Vochtige kelder bestrijden

Loopt het vocht van de muren in de kelder? Dan is een efficiënte vochtbestrijding noodzakelijk! Een vochtige kelder kan namelijk leiden tot zware schade. Maar hoe begin je eraan? Het is helaas een veelvoorkomend probleem, maar gelukkig zijn er verschillende manieren om dit op te lossen én te voorkomen.

Vocht in de kelder bestrijden: prijzen

Het bestrijden van vocht in de kelder kun je niet zo snel alleen uitvoeren. Je hebt al snel de hulp van een professionele vochtbestrijder nodig. De kosten van zo’n vochtbestrijder zijn afhankelijk van het vochtprobleem, de grootte van de beschadigde oppervlakte en de gekozen vochtbestrijdingsmethode.

Houd er rekening mee dat de kosten starten bij ongeveer 100 euro en kunnen oplopen tot zo’n 10.000 euro. Bij zware schade kunnen deze kosten zelfs nog verder oplopen.

behandeling Prijs per m²
Kelderbekuiping €20 – €60 per m²
Kelderdrainage €3.000 – €10.000 volledige kelder
Muren injecteren €100 – €150 per m²

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

Gevolgen van een vochtige kelder

De gevolgen van een vochtige kelder zijn geen pretje. De meest voorkomende gevolgen brengen schade aan het gebouw. Denk maar aan afschilferende verf of rottend papier en karton, maar de schade kan nog een stapje verder gaan.

Een vochtige, gesloten ruimte is immers een broeigaard voor schimmels en huiszwammen en kan zelfs leiden tot rottend hout, loskomend pleister- of stucwerk, salpetervorming, kringvormige vlekken en water. Helaas stopt het hier niet.

Vocht leidt niet enkel tot schade aan het gebouw, het kan in extreme gevallen ook gezondheidsproblemen verslechteren of veroorzaken. De meest voorkomende klachten zijn hoofdpijn, hoesten, allergische reacties en het aanslepen van een chronische verkoudheid.

Bovendien hangt er in je kelder nog eens een onprettige, muffe geur die in extreme gevallen kan doordringen tot in de ruimtes ernaast.

De oorzaak vinden van vocht in de kelder

Om vochtproblemen in de kelder op te lossen, is het belangrijk om eerst de oorzaak te vinden. Laat de kelder grondig onderzoeken zodat je kunt zien waar het water precies vandaan komt. Om jou een beter beeld te geven, kun je hieronder de meest voorkomende oorzaken lezen.

Opstijgend grondwater in de kelder

Een oorzaak waar je niet echt vanuit kan, is het feit dat jouw kelder een ondergrondse constructie is die constant onder druk staat van grondwater. Niet enkel zwakke maar ook stevige, dikke muren kunnen dit water niet altijd tegenhouden. Het water vindt namelijk snel een zwakke plek of een scheurtje waar het kan binnendringen.

In dat geval is er sprake van zijdelingse infiltratie door grondvocht. Vooral tijdens lange, regenachtige periodes kan het niveau van het grondwater snel verhogen waardoor de druk hoger wordt en er meer kans is op binnensijpelend water.

Bovendien kan er door de druk ook water binnenkomen via de kimnaad. Dit is de verbinding tussen de keldermuren en de vloer. Als de aansluiting niet goed werd geplaatst, vormt het geen waterdichte bescherming. Als er al grondwater in de kelder te zien is, is het aangeraden om dit zo snel mogelijk op te lossen.

Het grondwater kan namelijk snel stijgen waardoor jouw kelder in een korte tijd onder water komt te staan. Optrekkend vocht is namelijk geen pretje en al zeker niet als je het moet laten afvoeren.

Condens in de kelder

Condens of grondvocht is een tweede, belangrijke oorzaak en ontstaat vaak door een gebrek aan luchtbeweging. Aangezien een kelder volledig omsloten is, zonder ramen, is het moeilijk om rechtstreeks frisse lucht binnen te laten. Dit zorgt ervoor dat de ruimte gevoelig is voor diverse vochtproblemen.

De luchtvochtigheid in een kelder is immers altijd wat hoger in vergelijking met de bovenliggende verdiepingen. Een kelder moet daarom voldoende geventileerd worden. Anders wordt de luchtvochtigheid te hoog, wat bijgevolg leidt tot condensatievocht.

Lekkage in de kelder

Iets wat je ook zeker moet controleren zijn de waterleidingen en afvoerbuizen. Eens er sprake is van een lekkende leiding of buis, is het vanzelfsprekend dat dit een (mede)oorzaak is van het vochtprobleem. Bovendien leidt een beschadigde rioolbuis ook tot een lekkage. Als gevolg van verzakkingen, kan een rioolbuis scheuren of breken. Het water kan via de beschadigde rioolbuis ontsnappen en doordringen in de muren.

Aangezien leidingen of buizen niet altijd zichtbaar zijn, is het moeilijk om een lekkage in de kelder te achterhalen. Houd het water daarom goed in de gaten. Komt het water in een snel tempo naar binnen en droogt het niet op? Dan is de kans op een lekkage vrij groot.

Laat voor de zekerheid een lekdetectie uitvoeren, zo weet je zeker waar de oorzaak zit en hoe die snel kan aangepakt worden.

⇒ Vraag nu een gratis vochtdiagnose aan !

Verschillende methodes om je kelder vochtvrij te maken

Vocht in kelder

Eens de oorzaak is vastgesteld, kun je makkelijk op zoek gaan naar een oplossing voor je vochtige kelder. Je gaat in dit geval best op zoek naar een specialist die de vochtbestrijding kan uitvoeren zodat het op een professionele manier wordt uitgevoerd.

Zo’n vochtbestrijder biedt verschillende manieren aan om vochtproblemen in de kelder aan te pakken. Aan de hand van onderstaande methodes wordt jouw kelder in enkele ogenblikken terug vochtvrij.

Kelderbekuiping

Kelderbekuiping, of ook wel kelderdichting of kelderafdichting, is een traditionele methode om het grondvocht uit jouw kelder de verwijderen.

Hierbij worden de muren en vloer zodanig gecementeerd met een waterdichte pasta tot deze geheel waterdicht zijn. Het is belangrijk om op voorhand na te gaan als de muren volledig egaal zijn en geen scheuren of andere beschadigingen bevat.

Is dit wel het geval? Dan moet de vochtbestrijder dit eerst oplossen vooraleer de cementlaag wordt aangebracht. Bovendien wordt bij deze methode ook aandacht besteed aan de kimnaad. Dit vormt namelijk snel een zwakke plek. Door de kimnaad ook meteen aan te pakken, worden meerdere oorzaken meteen opgelost.

Aan de hand van deze behandeling kan het water van buitenaf niet snel doordringen via de muren en/of vloer én is de kans op kimnaad lekkages meteen stukken lager.

Kelderdrainage

Heb je overtollig condensatievocht in de kelder? Dan is drainage de beste oplossing. Bij deze methode wordt het water afgevoerd naar een reservoir. Er bestaan drie verschillende vormen van drainage die, afhankelijk van de oorzaak, worden toegepast:

  • Randdrainage: deze methode wordt gebruikt als het vocht via de kimnaad de kelder binnendringt. Aan de hand van een gecementeerd afvoersysteem wordt het water opgevangen en afgevoerd.
  • Vloerdrainage: dit is de beste methode als het vocht via de keldervloer naar binnenkomt.
  • Wanddrainage: er wordt voor deze methode gekozen als het vocht via de keldermuren naar binnensijpelt.

Keldermuren injecteren

Het injecteren van de keldermuren wordt uitgevoerd wanneer de keldermuren vocht in het metselwerk dragen.

Hierbij boort de vochtbestrijder gaten in de muur en waarna een waterdicht injectiemiddel wordt toegevoegd. Vervolgens verspreidt dit middel zich door de muren die op zijn beurt een waterkering vormt.

Ventilatie

Een ventilatie installeren lost niet enkel vochtproblemen op, maar kan ze bovendien voorkomen. Door een ventilatierooster te plaatsen kunnen problemen zoals vochtplekken en schimmels opgelost worden.

Bovendien kun je een mechanisch ventilatiesysteem laten plaatsen. Dit zorgt voor een constante verluchting waardoor het meer effect heeft.

Muren onderkappen

Een drastische manier om vocht te verwijderen is het onderkappen van de keldermuren. De volledige ruimte wordt praktisch uiteengehaald om achteraf een waterdichte vochtkering te plaatsen. Aangezien deze methode behoorlijk ingrijpend is, wordt dit bijna enkel uitgevoerd tijdens renovatiewerken.

Gevel impregneren

Gevelimpregnatie wordt enkel uitgevoerd wanneer de kelder zich voor een deel bovengronds bevindt. Bij deze methode wordt de buitenmuur geïnjecteerd met een middel waardoor er een beschermlaag wordt gecreëerd.

Zo worden zoveel mogelijk vochtproblemen tegengegaan en is de gevel beter beschermd tegen vuil en schimmels.

De kosten om de vochtbestrijding te laten uitvoeren kunnen sterk variëren. Het is aangeraden om op voorhand prijzen van verschillende vochtbestrijders te vergelijken zodat je de beste oplossing vindt die ook binnen jouw budget past.

Last van een vochtige kelder? Aarzel niet om een vrijblijvende offerte aan te vragen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar heb je een vochtprobleem?
2. Beschrijf je project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.