochtplek je in je woning hebt. Hieronder lees je welke soorten vochtproblemen je binnenshuis aan kunt treffen.

Optrekkend vocht behandelen

Optrekkend vocht verzamelt zich onderaan de muren in je woning. Wanneer je last hebt van optrekkend vocht kun je naast vochtplekken en schimmels ook loshangend behang of pleisterwerk aantreffen. De muren voelen vochtig en koud aan.

Gelukkig zijn er enkele methodes om optrekkend vocht te behandelen. Hiervoor kun je het beste een vochtbestrijdingsdienst inschakelen. Deze professionele vochtbestrijders zijn gespecialiseerd in het bestrijden van diverse soorten vochtplekken.

In het lijstje hieronder vind je de meest effectieve behandelingen om optrekkend vocht te verwijderen.

 • Injecteren. De methode die het vaakst wordt toegepast om optrekkend vocht te behandelen is het injecteren van de aangedane muur. Er worden twee gaten in de binnen- of buitenmuur geboord. In deze gaten wordt vervolgens een waterafstotend middel geïnjecteerd. Dit middel is giftig, dus het is verstandig om dit door vakmensen te laten doen. Wanneer je een professioneel vochtbestrijdingsbedrijf inschakelt om optrekkend vocht in je woning met deze methode te bestrijden, bedragen de kosten minimaal € 100 per lopende meter.
 • Plaatsen van een ventilatiekoker (vochtplekken buitenmuur). De volgende methode wordt voornamelijk in Nederland toegepast. De vochtbestrijder plaatst hier een keramische ventilatiekoker in de muur van je woning. De koker werkt als een koudebrug die het vocht naar buiten afvoert. Het plaatsen van een keramische koker wordt enkel toegepast wanneer optrekkend vocht zich op de buitenmuur van je woning heeft verzameld. De kosten bedragen minimaal € 120 per lopende meter.
 • Onderkappen. De laatste methode om optrekkend vocht te behandelen is door je muren te laten onderkappen. Er worden horizontale sleuven in het metselwerk aangebracht waardoor de muren van je woning worden opgetild. Daaronder wordt een kunststof waterkering geplaatst die het grondwater afvoert. Onderkappen is een intensieve methode die meestal bij renovatiewerken wordt uitgevoerd. Naast het frezen dienen de binnenmuren opnieuw te worden gepleisterd en zal de buitenmuur hersteld moeten worden. Wanneer je een professionele vochtbestrijdingsbedrijf inschakelt om je muren te onderkappen, bedragen de kosten minimaal € 150 per lopende meter.

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

Lekkages opsporen en behandelen

Vochtplek op muur

Vochtplekken in je woning duiden niet altijd op een vochtprobleem. Soms is een waterlek de boosdoener. Waterlekkages kunnen door een professionele lekdetectie worden opgespoord. Waterlekken komen in je huis het meest voor in:

 • De waterleiding. Op de punten waar een waterleiding vertakt ontstaat gemakkelijk een waterlek.
 • Het verwarmingssysteem. Een waterlek in het verwarmingssysteem van je woning bevindt zich in de aanvoer- en/of afvoerleidingen van de verwarming in je huis.
 • De afvoerbuis. Wanneer de afvoer van je douche of wastafel beschadigd raakt, ontstaat gemakkelijk een waterlek.

Lekdetectiebedrijven zijn gespecialiseerd in het opsporen en behandelen van lekkages. Het opsporen gebeurt veelal aan de hand van:

 • Infraroodcamera;
 • Ultrasone detectie;
 • Vochtmeting;
 • Druktest;
 • Elektro-akoestiek;
 • Endoscopie;
 • Traceergas.

Wat een lekdetectie precies kost is afhankelijk van de ernst van de lekkage. Daarnaast is het verstandig om er rekening mee te houden dat bedrijven verschillende startbedragen voor hun werkzaamheden hanteren.

De gemiddelde kosten voor een lekdetectie vallen tussen de € 60 en € 120. Is een grondige inspectie van je woning nodig? Of is de waterlekkage vrij ernstig? Dan kunnen de kosten flink oplopen en ben je al snel tussen de € 300 tot € 500 kwijt.

Doorslaand vocht bestrijden

Bevinden de vochtplekken op de muur zich niet net boven de vloer? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met doorslaand vocht. Hierbij wordt neerslag in de reeds vochtige buitenmuur van je woning gezogen waarna het niet meer weg kan. Om doorslaand vocht succesvol te bestrijden is het verstandig om een vochtbestrijdingsdienst in te schakelen. De volgende methodes zijn effectief om doorslaand vocht te verwijderen:

 • Impregneren. De bekendste methode om vochtplekken buitenmuur te bestrijden is het impregneren van de muur van je woning. Het impregneermiddel brengt een beschermlaag aan op de buitenmuur. Wanneer je een vochtbestrijdingsdienst inschakelt om je muur te laten impregneren, bedragen de kosten zo een € 10 per vierkante meter. Let op: voorafgaand aan het impregneren dient de muur schoongemaakt te worden. Als je dit door vakmensen laat doen zijn hier uiteraard extra kosten aan verbonden.
 • Schilderen met vochtwerende verf. Om doorslaand vocht te bestrijden kun je ook je buitenmuur schilderen met vochtwerende verf. Dit heeft als bijkomend voordeel dat je woning er na een verfbeurt weer lekker fris uitziet. Wanneer je een professionele schilder inschakelt, kost een verfbeurt gemiddeld € 30 per vierkante meter. Let op: de buitenmuur dient voor de verfbeurt gereinigd te worden. Als je dit laat doen zijn hier extra kosten aan verbonden.
 • Aanbrengen nieuwe gevelbekleding. Tot slot kun je doorslaand vocht voorkomen door nieuwe, waterdichte gevelbekleding aan te brengen. Dit is duurder dan je muur impregneren of een vochtwerende verflaag aan te brengen. Een voordeel van waterdichte gevelbekleding is dat je buitenmuur tegelijkertijd ook opnieuw geïsoleerd kan worden. Als je de gevelbekleding aan vakmensen overlaat, bedragen de kosten minimaal € 40 per vierkante meter. Let op: dit is exclusief de isolatiekosten.

⇒ Vraag nu een gratis vochtdiagnose aan !

Schimmel in huis bestrijden

Een vochtplek op muur of plafond brengt vaak schimmel met zich mee. Met name zwarte schimmel valt erg op en is schadelijk voor de gezondheid.

Schimmelplekken in je huis kun je gemakkelijk tijdelijk verwijderen. Dit doe je op de volgende manieren:

 • Soda. Is de schimmel niet al te hardnekkig? Maak dan een oplossing van soda en water. Gebruik ongeveer 5 gram soda per liter water. Binnen een handomdraai heb je de schimmel van de muur of het plafond geschrobd!
 • Bleekmiddel. Krijg je de schimmel met soda niet weg? Maak dan een oplossing met bleekmiddel. Gebruik ongeveer 200 ml bleekmiddel per liter water en breng het aan op de schimmels. Laat dit een nacht inwerken en schrob het er de volgende dag af. Is de schimmel nog niet helemaal verdwenen? Herhaal het bovenstaande dan nog een keer.
 • Schimmelreiniger. Wil je liever een kant-en-klaar middel gebruiken om schimmel te bestrijden? Er zijn verschillende schimmelreinigers op de markt die de schimmels in je huis verwijderen. Lees voor het gebruik van de schimmelreiniger altijd goed de bijsluiter.

Wanneer je schimmel zelf verwijdert, is het probleem nog niet opgelost! Pak je het vochtprobleem niet bij de kern aan, dan zal er steeds schimmel terugkomen.

Belang van een goede vochtdiagnose

Zoals aan het begin van dit artikel al even werd aangestipt zijn vochtplekken in je woning slecht voor je gezondheid. Vochtplekken muur of plafond zijn vaak het gevolg van een hoge luchtvochtigheid in huis. Een luchtvochtigheid hoger dan 50% is slecht voor de longen en stimuleert de groei van schimmels in je woning.

Ook kun je door een hoge luchtvochtigheid allergieën ontwikkelen. Bij een luchtvochtigheid van meer dan 70% groeit het aantal bacteriën en virussen in je woning gestaag. Bij een luchtvochtigheid van 80% kun je meer last krijgen van huisstofmijt.

Een goede vochtdiagnose in je huis is dus onmisbaar. Je voorkomt vochtplekken muur of plafond en creëert een gezonde leefomgeving voor jezelf en de personen waar je mee samenwoont!

Vraag nu een vrijblijvende vochtdiagnose aan

 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar heb je een vochtprobleem?
2. Beschrijf je project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.