Vochtige muren: behandelingen en prijzen

Het is een probleem dat in veel woningen voorkomt: vochtproblemen. Het is de schrik voor elke woningeigenaar. Het kan een hardnekkig probleem zijn en het is vaak moeilijk om de oorzaak van vocht op de muren te achterhalen. Daarnaast kan vocht op de muren veel schadelijke gevolgen voor je woning hebben. Overigens niet alleen voor je woning, maar ook voor je gezondheid. Veel mensen stellen vocht bestrijden vaak uit, maar dat is zeker niet aan te raden. Het kan immers van kwaad tot erger gaan en dan kunnen de kosten enorm oplopen.

Gelukkig bestaan er veel mogelijkheden om vochtplekken op muren te behandelen.
Vochtige muren behandelen: prijzen per behandeling

We begrijpen maar al te goed dat je graag wil weten wat het kostenplaatje is als het gaat om vochtbestrijding. Dit is niet heel eenduidig aan te geven, want er zijn verschillende aspecten die hier een belangrijke rol bij spelen, zoals de oorzaak van het vocht, de mate waarin de muur aangetast is en hoe veel materiaal er nodig is voor de behandeling.

Veelvoorkomende vochtbehandelingen en de richtprijzen

Behandeling
Prijs
Per

Muur impregneren
+- €10
per m²

Muur injecteren
+- €100
per m²

Muren onderkappen
+- €100 – €150
per m²

Mechanische ventilatie
+- €1.500 – €4.000
per volledige installatie

Wat is de onderliggende oorzaak van vocht in de muren?
Hierboven hebben we het over de prijzen gehad van het behandelen van vocht, maar wat zijn nu de oorzaken van vocht in de muren? Denk daarbij aan optrekkend vocht, lekkage en condensatie.
Optrekkend vocht
Een belangrijk oorzaak van vocht in je huis, is het zogenoemde optrekkend vocht. Zoals de naam al doet vermoeden, komt dit vocht vanuit de grond en trekt dit zich naar je woning toe. Meestal vind je dit optrekkend vocht bijvoorbeeld in de kelder, omdat er geen sprake is van een goede fundering en het dan sneller vochtig wordt. Vanuit de kelder kan het dan ook nog oplopen, zodat het ook je vloer en dergelijke kan aantasten. Daarom is het zeer belangrijk om deze vorm van vocht op een goede manier op te lossen.
Condensatie
Een andere belangrijk oorzaak van vocht in huis is condens. Dit is overigens iets wat door veel mensen wordt onderschat. Het gaat dan om de meest menselijke activiteiten die ervoor kunnen zorgen dat er condens veroorzaakt wordt. Daarbij kun je denken aan koken, douchen, kleding wassen en dergelijke dagelijkse activiteiten. Waarom heeft dan niet iedereen vochtproblemen? De reden hiervoor is dat condensatie vrij gemakkelijk opgelost kan worden. Het heeft dan te maken met een beperkte ventilatie. Heb je regelmatig condens op de ramen? Dat kan een indicatie zijn dat je met condensatievocht te maken hebt.
Lekkage
Een andere belangrijk oorzaak van een vochtprobleem kunnen lekkages zijn. Een probleem met lekkage is dat je deze in nieuwere woningen niet zo snel ziet. Dit komt omdat in de meeste nieuwe badkamers de leidingen zijn weggewerkt achter de muur. In die gevallen kan het dus lastig zijn om te weten of er sprake is van een lekkage en waar het zich bevindt. Het kan bijvoorbeeld maar een klein waterlek zijn, maar die kan langzaamaan er toch voor zorgen dat je woning veel schade gaat oplopen. Lekkages kunnen dus ook zorgen voor vocht in de muren. Een lekkage moet altijd zo snel mogelijk opgespoord worden, voordat er ook nog andere schade kan ontstaan. Gelukkig kan een professionele lekdetectie een accurate oplossing bieden.
Vochtplekken op de muren
Als het dus gaat om vocht bestrijden moet er onderscheid worden gemaakt tussen vochtplekken op de binnenmuren en vochtplekken op de buitenmuren. Daar hebben we het hiervoor al even over gehad. Vochtplekken op binnenmuren kunnen structurele schade veroorzaken aan je woning. Daarom is het belangrijk op deze zo snel mogelijk te laten behandelen. Hierbij is het altijd aan te raden om eerst een vakman te laten kijken. Die kan de balans opmaken en ook het probleem vaststellen. Dat is wel zo handig, want als je enkel het gevolg oplost en niet de oorzaak, dan heb je binnenkort weer problemen. Een expert kan meestal al vrij snel zien wat de oorzaak is van het vocht op de muur. Het kan bijvoorbeeld wijzen op condens of doorslaand vocht. Heb je last van optrekkend vocht? Dan informeer je best eens naar een specialist om de muren te laten injecteren. Een meer drastische maatregel is het onderkappen van je muren.
Vochtplekken op het plafond
Zie je steeds meer vochtplekken op het plafond? In de badkamer, keuken of slaapkamer is het goed mogelijk dat je vochtplekken op het plafond of de muren ziet. Een vochtplek op het plafond wijst in dat geval op condensatie, dus een gebrek aan goede ventilatie. Verschijnen de vochtplekken vrij abrupt of zijn de plekken donker van kleur? Dan kan het een teken van een lekkage zijn. Laat vochtplekken dus niet voor wat ze zijn, er kan namelijk meer aan de hand zijn.
Vochtige buitenmuur
Een vochtige buitenmuur heeft vaak een hele andere oorzaak dan een vochtige binnenmuur, maar soms kan het hand in hand met elkaar gaan. Dat wil zeggen dat een vochtige buitenmuur als gevolg kan hebben dat de binnenmuren ook worden beschadigd. Vocht in de buitenmuur heeft vaak te maken met stenen die niet meer waterdicht zijn. En in veel gevallen kan het ook met voegwerk te maken hebben. Heb je last van een vochtige gevel? Aarzel dan niet om de gevel te laten impregneren.
Schimmel op de muren
Een nadeel van vocht op de muren, is dat het er ook voor kan zorgen dat er schimmel ontstaat. In veel huizen komt bijvoorbeeld zeer veel zwarte schimmel voor. Het ziet er niet alleen heel erg smerig uit, maar het is ook nog eens gigantisch slecht voor je gezondheid. Zeker als je al een onderliggende fysiek probleem hebt, dan kan schimmel op de muren ervoor zorgen dat dit probleem nog wordt verergerd. Schimmel is een gevolg van vochtige muren en geen oorzaak. Als je geen vochtproblemen in huis hebt, dan is het vrijwel onmogelijk dat schimmel gaat groeien. Als je al schimmel in huis hebt, dan kan er gesteld worden dat er sprake is van een vochtprobleem. Het is belangrijk om eerst de schimmelplekken te verwijderen en daarna de oorzaken aan te pakken van het probleem met vocht. Condens kan een belangrijke oorzaak zijn van schimmel op de muren. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval in de badkamer. Maar het kan ook te maken hebben met een slechte ventilatie.
Vochtige badkamer
Iets wat regelmatig voorkomt is een vochtige badkamer. De reden hiervoor is doorgaans gemakkelijk te verklaren: dit heeft namelijk te maken met een zeer slechte ventilatie in je badkamer. Je badkamer is het vochtigste gedeelte van je gehele huis en omwille van die reden moet die ook het beste geventileerd worden. Schimmel in de badkamer is namelijk een groot probleem in zeer veel verschillende woningen. Misschien heb jij een raam in je badkamer. Dat kan zeer voordelig zijn, want dan kun je het raam altijd op een kiertje zetten. Dit is een goedkope manier om even te verluchten. Maar ook een ventilatie of verwarming kan een oplossing zijn voor een vochtige badkamer.
De gevolgen van schimmel op muren
Schimmel op de muren kan grote gevolgen hebben. Aan de ene kant gevolgen voor je woning. Het kan bijvoorbeeld houten constructies aantasten. Ook gipsplaten en pleisterwerk kunnen erdoor worden aangetast. Bovendien geeft het een zeer muffe geur af. Maar daarnaast is het ook zeer slecht voor je gezondheid. Je kunt er luchtwegproblemen van krijgen, maar bijvoorbeeld ook problemen met je huid, zoals eczeem en andere irritaties.
Vind een vochtbestrijder bij jou in de buurt
Zelf een muur tegen vocht behandelen is een heuse klus. Hier zijn experts voor die al jarenlang ervaring hebben met het behandelen van vochtige muren. Dat is vaak handiger dan er zelf mee aan de slag gaan, een professional werkt snel en efficiënt en kan goed inschatten waar de oorzaak van het probleem zich bevindt. Bovendien doe je vaak meer kwaad dan goed als je zelf de handen uit de mouwen steekt.

Wil je gemakkelijk prijzen vergelijken van vochtspecialisten? Vraag een vrijblijvende offerte aan of een gratis vochtdiagnose.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar heb je een vochtprobleem?
2. Beschrijf je project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.