Lekkage in de badkamer: oorzaken, behandelingen en prijzen

Een lekkage in de badkamer kan natuurlijk zeer vervelend zijn. Zeker wanneer je niet weet waar het lekkageprobleem vandaan komt en er hevige schade aan je woning wordt berokkend.

Waterschade kan namelijk veel problemen aan je huis veroorzaken en een lekkage opsporen kan best lastig zijn. In dit artikel gaan we in op lekkageproblemen in de badkamer. Hoe kun je deze opsporen en hoe zorg je ervoor dat dit wordt verholpen?

Lekkages in de badkamer reparatie: prijzen

Als het gaat om de prijzen voor het repareren van een lekkage in de badkamer, dan kan dit natuurlijk zeer verschillen. Hieronder geven we even aan waar dit allemaal afhankelijk van is. Vervolgens geven we richtprijzen voor verschillende typische behandelingen, zodat je er een beetje een beeld van hebt.

Behandeling Prijs per m²
Lekkage onder douchebak +- €300
Lekkage opsporen met lekdetector +- €200
Lekkende kraan repareren +- €150

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

Lekkage opsporen

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te weten waar de lekkage zit. Weet je echter niet waar het lekkageprobleem zit, dan kan je een professionele lekdetectie laten uitvoeren. Meestal gebruikt een loodgieter hier een lekdetector voor.

En dan is het natuurlijk ook nog afhankelijk van hoe lang het duurt voordat het lek precies is opgespoord. De specialist heeft verschillende manieren om de lekdetectie uit te voeren, afhankelijk van waar het probleem zich bevindt.

Het probleem

Dan is het bij de prijs natuurlijk ook nog belangrijk om na te gaan wat het precieze probleem is. Lekt er bijvoorbeeld een kraan, dan is het niet heel duur om dit op te lossen.

Zijn echter al je tegels helemaal kapot en moeten deze vervangen worden? Dan loopt dit natuurlijk al flink op in de kosten, dus het is ook belangrijk om daar op te letten als het gaat om het lekkage.

Als je bijvoorbeeld een lek onder je bad hebt, dan is het soms noodzakelijk om het gehele bad af te breken. Dat kan natuurlijk flink in de kosten oplopen.

Lekkages in de badkamer: waar kom je ze tegen?

Een lekkage in de badkamer kan je op verschillende plaatsen tegenkomen. Het ene lek is overigens een stuk gemakkelijker op te lossen dan een ander lekkage. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je een lekkage hebt door een druppelende kraan.

Een lekkende kraan merk je al snel op en deze is ook relatief gemakkelijk op te lossen. Maar een lekkageprobleem kun je op veel andere plekken ook tegenkomen. Problemen die een stuk minder gemakkelijk te herkennen zijn, dan wel op te lossen zijn. Daarbij kun je denken aan lekkage aan de afvoer.

Heb je een ligbad in de badkamer? Ook daar kan een lekkage aan de afvoer ontstaan. Meestal ontstaat deze lekkage onder het bad en dan is dat meestal niet zomaar op te lossen. Een ander probleem is lekkage aan de leidingen.

In oudere huizen zijn de meeste leidingen nog openlijk zichtbaar. Natuurlijk ziet dit er esthetisch niet zo mooi uit, maar het voordeel is dat je dan wel veel gemakkelijker een lekkageprobleem kunt opsporen. Aangezien je dan gewoon kunt zien waar het drupt. In nieuwe huizen zijn de leidingen weggewerkt.

Dit heeft als gevolg dat het veel lastiger is om deze lekkageproblemen op te sporen. Ook lekkage onder de douchebak is een veelvoorkomend probleem in de badkamer. En daarnaast komt het regelmatig voor dat er een lekkage in je badkamervloer ontstaat. Dan kan het water naar beneden druppelen.

⇒ Vraag nu een vrijblijvende vochtdiagnose aan !

Lekkageprobleem in de badkamer opsporen

Vochtmeting: vochtige badkamer

Een lekkage in de badkamer opsporen kan op verschillende manieren worden gedaan. Allereerst kan dit gebeuren middels een vochtmeting. Dan kan bekeken worden waar er sprake is van een grote aanwezigheid van vocht.

Op die manier kan het lekkageprobleem worden opgespoord. Daarnaast kan het ook met een ultrasone detectie worden opgespoord. Hiermee kun je gewoon langs de muren of vloer gaan. Zodra er ergens veel water/vocht is, dan begint hij harder te piepen en dan weet je waar het lek zit. Dit kun je vergelijken met een metaaldetector.

Lekkage onder bad

Een veelvoorkomende vorm van lekkages, is water onder het bad. Het gaat dan om de afvoer die aan het lekken is. Dus meestal merk je het lekkageprobleem wanneer het water weg wordt gevoerd. Heb je hier last van dan, is het aan te raden om een expert in te schakelen die je daarbij kan helpen.

Deze kan ook bekijken waar het lekkageprobleem precies zit. Vaak moet het gehele bad opengehaald worden, dus dit kan flink in de prijzen oplopen. Maar in veel gevallen betaalt de verzekering dit.

Lekkage rond afvoer

Een lekkageprobleem rond de afvoer is meestal snel te vinden. Het kan bijvoorbeeld in de wasbak voorkomen. Wanneer je water weg laat lopen, dan begint het te lekken en voert het niet helemaal goed af.

Ook begint het dan meestal te stinken in de badkamer, omdat er natuurlijk smerig water en vuil door de afvoer loopt. Daar kun je het ook aan herkennen.

Lekkage rond leidingen

Een lekkageprobleem rond de leidingen kan ook ontstaan. Zijn de leidingen zichtbaar dan zie je dit snel. Zijn de leidingen weggewerkt, dan heb je meestal een detector nodig om vast te kunnen stellen waar het lekkageprobleem precies zit.

Lekkage in badkamervloer

Een lekkage in badkamervloer kan voorkomen omdat de tegels poreus zijn. Dit kan ook ontstaan wanneer de kitranden niet meer goed zijn. Meestal is het vervangen van de tegels de enige optie.

Maar in sommige gevallen kunnen ook enkel de kitranden worden gerepareerd en dan heb je daarna in principe geen problemen meer.

Lekkage onder douchebak

Daarnaast kan het ook druppelen onder de douchebak. In dat geval moet de douchebak meestal vervangen worden.

Badkamer: lekkage opsporen

Schimmel in badkamer

Water dat gaat druppelen, zorgt er natuurlijk voor dat er meer vocht in je badkamer is. Schimmel in de badkamer kan daar een gevolg van zijn. Meestal ontstaat er dan zwarte schimmel.

Dit kan niet alleen constructies in je badkamer aantasten, maar het is ook zeer slecht voor je gezondheid. Daarom kun je ook een klein lekkageprobleem beter zo snel mogelijk laten verhelpen.

Gevolgschade van lekkages in de badkamer

Naast schimmel in huis kunnen er nog meer gevolgen zijn van lekkages in de badkamer. Het kan bijvoorbeeld de muren aantasten. Hierdoor bestaat de kans dat je de muren weer volledig moet verven.

Het kan de vloer aantasten, maar het water kan ook naar onder druppelen. Op die manier kan het ook het plafond aantasten of andere kamers in je woning.

Weet je niet zeker of er sprake is van lekkages in je badkamer? Vochtplekken en vocht in de muren kunnen ook een andere oorzaak hebben. Je kunt dan altijd voor de zekerheid contact opnemen met een specialist voor een diagnose van het probleem.

Deze kan het gemakkelijk voor je controleren. Zo weet je zeker dat je geen onnodige werken laat uitvoeren.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar heb je een vochtprobleem?
2. Beschrijf je project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.