Mechanische ventilatie

In de badkamer was je jezelf, poets je je tanden, ga je lekker in bad zitten en sta je soms lekker lang onder de douche. En in de keuken staan de potten op het vuur te dampen. Dat brengt heel veel water met zich mee en dat zorgt weer voor heel veel vocht. En vocht in huis zorgt voor problemen.

Een goede ventilatie in huis, o.a. door middel van mechanische ventilatie in de badkamer kun je die problemen vermijden. Om die reden is er in veel gevallen al een mechanische ventilatie in je badkamer geïnstalleerd.

Een raam zo nu en dan even open zetten is beslist niet genoeg en is echt geen mechanische afzuiging. Mechanisch ventileren gaat gelukkig een paar stappen verder. Condens, wat vocht in de lucht eigenlijk is, komt op de koude muren en het koude plafond te zitten.

En dat vinden schimmels nu zo heerlijk! Vocht zit onder badkamerkastjes en achter de mooie design radiator. Ook daar gaan schimmels lekker zitten groeien. Daarom is het noodzakelijk om zeker in de badkamer goed te ventileren met een goed werkende mechanische afzuiging.

Soorten mechanische ventilatie: prijzen

Bij mechanische ventilatie verloopt de toe- en afvoer van lucht voor een deel of helemaal mechanisch. Je kunt 3 soorten mechanische ventilatiesystemen onderscheiden:

Systeem Prijs voor volledige installatie
Ventilatiesysteem B +- €2.800
Ventilatiesysteem C €3.000 – €3.500
Ventilatiesysteem D €5.500 – €7.000

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

  • Mechanische luchttoevoer en natuurlijke luchtafvoer – B
  • Natuurlijke luchttoevoer en mechanische luchtafvoer – C
  • Mechanische luchttoevoer en mechanische luchtafvoer – D

Bij systeem B wordt de lucht mechanisch aangevoerd via ventilatoren. De afvoer van vochtige en verontreinigde lucht geschiedt op natuurlijk manier via afvoerbuizen die boven het dak uitkomen. Dit ventilatiesysteem B wordt eigenlijk nauwelijks in woningen toegepast.

Mechanisch ventilatiesysteem C is wat met mechanische ventilatie wordt bedoeld. Voor een deel dus mechanisch. De luchttoevoer vindt op natuurlijke wijze plaats via roosters in de ramen, in de muren of via het dak. De luchtafvoer uit de natte ruimten zoals badkamer, toilet en keuken geschiedt mechanisch door middel van een ventilator in de mechanische ventilatiebox.

Er bestaat dan ook nog een C+ systeem met allerlei sensoren die CO2 meten, de vochtigheidsgraad, de temperatuur en eventuele beweging in gaten houden. Zelfregulerende lucht aanvoerroosters die worden bestuurd door de sensoren zorgen voor de juiste aanvoer van verse lucht.

Bij ventilatiesysteem D gebeurt alles mechanisch. Zowel de luchttoevoer als de luchtafvoer verloopt op een mechanische manier. Roosters zijn vervangen door ventielen. De afvoerventielen vind je in de natte ruimten zoals de badkamer en de keuken en toevoerventielen kun je in de droge ruimten aantreffen. Hier heb je een heel netwerk van kanalen nodig.

Een netwerk voor de verse lucht en een heel kanalennetwerk voor de afvoerde van de vochtige en verontreinigde lucht. Je kunt nu wel alles regelen en de lucht in je woning is altijd perfect. De toegevoerde lucht is in balans met de afgevoerde lucht. Daarom wordt het mechanische ventilatiesysteem D ook wel balansventilatie genoemd.

Dit mechanisch ventilatiesysteem D kan ook worden voorzien van een ingebouwde warmtewisselaar. De vochtige en warmere afgevoerde lucht geeft die warmte af aan de verse, maar nog koude aangevoerde lucht. Zo wordt de aangevoerde buitenlucht voorverwarmd vóór het je huis ingevoerd wordt. Hiermee kun je veel energie besparen.

Wat is mechanische ventilatie

Condens door gebrek ventilatie

Mechanische ventilatie of mechanische afzuiging is een systeem dat de opgewarmde en verontreinigde lucht uit de badkamer en de rest van de woning adequaat afvoert. Bovendien zorgt het systeem voor de aanvoer van verse frisse lucht.

Ramen openen als je onder de douche staat lost het vochtprobleem niet op. Er zal dan gewoon koude lucht naar binnen stromen. Het laat de lucht niet genoeg circuleren en ventileert niet gedurende de hele dag. Daarnaast zijn de woningen van nu bijzonder goed geïsoleerd. Zo goed zelfs, dat er nauwelijks sprake is van een natuurlijke toevoer en afvoer van lucht (en vocht).

Er zijn geen kieren meer zoals in oude woningen nog wel eens voorkomt. Als je dan ook nog eens de roosters van het ventilatiesysteem dicht houdt, is er geen enkele ventilatie meer in je huis. Door te ventileren houd je je woning gezond en veilig. Zo krijgen schimmels geen kans.

Om de badkamer te ventileren kies je best ook voor mechanische ventilatie. De badkamer is de vochtigste kamer in huis, en vaak ook waar een vochtprobleem begint. Je kunt die mechanische ventilatie ook nog een handje helpen door na het douchen de tegels met wisser en doek te drogen.

⇒ Vraag een gratis vochtdiagnose aan !

Mechanische ventilatie reiniging: hoe vaak?

Schoonmaken ventilatie: voor een goede gezondheid

Je hebt voor jouw situatie de beste mechanische ventilatie aangeschaft en nu wil je weten hoe vaak je deze moet reinigen. Het is heel belangrijk om het mechanisch ventilatiesysteem goed te onderhouden.

Daar hoort schoonmaken en ventilatiereiniging ook bij. Het gaat om je eigen gezondheid en die van je gezin en je wil dat de lucht in je hele huis steeds goed wordt ververst.

Een aantal zaken kun je heel goed zelf uitvoeren, maar je kunt ook een onderhoudscontract afsluiten. De roosters, de ronde plastic ringen aan het plafond kun je perfect zelf schoonmaken. Gewoon met een sopje. Met de stofzuiger kun je het binnenwerk schoonmaken. Geadviseerd wordt dit minimaal één keer per jaar te doen.

Waarom moet je een mechanische ventilatie schoonmaken?

De belangrijkste reden is je gezondheid. Je wil graag in een huis wonen waar geen schimmels groeien. Zeker zijn van een altijd verse en frisse lucht. Dan moet het mechanisch ventilatiesysteem wel goed kunnen werken en daarom moet het schoon zijn.

Vervuilde roosters en ventielen kunnen verstopt raken en daardoor niet meer goed functioneren. Laat het onderhoud aan de mechanische ventilatiebox of de centrale afzuiging aan professionals over.

Houd hierbij een periode van één keer in twee jaar aan. Eén keer in de vier jaar dient een ventilatie reiniging van het hele mechanische ventilatiesysteem plaats te vinden. Het kan namelijk ook zo zijn dat het opnieuw moet worden ingeregeld.

Dat kun je absoluut niet zelf doen, net als de grote schoonmaken één keer in de acht jaar van de ventilatiekanalen. Een hele klus, laat het een gespecialiseerd bedrijf in mechanische ventilatie schoonmaken doen.

Levensduur mechanische ventilatie

Wanneer je die regels in acht neemt en op die manier het mechanisch ventilatiesysteem op de juiste wijze onderhoudt, ben je verzekerd van een lange levensduur.

Welke is de beste mechanische ventilatie? Die het goedkoopste is, die het langste meegaat of is het dat mechanisch ventilatiesysteem die het meest geluidsarm is? Of gaat het om de hoeveelheid lucht die verplaatst kan worden, de capaciteit van de centrale afzuiging?

Het beste mechanische ventilatiesysteem is al deze zaken bij elkaar. Laat je dus goed informeren door deskundigen. De levensduur hangt af van verschillende factoren maar zeker in verband met je gezondheid is het heel belangrijk om de schoonmaak van je mechanische ventilatie als een serieuze aangelegenheid te bekijken.

Alleen als je het mechanische ventilatiesysteem goed schoonhoudt, wordt de lucht in je huis steeds goed ververst. Als je niet weet hoe, sluit dan een onderhoudscontract af en laat de deskundigen het voor je doen. Centrale afzuiging in je woning zorgt voor gezonde frisse lucht.

Verontreinigde lucht wordt afgevoerd en verse lucht stroomt naar binnen. Heerlijk! Zo zorg je goed voor je gezondheid in je eigen huis.

Vraag nu een vrijblijvende offerte aan

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar heb je een vochtprobleem?
2. Beschrijf je project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.