Ventilatie in huis: soorten en prijzen

Je hebt goede ventilatie nodig in huis voor gezonde lucht en dus ook een gezond leven. Toch is in veel huizen de lucht ongezonder dan buiten, kun je het je voorstellen? Het is daarom belangrijk om te werken aan een gezond binnenklimaat en het juiste ventilatiesysteem in huis. In dit artikel leren we je meer over de soorten ventilatiesystemen en hoe je het juiste systeem kiest in jouw huis.

Soorten ventilatiesystemen en prijzen

Er zijn diverse ventilatiesystemen beschikbaar voor elk budget. Zo kun je voor elke locatie en voor elk type vochtprobleem de juiste oplossing vinden.

Type ventilatiesysteem Prijs
Ventilatiesysteem A +- €1.500
Ventilatiesysteem B +- €2.500
Ventilatiesysteem C +-€3.000
Ventilatiesysteem D +- €6.500 tot €7.000

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

Ventilatiesysteem A

Ventilatiesysteem A werkt met natuurlijke toevoer van lucht en een natuurlijke afvoer. Je hebt weinig controle over de ventilatie, maar het is relatief goedkoop.

Ventilatiesysteem B

Een ventilatiesysteem met enkel toevoer met ventilatoren pompt verse lucht met behulp van ventilatoren in de woning. Dit systeem is vlot en efficiënt maar dient echter alleen geïnstalleerd te worden wanneer je huis voldoende geïsoleerd is. De prijs voor dit systeem ligt gemiddeld rond de €2.700, maar is uiteraard sterk afhankelijk van het type en van de te ventileren ruimte.

Ventilatiesysteem C

Een ventilatiesysteem met enkel afzuiging  met ventilatoren werkt het tegenovergestelde als het bovengenoemde ventilatiesysteem. In plaats van lucht door de ruimte te pompen, voert het systeem de vochtige lucht weg uit de woning. Dit systeem wordt vaak geïnstalleerd in de zogenoemde ‘natte’ ruimtes, namelijk de badkamer, keuken of berging. Over het algemeen betaal je rond de € 3.000 à € 3.400 voor dit systeem.

Ventilatiesysteem D

Ten slotte is er het warmterecuperatie systeem. Dit systeem regelt zowel de aanvoer van verse buitenlucht als de afvoer van de gebruikte vochtige binnenvlucht. Het systeem is volledig mechanisch waardoor geen speciale roosters of ramen hoeven worden geplaatst. De filters in het apparaat reinigen de lucht en zorgen voor een optimale luchttoevoer en luchtuitlaat. Voor een systeem met warmterecuperatie betaal je al snel rond de €6500 tot €7.000.

⇒ Vraag een vrijblijvende vochtdiagnose aan !

Ventilatiesystemen voor elke woning

Er zijn meerdere soorten ventilatiesystemen, maar ze hebben allemaal hetzelfde doel: de lucht verversen en schimmels en condensatie tegengaan. Dit kan namelijk leiden tot gezondheidsklachten, zoals hoofdpijn, benauwdheid of chronische verkoudheid. Zaak om een goed systeem te kiezen dus! We zullen je ook informeren over de bijbehorende prijzen, zo weet je meteen waar je aan toe bent. Weet echter wel: elke investering die je doet, is een investering in de toekomst en in de waarde van jouw huis.

Mechanische ventilatie

Er zijn twee soorten mechanische ventilatie. De ene soort zuigt alleen de vervuilde lucht weg, en doet de toevoer op natuurlijke wijze. De andere versie zuigt de vuile lucht weg en zorgt ervoor dat er nieuwe verwarmde lucht de woning binnenkomt. Dit systeem noemen ze ook wel een balans ventilatiesysteem. Dit wordt dus allemaal geregeld door een ventilatietoestel. Mechanische ventilatie wordt aangeraden om condens op je ramen en muren tegen te gaan.

Natuurlijke ventilatie

Daarnaast hebben we natuurlijke ventilatie. Dit is een manier van ventileren die we allemaal wel kennen. Het loopt via de ventilatieroosters in ramen en door geopende ramen of andere afvoerkanalen. Je regelt hierbij zelf de ventilatie door het ventilatierooster of raam te openen of te sluiten. Heb je een redelijk kleine badkamer met slechts één raam, of geen? Dan is verluchten niet voldoende om condens te voorkomen. Meestal wordt een mechanisch systeem aangeraden voor het ventileren van de badkamer.

Hoe kies je een ventilatiesysteem

Ventilatierooster

In principe is er niet een keuze de beste keuze. Je moet vooral een systeem kiezen dat bij je past. Wel is het vaak aan te raden om te investeren in een duurder ventilatiesysteem, wanneer je ook goed hebt geïnvesteerd in isolatie. Hoe beter geïsoleerd, hoe meer de warmte blijft hangen en hoe langer vieze lucht ook blijft hangen. Deze wil je dus wel goed verversen. Je komt hiermee een heel eind op de natuurlijke manier, maar we kunnen ons voorstellen dat je er in de winter niet op zit te wachten om alle ramen en roosters de hele dag open te zetten. Want ook een gesloten raam met een geopend ventilatierooster kan behoorlijk tochten. Het is daarom verstandig om wel ook deels in de mechanische vorm van ventilatie te investeren. Anders kun je voor nare problemen komen te staan, zoals een te hoge luchtvochtigheid. Af en toe verluchten volstaat ook niet om vochtproblemen te verhelpen, zoals condens op ramen en spiegels, schimmel in huis en andere nare symptomen.

Een te hoge luchtvochtigheid: slecht voor je gezondheid

Je ziet het al vaak in de badkamer, wanneer de badkamerventilatie, zoals een afzuiging in de badkamer of een badkamerventilator, niet aanstaat. Een afgesloten ruimte waar het warm en vochtig wordt, met als resultaat: condens op de spiegel. Condensatie is een teken van een te hoge luchtvochtigheid. Condens ontstaat wanneer je huis luchtdicht is door isolatie en er vervolgens een verschil in temperatuur ontstaat. Dit kan bijvoorbeeld ook ‘s nachts op de slaapkamer gebeuren, wanneer je als mens vocht verliest door te ademen en alle ramen en deuren gesloten zijn. Het verschil in temperatuur van binnen en buiten zorgt voor condensatievocht op ramen en spiegels, maar kan ook voorkomen op muren of plafonds.

Dat is enerzijds slecht voor de gezondheid en anderzijds ook voor de ruimte zelf. Het is niet erg om af en toe in een ruimte te zijn waar de luchtvochtigheid tijdelijk hoog is, zoals na het douchen in de badkamer. Maar het is ook daar verstandig om te investeren in badkamerventilatie of een afzuigingsysteem in de badkamer.

Een teveel aan condens zorgt voor schimmelvorming, een muffe geur en het loslaten van verf en behang. Daarnaast zorgt het voor gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, irritaties aan ogen, neus en keel en het kan zelfs zorgen voor misselijkheid. Zorg dus ook in de badkamer voor een goede badkamerventilator.

Op welke manier ga jij jouw ventilatie regelen? Enkel de natuurlijk wijze of ga je voor de gecombineerde vorm? Of zelfs de compleet mechanische manier van ventileren? Een vochtspecialist kan jou helpen om een systeem te kiezen dat bij jou en je huis past.

Vraag een gratis vochtdiagnose aan bij een expert.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar heb je een vochtprobleem?
2. Beschrijf je project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.