Kelder waterdicht maken: werkwijze en prijzen

Als je kelder vochtig is, kan dat verschillende oorzaken hebben – maar goed nieuws is het nooit. Water en vocht in je kelder kan doorslaan naar de rest van je huis en flinke problemen veroorzaken.

Het is dan belangrijk om te zoeken naar een professionele oplossing. Eentje die zorgt voor drainage van de kelder, een kapotte waterkering herstelt, of zorgt voor de afvoer van vochtige lucht.

Hier vertellen we je alles over vocht bestrijden in je kelder. We behandelen de mogelijke oorzaken, de oplossingen die daarbij horen, en het mogelijke kostenplaatje.

Ook vertellen we je hoe je de beste vakman vindt om weer een waterdichte kelder te krijgen.

 

Kelder waterdicht maken: prijs en kosten

Zo dadelijk bespreken we wat je kunt doen tegen een vochtige kelder. Maar laten we eerst even snel de kostenposten van verschillende behandelmethodes neerzetten.

Behandeling Prijs Per
Bekuiping €4.000 tot €10.000 volledige kelder
Drainage met behulp van folie €2.500 tot €8.000 volledige kelder
Muren injecteren met waterkerende gel / vloeistof €100 strekkende meter
Keldervloer van polyurethaan aanbrengen €20 to €80
Keldervloer afdichten met schelpen, zand of isoparels €15 tot €30
Ventilatierooster plaatsen €120 rooster

Dit zijn prijzen inclusief materiaalgebruik en arbeidskosten van een professional. En deze tarieven vallen reuze mee als je weet wat voor schade en problemen een permanente vochtige kelder kan opleveren!

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

Methodes om de kelder waterdicht te maken

Schimmel op muur

Je kelder waterdicht laten maken kan op verschillende methodes. Wat de beste aanpak is, verschilt en hangt af van de oorzaak van het vocht in de ruimte. Vocht in de kelder kan namelijk aan de volgende problemen liggen:

  • Een lekke waterleiding of afvoerbuis;
  • Schade aan de vloer, muren of kim (naad tussen vloer en muren);
  • Een hoge porositeit (doordringbaarheid voor water) van het bouwmateriaal;
  • Versleten of gebarsten stuc-, pleister- of verflagen op de kelder;
  • Een hoge druk van het grondwater of langdurige wateroverlast;
  • Een hoge luchtvochtigheid in de ruimte door slechte ventilatie.

Je kelder waterdicht maken is dus makkelijker gezegd dan gedaan. Als je de oorzaak niet herkent, kan je ook geen effectieve vochtbestrijding uitvoeren. Gelukkig kan een vakman een diagnose uitvoeren en snel bepalen wat de oorzaak is. Hij kiest dan in samenspraak met jou voor één van deze oplossingen.

Kelder waterdicht maken met kelderbekuiping

Water kan door de vloer of door de onderste laag van de keldermuren sijpelen. Dat gebeurt bijvoorbeeld als je in een gebied met veel kwel (opstuwend water) woont. De druk van het grondwater is dan zo hoog, dat het water door de holtes en door de eventuele scheurtjes en spleten van de keldervloer komt.

Ook als er een lange tijd veel regen valt kan het grondwater door de keldervloer of –wand heenkomen. Zeker als je woont in een laagliggend gebied of een gebied met een slechte waterafvoer (zoals kleigrond) dan kan dit aan de hand zijn.

De oplossing is om een nieuwe kering tegen water te maken. Hoe dat precies gedaan wordt, dat verschilt sterk per situatie. Soms is het storten van een laag beton of cement op je keldervloer voldoende om het bodemvocht tegen te houden.

Soms moet er onder de kelder een nieuwe, ondoordringbare vloer worden aangebracht. De juiste oplossing verschilt per situatie. Bekuiping van de kelder kan duur zijn en hoge kosten met zich meebrengen, maar de ingreep kan ook meevallen.

Kelderdrainage

Als er bodemwater je kelder in komt, is bekuipen een radicale manier om een waterdichte kelder te creëren. Als het probleem minder ingrijpend is, en als de kelder daarvoor geschikt is, dan kan er soms ook volstaan worden met het plaatsen van drainagefolie.

Deze folie bevat kanaaltjes die vloeibaar water afvoeren naar een centraal punt en helpt zo met vocht bestrijden.

De kosten van een nieuwe kelderdrainage zijn lager dan die van bekuipen. Deze behandeling is dus niet altijd mogelijk, en ook blijft de lucht in de ruimte vaak (een beetje) vochtig.

Keldervloer waterdicht maken

Nog een methode om de keldervloer waterdicht te maken is het repareren van de waterafstotende vloer. Er kan dan een waterdichte laag van polyurethaan worden aangebracht die snel droogt en een waterkering vormt. Dit is mogelijk als eventuele kieren of scheuren in de vloer gerepareerd zijn.

Een alternatieve manier van je kelder vochtvrij maken is het plaatsen van een laag schelpen, zand of isoparels. Deze materialen vormen een ondoordringbare dikke laag, waardoor ook opstijgend grondwater niet meer je kelder binnenkomt. Een nadeel van deze behandeling is wel dat de doorloophoogte van je kelder wat lager wordt!

De keldermuren injecteren

Een slimme en moderne oplossing voor kelderdichting is het injecteren van de muren onder hoge druk. Er worden dan gaten in de muren geboord, en daarin wordt een vloeistof of gel gespoten die zich uithardt.

Na het uitharden vormt die substantie een waterdichte afsluiting van de muren. Dit is een goede optie als het water uitsluitend via de onderste lagen van de muur binnenkomt.

⇒ Vraag nu gratis offertes aan !

Een betere ventilatie in de kelder creëren

Misschien is er geen sprake van een lek of binnenkomend grondwater, maar is je kelder gewoon niet goed geventileerd. Zeker als je er vochtige spullen in opslaat (tuinaarde, groenten, natgeregende spullen) en er geen ventilatiekanalen zijn. Het vocht in de lucht kan dan nergens heen en de condens druipt letterlijk van de muren af.

Het is dan vaak voldoende om één of meer ventilatieroosters (naar buiten of naar een ventilatiekanaal) te plaatsen. Het vocht verdwijnt dan met de lucht en je kelder droogt op.

Als dat niet voldoende is kan er ook een ventilator of een elektrische luchtontvochtiger geplaatst worden. Deze apparaten zorgen snel dat je vochtproblemen verleden tijd zijn – en dat ook blijven.

De voordelen van een waterdichte kelder

De vochtproblemen in je kelder oplossen heeft grote voordelen voor je woning. En als de problematiek lang blijft bestaan, kan het zelfs van groot belang zijn om die te laten verhelpen. Wat krijg je terug voor je investering in het vochtwerend maken van je kelder?

  • Je maakt minder stookkosten. Een vochtige kelder verlaagt de temperatuur in de ruimtes op de begane grond. Om die weer behaaglijk warm te stoken moet je de verwarming flink hoog zetten – iets wat je, zeker in de koude jaargetijden, flink wat extra geld kan kosten.
  • Schimmels, bacteriën en ongedierte krijgen geen kans. De schimmels en schimmelsporen in een vochtige kelder kunnen zich verspreiden en schade toebrengen aan je gezondheid (astma), je interieur (rotting) en zelfs aan de constructie van je huis (huiszwam!). Ook bacteriën en nare beestjes zoals muizen, kakkerlakken en zilvervisjes heb je liever niet in je huis. Een vochtige, donkere ruimte is echter een ideale plek voor hun vestiging.
  • Je voorkomt schade aan je bezittingen. Wat je ook opslaat in je kelder, goede kans dat het niet bestand is tegen langdurige vochtproblemen. Gereedschappen gaan roesten en natuurlijke materialen bederven.
  • Vieze geuren verdwijnen. Een natte kelder is de bron van een soort muffe ‘putlucht’ die zich langzaam door het hele huis verspreiden, en waar geen open ramen tegen helpen. De boel laten drogen is het enige wat deze vieze geur laat verdwijnen.

Een professionele vochtbestrijder vinden

Alle oplossingen hierboven kan je het beste laten uitvoeren door een erkende vochtbestrijder. Om te beginnen omdat er veel mogelijke oorzaken zijn, die een expert correct kan opsporen.

Ten tweede omdat een kelderdichting perfect moet worden uitgevoerd, zodat je niet opnieuw met hetzelfde probleem geconfronteerd wordt.

Vraag dus een aantal offertes aan van vakmannen. Daarin zie je direct welke werkzaamheden ze kunnen uitvoeren, en wie de meest competitieve prijzen aanbiedt. Zo bespaar je het meest op het 100 procent vochtwerend laten maken van je kelder!

Vraag vrijblijvend offertes aan van vochtbestrijders!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar heb je een vochtprobleem?
2. Beschrijf je project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.